Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Топ книги за личностно развитие

Топ книги за личностно развитие на всички времена

“Умният човек се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите"

Приблизително време за четене: 3m 35s

Книги за личностно развитие вече всеки пише, но тези, които ще издържат теста на времето са малко. Днес ще ви представим може би най-добрите книги, някои от тях са писани преди много години, други са от нашия съвременен живот. Но всички те са актуални днес - част от тях дори оглавяват класациите. Тези книги, представляват задължителната литература на всеки, желаещ да развива своя личен и професионален свят. 

Как да печелим приятели и да влияем на другите

Дейл Карнеги (1936)

Почти век изминал от публикуването ѝ, книгата продължава да бъде на първите места в класациите на книги за личностно развитие, като най-добре описваща човешките взаимоотношения. Принципите, които Карнеги описва подпомагат милиони хора да се изкачат по стълбицата на успеха - тези, които владеят тайните на общуването, владеят света. От как да накарате хората да ви харесват, през това да ги спечелите на своя страна или да ги промените, за тяхно добро - приложението на описаните методи, ще ви помогнат да развиете себе си не само в личен, но и в професионален план.

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Едноминутният мениджър

Кенет Бланчард и Спенсър Джонсън (1981)

Вече 40 години, милиони мениджъри от големите компании в Fortune 500 и малкия бизнес в цял свят, използват техниките представени от Бланчард и Джонсън в “Едноминутният мениджър”. Тайните за повишаване на продуктивността и удовлетвореността от работа, се крият в техниките за управление на организацията и нейните служители - Едноминутни цели, похвали и порицания. Всичко това, представят подкрепено с изследвания от медицината и поведенческите науки, които обясняват силата на предложените методи. Поредицата бизнес книги с истории на Едноминутния мениджър дават много ценни уроци, с които мениджърите непрестанно се сблъскват. 

Седемте навика на високоефективните хора

Стивън Кови (1989)

Една от най-знаковите книги за личностно развитие, представяща един холистичен и принципно-центриран подход за адресирането на лични и професионални проблеми. Разкрива стъпките към постигане на сигурност, мъдрост и сила, за достойнство и справедливост във всяка сфера от живота. От принципите и идеите на Кови можем да извлечем много мъдрост и за най-обикновенните неща, които неминуемо можем да приложим успешно в бизнеса си.

Принципът 80/20: Тайната да постигаме повече с по-малко усилия

Ричард Кош (1997)

Известен още като закон на Перето, принципът 80/20 е фундаментална философия на множество високоефективни хора и компании. Според него - 80% от резултатите произлизат от 20% от първопричините. Ричард Кош представя в книгата си силно въздействащите идеи за това как с по-малко усилия и ресурси да постигнем големи резултати - единственото, което зависи от нас, да се фокусираме върху най-силните си 20%.

Мисленето

Даниъл Канеман (2013)

В книгата си “Мисленето”, Канеман описва идеите си изследващи не винаги разумните решения, които хората правят - спонтанните и не осъзнати. Съществуват две системи, по които хората вземат решения - едната е бърза, интуитивна и емоционална, а другата - по-бавна, логична и премисляща. Въвличащ в разговора за това как мислим, Канеман представя кога можем да се доверим на интуицията си и как да се отдадем на по-бавното мислене. Съпоставянето и овладяването на двете системи на мислене, стоят в основата на успеха в бизнеса.

12 правила за живота - Противоотрова срещу хаоса

Джордан Б. Питърсън (2018)

Превърналата се в световен феномен книга на канадския психолог и професор Джордан Питърсън дава много прозрения за смисъла на човешкия живот, за отговорността на всеки човек към себе си, обществото и света. 12-те правила на живота са представени с 12 есета, с които авторът се опитва да достигне близо до читателя и да помогне искрено на хората да живеят достойно като осъзнаят колко важна е ролята на всеки човек в този сложен пъзел, наречен живот.

Тънкото изкуство да не ти пука

Марк Менсън (2016)

Това е една по-различна книга, в която авторът и блогър Марк Менсън реагира на цялата индустрия и книги за самопомощ, които според него се фокусират върху това, което липсва на човек, а не върху това което вече има в живота си. Повечето от книгите за личностно развитие излагат идеята, че човек трябва да е винаги позитивен и да се чувства щастлив през цялото време. Точно това опровергава Марк Менсън и поднася на читателите едно отрезвяващо четиво, което ще ги накарат да видят живота от друга гледна точка и ще ги научи да не им пука за толкова много неща.

Монахът, който продаде своето ферари

Робин Шарма (1999)

Книгата, превърнала се в световен бестселър и преведена на над 50 езика по света. Тя е създадена въз основа на опита на нейния автор Робин Шарма, който на 25 години изоставя кариерата си на адвокат. В нея се разказва за историята на адвоката Джулиан Мантъл, който след един физически и духовен срив се отправя на пътешествие в Хималаите. Там той открива как може да живее спокойно, в радост и изобилие. Тези мъдрости и съвети са предадени на читателите по един завладяващ начин.

Мисли и забогатявай

Наполеон Хил (1937)

Това е най-известната книга на Наполеон Хил и е сред 10-те най-продавани книги на всички времена. Тя излиза през 1937г. и оттогава до днес продължава да бъде все така актуална за всички, които се интересуват как да бъдат по-успешни в живота. В оригиналната книга Наполен Хил разказва историите на милионери от неговото поколение и показва какви са принципите на богатството. Основната идея на книгата е как силата на мисълта и правилната нагласа могат да помогнат на хората да бъдат богати.

Силата на положителното мислене

Норман Винсънт Пийл (1952)

Книга, която е бестселър и има над 5 милиона издадени копия. Авторът Норман Винсънт Пийл изпраща силно послание на читателите как да постигнат удовлетворение в живота си с помощта на вярата и вдъхновението. В книгата са представени различни техники, с които хората да постигнат целите си и да бъдат щастливи. Засегнати са теми като вярата в себе си, подобряване на личните и професионални отношения и много други аспекти от живота.

Търсите друг източник за личностното си развитие? Разгледайте електронните ни обучения и академя за Бизнес и Личен успех. Вече можете и да комбинирате двете си любими обучения в Пакет и да получите 10% отстъпка! 

  Търсим таланти, кандидатствайте за работа при нас!

Свързани статии

 • 5 съвета как да се справите с трудни клиенти
  5 съвета как да се справите с трудни клиенти
  Трудните клиенти са предизвикателство, но има няколко начина, с които може да се…
 • Управление на дистанционни екипи
  Управление на дистанционни екипи
  Избираемата форма на работа в дистанционни екипи се превърна в задължителна, но дали…
 • IQ тест / Тест за интелигентност
  IQ тест / Тест за интелигентност
  IQ тест при избор на професия и свързаните с нея проблеми; при подбор на персонал;…
 • Колело на живота
  Колело на живота
  Как да използваме Колелото на живота? Тествайте! Имате ли нужда от промяна?