Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Как да договорите по-добра заплата

Договорете стартова заплата, която заслужавате

Как да преговаряте за заплатата когато се явите на интервю за работа?

Как да преговаряте за заплатата?

Приблизително време за четене: 4m 52s

Колко струва труда Ви?

Повечето хора вече знаят, че интервюто за нова работа включва преговори за заплатата. И повечето хора са чували, че за да преговаряте за заплата, трябва да знаете "пазарната" си стойност. Но какво точно означава това и как да го определите? Как да направите проучване на заплати?

Работодателите трябва да извървят дълъг път, за да станат прозрачни по отношение на практиките си за заплащане, така че дотогава служителите трябва да преговарят сами за себе си. Добрата новина е, че има все по-голям брой държавни и местни политики, онлайн ресурси и мрежи от хора, които са готови да споделят информация в името на прозрачността на заплатите и справедливото заплащане. Ето няколко начина да разберете каква заплата да поискате по време на интервю.

Проверете заплатите в местните обяви за работа

"Пазарната" Ви стойност ще зависи от няколко лични фактора (длъжността Ви, годините опит, нивото на образование и специалните умения или сертификати) и как те се вписват в контекста на пазара на труда (географското Ви местоположение, размера на компанията, отрасъла Ви).

Става все по-лесно да търсите диапазони на заплащане в зависимост от това къде живеете. Можете да потърсите в интернет обяви за работа за настоящата си длъжност или за тази, която искате да придобиете, и да видите дали диапазонът е посочен.

Опитайте да разберете по време на интервюто дали мениджърът на интервюто ще Ви каже каква ще е заплатата Ви

Проверката на обявите за работа за заплатите не винаги е успешна - работодателите могат да обявят длъжност, която попада в широки диапазони. По-директен подход би бил да попитате директно мениджъра на интервюто за работа или да отидете в отдел "Човешки ресурси" на собствената си компания. В доста държави, може да имате право да знаете диапазона на заплатите за нова работа, възможност за преместване или повишение, особено ако Вашата държава го изисква по закон.

Бъдете готови за трудни въпроси

Как да отговорите на въпроса "Колко пари очаквате да получавате?"

Експертите обикновено казват, че трябва да избягвате да посочвате очакванията си за размера на заплатата. Ако посочите твърде ниска цифра, може да се окаже, че в бъдеще ще взимате в пъти по-ниска заплата от колегите си. Ако посочите твърде висока стойност, то тогава HR може да премине към друг кандидат, който очаква по-ниско заплащане.

Можете да отговорите на въпроса, като го върнете обратно на HR. Бъдете любезни и любопитни: "Оценявам, че възнаграждението е важен аспект на работата и то трябва да работи и за двама ни. Като се има предвид, че Вие сте мениджърът, който наема служители на тази позиция, и сте експертът по това, което компанията може да предложи, бих искал да чуя какво имате предвид за размера на заплатата на тази позиция."

Ако мениджърът продължи да настоява да му посочите някакво число за очакваната заплата е добре все пак да отговорите, като дадете за доллна граница сумата, под която не искате да падате и да се съгласявате.

В много държави има минимални ставки за заплащане на час, под които не може да се пада. Търсещите работа и работниците може да проверят за повече информация в сайта на Министерството на труда.

 

Проучване на онлайн бази данни за заплатите

Съществуват онлайн бази данни, които искат от потребителите информация за тяхната заплата в замяна на достъп до разглеждане на заплатите на други хора и отзиви за компаниите. При по-големите бази данни можете да се ориентирате конкретно и да търсите по длъжност, град, години опит или по компания.

Вашият бранш също може да има свои собствени бази данни. В областта на технологиите има сайтове като Candor.co, Elpha, AngelList и Transparent Career /САЩ/. Други популярни мрежи за заплати включват Levels.fyi, Blind или приложението Fishbowl.

Приемайте данните за заплатите с известна доза скептицизъм. Различните сайтове имат свои собствени стандарти за проверка на предоставените данни за размера на заплатата от служителите. Някои от тях може да са остарели, особено за бързо развиваща се компания или кфирма, която бързо е повишила възнагражденията поради свития пазар на труда.

Говорете с колегите си и ги попитайте

Онлайн търсенията могат да Ви отведат доста далеч, но нищо не е толкова точно и полезно, колкото разговорът с колегите Ви. Разбира се, от начинът, по който ще повдигнете темата, ще определи и каквоще получите като информация за заплащането. Препоръчваме Ви да започнете с хора, с които се чувствате комфортно, като колеги, на които имате доверие. Или пък можете да се обърнете към някого, който вече е казал, че е толкова запален по прозрачността на заплатите, колкото и Вие. Времето също може да помогне, например ако всички преминавате през сезона на бонусите, или ако започнете разговора, защото Ви предстои повишение и искате помощ за събиране на повече данни за възнаграждението им.

Използвайте мрежата си от контакти

Ако не се справите с колегите, можете да опитате в мрежата си от контакти и да попитате някой по-старши от вас. Попитайте го за неговата гледна точка за това какъв трябва да бъде горния и долния праг на заплащане за длъжността, за която се стремите да заемете. Формулировката е от ключово значение: не питайте колко печелят сега или дори колко са печелили в миналото, а по-скоро какъв според тях трябва да бъде диапазонът на заплащане за Вашата длъжност. Ако имате късмет, могат да споделят с Вас и собствената си история или стратегии за преговори.

Ще се почувствате неловко, ако повдигнете въпроса за заплатата направо и без подготовка. Затова най-добре е да се уверите, че изграждате тези мрежи от колеги с течение на времето, а не само да ги използвате, когато нещата са спешни. Разликата в заплащането съществува, така че се уверете, че мрежата Ви е разнообразна от гледна точка на старшинството и пола.

Попитайте бъдещите си колеги и разберете ограниченията на работодателя

Ако отивате на нова работа, не забравяйте, че Вие интервюирате компанията точно толкова, колкото и тя Вас. Не е необичайно да се свържете с човек в компанията за информационен разговор, за да разберете какво мислят  за работата там. Можете да повдигнете въпроса за заплащането по време на някоя от тези срещи - да кажем, че сте проучили какви според Вас трябва да са целевите диапазони на заплащане, дали сте на прав път или не?

Така е постъпил наш колега, когато е преговарял за офертата си за работа като софтуерен инженер. Когато получил офертата на отдел "Човешки ресурси", първото нещо, което направил, било да изпрати имейл на няколко души в компанията, които щели да бъдат негови бъдещи колеги. "Това бяха хора, с които току-що бях провел интервю, които казаха, че ако имам някакви въпроси, мога да се обърна към тях".

Той задал въпроси за каква сума трябва да преговаря и решил, че те ще имат добра представа: "Попитах ги за средната заплата, която мога да очаквам. Това ми помогна да изляза с контраоферта".

Къде можете да направите официална справка за заплатите в България? Ето например, на този линк в Националния статистически институт за 2020: Справки за работна заплата по професии.

Калкулатор работна заплата

Ако Ви вълнува въпросът за пресмятане на заплата, добре е да знаете, че има калкулатор за заплата, където можете да видите каква би била заплатата в зависимост от Вашият трудов стаж и удръжките, които се правят върху заплатата. С калкулатора за заплата можете да пресметнете бруто и нето заплатата си. Просто потърсете в Google: "калкулатор работна заплата" и последвайте линка. Чрез калкулатор заплати и осигуровки можете да видите каква би била заплатата бруто, колко ще получите чисто, след като удържат от нея оигуровките и данък общ доход. Изчисляване на заплата можете да направите и с някои приложения на телефона Ви.

Използването на калкулатора за работна заплата може да Ви помогне да разиграете различните варианти на размера на заплатата. Например: Колко ще бъде зплатата преди и след данъци? Така, когато получите отговор или намерите някъде информация за размера на заплатата на Вашата длъжност ще можете да се ориентирате каква част ще остане при Вас за лично ползване и каква част ще отиде в държавата.

Можете да подобрите шансовете си за намиране на добра работа и висока заплата ако се запишете за курс за личен успех в нашата Академия за личен успех

    Търсим таланти, кандидатствайте за работа при нас!

Свързани статии

 • Най-ефективните начини за търсене на работа
  Най-ефективните начини за търсене на работа
  Търсенето на работа е труден момент от живота. Коя е най-добрата стратегия за намиране…
 • Поставяне на лични цели
  Поставяне на лични цели
  В забързаното ежедневие човек рядко успява да си поеме дъх и да осъзнае къде точно…
 • Как да напуснете работа - молба за напускане
  Как да напуснете работа - молба за напускане
  Намерили сте си нова работа. Ами сега? Как да преминете през периода на предизвестие…
 • Създайте перфектната автобиография
  Създайте перфектната автобиография
  Съвети как да напишете автобиография или CV, с което да бъдете забелязани и да получите…
 • Стажант Дизайнер
  Стажант Дизайнер
  Предлагаме съвременни решения за онлайн обучение - търсим личност с интерактивно…
 • Стажант Работа с клиенти
  Стажант Работа с клиенти
  Предлагаме съвременни решения за онлайн обучение - търсим ново попълнение за работа…
 • Стажант Продажби
  Стажант Продажби
  Предлагаме съвременни решения за онлайн обучение - търсим ново попълнение към екипа…
 • Мениджър продажби търсим
  Мениджър продажби търсим
  Предлагаме съвременни решения за онлайн обучение - интеграция и персонализиране на…
 • Стажант Социални медии и онлайн маркетинг
  Стажант Социални медии и онлайн маркетинг
  Ние от НИТ - Нови Интернет Технологии, предлагаме услуги от сферата на онлайн обученията,…
 • Топ книги за личностно развитие
  Топ книги за личностно развитие
  “Умният човек се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите"
 • Професии на бъдещето
  Професии на бъдещето
  Промените, настъпили в начина ни на живот и работа в резултат на пандемията, ще се…
 • Въпроси за интервю за работа
  Въпроси за интервю за работа
  Запознайте се с едни от най-често задаваните въпроси при интервюто за работа от специалистите…