Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube
+359 2 850 53 64

Топ книги за личностно развитие

Топ книги за личностно развитие на всички времена

“Умният човек се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите"

Приблизително време за четене: 1m 54s

Книги за личностно развитие вече всеки пише, но тези, които ще издържат теста на времето са малко. Днес ще ви представим може би най-добрите 5 бизнес книги, които са писани в други времена, но са все още актуални и до днес - част от тях дори оглавяват класациите. Тези книги, представляват задължителната литература на всеки, желаещ да развива своя личен и професионален свят.  

Как да печелим приятели и да влияем на другите

Дейл Карнеги (1936)

Почти век изминал от публикуването ѝ, книгата продължава да бъде на първите места в класациите на книги за личностно развитие, като най-добре описваща човешките взаимоотношения. Принципите, които Карнеги описва подпомагат милиони хора да се изкачат по стълбицата на успеха - тези, които владеят тайните на общуването, владеят света. От как да накарате хората да ви харесват, през това да ги спечелите на своя страна или да ги промените, за тяхно добро - приложението на описаните методи, ще ви помогнат да развиете себе си не само в личен, но и в професионален план.

Едноминутният мениджър

Кенет Бланчард и Спенсър Джонсън (1981)

Вече 40 години, милиони мениджъри от големите компании в Fortune 500 и малкия бизнес в цял свят, използват техниките представени от Бланчард и Джонсън в “Едноминутният мениджър”. Тайните за повишаване на продуктивността и удовлетвореността от работа, се крият в техниките за управление на организацията и нейните служители - Едноминутни цели, похвали и порицания. Всичко това, представят подкрепено с изследвания от медицината и поведенческите науки, които обясняват силата на предложените методи. Поредицата бизнес книги с истории на Едноминутния мениджър дават много ценни уроци, с които мениджърите непрестанно се сблъскват. 

Седемте навика на високоефективните хора

Стивън Кови (1989)

Една от най-знаковите книги за личностно развитие, представяща един холистичен и принципно-центриран подход за адресирането на лични и професионални проблеми. Разкрива стъпките към постигане на сигурност, мъдрост и сила, за достойнство и справедливост във всяка сфера от живота. От принципите и идеите на Кови можем да извлечем много мъдрост и за най-обикновенните неща, които неминуемо можем да приложим успешно в бизнеса си.

Принципът 80/20: Тайната да постигаме повече с по-малко усилия

Ричард Кош (1997)

Известен още като закон на Перето, принципът 80/20 е фундаментална философия на множество високоефективни хора и компании. Според него - 80% от резултатите произлизат от 20% от първопричините. Ричард Кош представя в книгата си силно въздействащите идеи за това как с по-малко усилия и ресурси да постигнем големи резултати - единственото, което зависи от нас, да се фокусираме върху най-силните си 20%.

Мисленето

Даниъл Канеман (2013)

В книгата си “Мисленето”, Канеман описва идеите си изследващи не винаги разумните решения, които хората правят - спонтанните и не осъзнати. Съществуват две системи, по които хората вземат решения - едната е бърза, интуитивна и емоционална, а другата - по-бавна, логична и премисляща. Въвличащ в разговора за това как мислим, Канеман представя кога можем да се доверим на интуицията си и как да се отдадем на по-бавното мислене. Съпоставянето и овладяването на двете системи на мислене, стоят в основата на успеха в бизнеса.

Търсите друг източник за личностното си развитие? Разгледайте електронните ни обучения и академии за Бизнес и Личен успех. Вече можете и да комбинирате двете си любими обучения в Пакет и да получите 10% отстъпка! 

Свързани статии

 • 5 съвета как да се справите с трудни клиенти
  Трудните клиенти са предизвикателство, но има няколко начина, с които може да се…
 • Управление на дистанционни екипи
  Избираемата форма на работа в дистанционни екипи се превърна в задължителна, но дали…
 • IQ тест / Тест за интелигентност
  IQ тест при избор на професия и свързаните с нея проблеми; при подбор на персонал;…
 • Колело на живота
  Как да използваме Колелото на живота? Тествайте! Имате ли нужда от промяна?