Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Професии на бъдещето

Кои професии ще бъдат търсени и кои професии ще изчезнат?

Промените, настъпили в начина ни на живот и работа в резултат на пандемията, ще се превърнат в новото нормално. Много хора усещат тези тенденции и започват да се преориентират към професиите на бъдещето, нови професии, които ще бъдат все по-търсени.

Приблизително време за четене: 7m 3s

Изминалата година беше изключително важна за всички нас. С появата на пандемията много бизнеси затвориха врати заради ограничителните мерки, някои значително намалиха обема на работата си и дори станаха по някакъв начин ненужни на хората. Други бизнеси и професии обаче набраха голяма скорост на развитие и дори имаха повече печалби в тази необичайна ситуация.

Все повече се говори, че промените, които настъпиха в начина ни на живот и на работа в резултат на пандемията, ще се превърнат в новото нормално. И много хора усещат тези тенденции и започват да се преориентират в нови професии, за които се предполага, че ще бъдат все по-търсени в близкото бъдеще - професиите  на бъдещето. И за съжаление има и обратния ефект – някои професии и работни позиции е възможно да изчезнат в следващите години.

Ако все още не сте се ориентирали към някои професии или длъжности, които се предполага, че ще претърпят развитие в бъдеще, тази статия определено ще бъде полезна за вас.

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Да започнем с професиите, които ще се развиват все повече в бъдеще.

IT специалисти

Безспорно всички специалисти в тази област са на първо място сред най-търсените хора за работа в бъдеще. И това е разбираемо предвид бързите темпове на развитие на технологиите. Те са вече част от почти всеки малък или голям бизнес и нуждата от такива специалисти непрекъснато расте и все повече фирми, които до момента са нямали подобна длъжност усилено търсят да наемат квалифицирани IT кадри.

Най-търсената професия в тази сфера ще са софтуерните инженери/ разработчици. Според много проучвания те са на първо място в класациите за най-търсени професии в бъдеще. Не е изненадващо, че и възнагражденията за този труд са едни от най-високите в целия свят.

Все повече се търсят и разработчици на мобилни приложения. Като се има предвид, че използването на мобилни приложения за целите на бизнеса и достигането до клиентите се увеличава, съвсем логично е да предположим, че и разработчиците на мобилни приложения ще стане все по-привлекателна и търсена професия в следващите години.

Не можем да пренебрегнем и думите на създателя на Facebook Марк Зукърбърг: „Аз мисля, че в бъдещето всички, а не само програмистите ще бъдат свързани с елементите за програмиране“. Заслужава си най-малкото да се замислим дали не е време да подобрим своите IT знания и умения предвид нарастващото им търсене и необходимост в бъдеще. Дигиталната революция диктува да имаме поне началната дигитална грамотност. Такава можете да придобиете даже и чрез кратки курсове за усвояване на умения за работа с текстообработващи програми, да придобиете умения за изработване на презентации или за работа с графични програми например: Adobe Photoshop.

Уеб дизайнери/Графични дизайнери

Всеки бизнес и всяка компания в днешно време не може да съществува без уебсайт, реклами в социалните мрежи и изобщо без информация в интернет. Ето защо занапред уеб дизайнерите ще бъдат все по-търсени за създаването на уебсайтовете.

Всички знаем колко е важно да имаме красиви и уникални изображения на нашия бизнес, продукт или марка, с които да се отличаваме от останалите. Днес картинките имат водещо значение, ако искаме да бъдем забелязани и да продаваме в социалните мрежи. И тук на помощ идват талантливи графични дизайнери, които знаят как да продават дори само с едно изображение. Как можем да започнем още сега, вижте тук.

     Търсим таланти, кандидатствайте за работа при нас!

Лекари и медицински сестри

Тази пандемия ни показа, че колкото и да сме се развили технологично и да се опитваме да заменим много човешки дейности с технологиите, има една професия, в която човешкият фактор остава водещ и незаменим. Това са професиите в сферата на здравеопазването - лекарите, хирурзите, зъболекари и всички медицински работници. Няма смисъл да казваме, че това са професии, които няма как да изчезнат в бъдеще и които ще продължат да се развиват. Да, и в тази област технологиите се развиват и ще е необходимо всички, които работят в сферата да са запознати с най-новите изобретения и как да ги използват.

Финансови мениджъри

Всеки бизнес, независимо дали е малък или голям работи с пари. В по-големите компании се назначават финансови мениджъри, които да отговарят за тази част от бизнеса. Те следят за приходите и разходите в организацията, търсят начини да оптимизират печалбата и да намалят разходите. Тъй като парите продължават да са основното разменно средство, занапред ще продължат да бъдат необходими хора в компаниите, които да ги управляват и да помагат за постигането на финансовите цели на организацията.

Лични треньори, спорни терапевти, инструктори по йога, нутриционисти

Спортът и здравословното хранене се превръщат в мода за новото поколение и не само. Днес е прието, че всеки уважаващ себе си човек трябва да се грижи за своето тяло и да води здравословен начин на живот. Затова смело можем да предположим, че в бъдеще всички консултанти по здравословен начин на живот като треньори, диетолози, инструктори по йога ще бъдат все по-търсени. Ще ни трябват лични треньори, които да ни изготвят правилните упражнения, спортни терапевти за облекчаване на напрегнатите мускули, нутриционисти, които да ни казват какви протеинови шейкове да пием за да сме в добра форма. И тук има една нова тенденция, която се появи по време на пандемията и локдауните - много от тренировките и консултациите вече могат да се правят онлайн и това е едно допълнително удобство за клиентите.

Психолози, треньори по личностно развитие, специалисти по човешки ресурси

Напрегнатият начин на живот доведе до търсенето на една професия, която в миналото не беше така популярна, а именно психологът. Все повече хора търсят помощ от специалист в областта на психологията, за да се справят със стреса в ежедневието, с проблемите в работата и отношенията и за да се почувстват по-спокойни и уверени в себе си. В последните години се говори много за значението на психичното здраве за работоспособността на човек и неговото удовлетворение от живота. Психолозите вече работят в училища, както и в по-големи компании в услуга на служителите, за да преодоляват проблемите в работата си и да останат мотивирани.

Също в резултат на търсенето на начини за преодоляване на стреса и намирането на баланс в живота се появи и една нова професия – треньор по личностно развитие или „лайф коуч“. Тяхната работа е в това да помогнат на хората да открият какво им липсва, за да се чувстват щастливи и пълноценни, мотивират ги да преодоляват своите страхове и да се вдъхновяват да постигат мечтите и целите си. Много от тези треньори организират и семинари, на които предават своите знания и мотивират голяма група от хора. И тук пандемията допринесе за използването на т.нар. уебинари вместо семинари на живо за личностно развитие.

От няколко години всяка по-голяма компания разполага вече с отдел „Човешки ресурси“, който се грижи за управлението на хората като се занимава с различни аспекти на работата като трудово право и стандарти на работа, администриване на възнагражденията на служителите, както и участва активно в подбора и назначаването на персонал. Новите отговорности на специалистите по човешки ресурси включват подпомагане на служителите да се развиват от начално ниво до старши служители, предлагане на възможности за обучение и насочване към подходящото за тях професионално развитие в компанията. В бъдеще заради развитието на технологиите, ролята на HR-те ще бъде свързана и с това кои задачи и длъжности могат да се автоматизират.

Специалисти по киберсигурност

Според много данни в световен мащаб има недостиг на специалисти по киберсигурност, а компаниите и организациите все повече имат нужда от подобна длъжност. Причината за това са все по-честите хакерски атаки и изнудванията, които следват след такава атака. Така, че тази професия със сигурност ще бъде една от най-търсените в бъдеще.

Инфлуенсър

Това е една сравнително нова професия, която започва да става много популярна и използвана за реклама в социалните мрежи. Много брандове вече предпочитат да работят с тях защото те имат способността да създават тенденции и да влияят върху решенията за покупка на своите последователи. Дали е възможно те да заменят моделите и рекламните кампании на продукти предстои да разберем.

Ветеринарни лекари

Все по-голяма част от домакинствата имат домашни любимци. Затова е логично, че хората ще се нуждаят от някой, който да се грижи за здравето на техните любими животни и да ги лекува при необходимост. Така, че ветеринарните лекари ще стават все по-търсени и необходими за хората и техните домашни любимци.

Маркетингови специалисти

Креативността, оригиналните идеи и иновативното мислене са качества, които ще бъдат висока ценени и в бъдеще. Една от професиите на бъдещето в тази сфера е медия ремиксър. Това е човек, който смесва и комбинира разнообразни средства за информация, за да създаде единствени по рода си продукти или преживявания. Тези средства съчетават видео, аудио, изображения и материали с добавена реалност, за да създадат маркетингови кампании, образователни инструменти, сватбени монтажи, забавления и уникални преживявания. Медия ремиксър е човек, който е много креативен, любопитен, мотивиран и предприемчив. Те могат да имат предишен опит в някои творчески области като история на изкуството или музикално образование. Ремиксърът може да продължи тези свои артистични умения и да премине някакъв начален бизнес курс, за да се подготви за конкурентния творчески пазар.

Изброените дотук бяха част от професиите, които е много вероятно да бъдат все по-търсени в близкото бъдеще.

Ако искаме да разгледаме професиите, които ще са актуални в по-далечното бъдеще, то тогава трябва да говорим за професии, които все още не съществуват.

Какви професии тепърва е възможно да се появят?

- Дизайнер на виртуална реалност – човек, който ще създава дизайн на виртуална среда.

- Специалисти по алтернативни източници на енергии - предполага се, че в бъдеще традиционните източници на енергия ще бъдат заменени с нови и по-екологични и оттам следва и появата на специалисти в тази област.

- Експерти по дигитални валути – все повече се налага биткойнът и експертите, които разбират от тези валути ще станат много търсени в бъдеще.

- Специалисти по изкуствен интелект – роботите може да не са само герои във филмите фантастика, а да станат част от живота на хората. Разбира се ще са необходими специалисти, които да знаят как да ги управляват и настройват, за да бъдат в полза на хората.

- Геймификатор – ще изработват игри за по-лесно усвояване на знания, обучения, уроци.

Промените в нашия свят се случват с бързи темпове и са изключително динамични. За съжаление, в резултат на новите промени и изисквания на средата има професии, които е много възможно да изчезнат в бъдеще.

Кои професии са застрашени от изчезване?

- Шивачи

- Пощальони

- Библиотекари

- Бижутери

- Преводачи

- Редактор на вестници и списания

- Фабрични работници

- Касиери в магазини

- Банкови служители

- Застрахователни агенти

- Туристически агенти и други.

Причината тези и други професии да изчезнат е, че тези дейности могат да бъдат заменени и са заменени до голяма степен от машини, дигитални услуги и ботове, които могат да изпълняват техните функции.

В заключение според нас най-голямата тенденция за професиите на бъдещето е това, че по-голяма част от тях ще могат да се извършват онлайн от всяко място на света, стига разбира се да разполагате с компютър и интернет.

Много професии ще бъдат с гъвкаво работно време, като работодателите ще държат повече на резултатите в работата, отколкото на изработените часове.

И нека не забравяме, че бъдещето никога не е познато и това, което предполагаме може и да се случи, а може и да не се случи. Може би най-важното за работата в бъдеще ще бъде всеки да работи това, което обича и в което е добър. Сигурни сме, че бъдещето ще предложи много възможности за това.

И да завършим с един цитат на Кингсли Еймис:

„Ако искате да правите каквото искате, опитайте се да го направите поне веднъж, а в бъдеще ще бъде по-лесно и по-лесно.“

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Свързани статии

 • Милениали на работното място
  Милениали на работното място
  Обучение, онбординг и брандинг при служители милениали - създайте корпоративен университет…
 • Какво е да си инфлуенсър?
  Какво е да си инфлуенсър?
  Инфлуенсърите играят ролята на Вашите приятели, когато ги попитате каква нова музика…
 • IQ тест / Тест за интелигентност
  IQ тест / Тест за интелигентност
  IQ тест при избор на професия и свързаните с нея проблеми; при подбор на персонал;…
 • Игровизация на електронното обучение
  Игровизация на електронното обучение
  Термина "gamification", с който се обозначава взимането на основни черти на игрите…