Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Най-ефективните начини за търсене на работа

Как да си намерим работа?

Търсенето на работа е труден момент от живота. Коя е най-добрата стратегия за намиране на работа вижте тук.

Приблизително време за четене: 4m 32s

В днешно време хората сменят работата си по-често отколкото преди 10 години. Дори хора, които харесват работата си решават да сменят работното място на няколко години, за да търсят развитие и нови хоризонти. Така въпросът „Как да си намерите работа“ е актуален за почти всеки човек от завършилите студенти, които тепърва започват кариерното си развитие до хора, които имат богат професионален опит и добра кариера. Истината е, че намирането на работа може да бъде различно за всеки в зависимост от сферата на дейност, опита и предпочитанията.

Преди да започнете с търсенето на работа е необходимо да създадете добра автобиография. Разгледайте съвети за впечатляваща автобиография в статията „Създайте перфектната автобиография“.

А сега какви действия може да предприемете за намиране на работа? Най-бързия начин е да потърсите в сайтовете на фирмите за подбор на персонал, в платформите с обяви за свободни позиции, в кариерните страници на фирмите, в бюрата по труда, кариерните събития и други. 

Потърсете в онлайн платформи за търсене на работа и сайтове за кариерно развитие

Един от най-популярните начини е чрез платформа за търсене и предлагане на работа. Повечето хора се регистрират в няколко онлайн платформи, където могат да качат своето CV и да го изпращат лесно през обявата за работа, за която кандидатстват. Предимството на онлайн платформите е, че може да търсите работа като зададете критерии за търсене като сфера на дейност, професия, работно време, умения и дори заплата. Има много сайтове, в които можете да намерите безплатни обяви за работа. Там обаче трябва внимателно да четете какви са общите условия и има ли някаква гаранция за публикуваните обяви. В регионалните портали също има обяви за работа, но там понякога обявите за работа не са актуални.

Някои от най-използваните платформи за търсене на работа са:

https://www.jobs.bg/

https://www.zaplata.bg/

https://www.jobtiger.bg/

https://www.jobsagents.com/

https://www.karieri.bg/

https://www.freelance.bg/

https://www.rabota.bg/

 

Потърсете в агенции за подбор на персонал

Може да използвате сайтове на агенции за подбор на персонал, които са посредници между работодателите и кандидатите за работа. На своите сайтове те също публикуват позициите, за които се търсят хора. Тези агенции представляват интересите на работодателите и съответно работодателят плаща на агенциите за процеса на подбор – обяви, интервюта, разговори с кандидатите. Обикновено кандидатът за работа няма контакт със самия работодател докато не премине няколко етапа и не бъде допуснат до финалните стъпки, когато се среща с потенциалния работодател.
Повече за агенциите за подбор на персонал може да научите в статията „Как работят агенциите за подбор на персонал“.

Такива агенции за подбор на персонал са:

https://www.hrs-bg.com/

https://www.hrservices.bg/

https://www.topskills-bg.com/

https://correct-consult.com/

https://evropakonsult.com/bg/

https://bulwork.net/bg

 

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Проверете в бюрото по труда във Вашия град

Бюрата по труда са дирекции, които са териториални поделения на Агенцията по заетостта. Те се намират в населени места към районите и общините. Бюрата по труда свързват работодателите и хората, които търсят работа. За намерите работа по този начин е необходимо първо да се регистрирате в съответната дирекция по постоянен или настоящ адрес. Освен за търсене на работа в бюрата по труда може да се запишете и за различни курсове за повишаване на квалификацията. Там често се обявяват и стажантски програми.

На този сайт може да разглеждате свободните работни места, обявени в бюрата по труда според областите и населените места:

https://www.az.government.bg/bg/ejobs/view_prl/


Потърсете за обяви за работа в сайтовете на компаниите

Това е подходящ начин да намерите работа, ако искате да работите за точно определена компания. Много организации публикуват свободни позиции на техните сайтове, някои от тях дори имат отделен раздел за търсещите работа и желаещите да работят за тях. Обикновено в тези компании има оставен имейл на отдел по Човешки ресурси, на който може да изпратите автобиографията си дори в момента да няма свободна работна позиция като посочите, че в случай на търсене, може да се свържат с Вас.

        Търсим таланти, кандидатствайте за работа при нас!

Използвайте за намиране на работа препоръки и хора, които познавате

Много компании не публикуват обяви за работа в сайтовете си или платформи и предпочитат да набират нови кандидати чрез препоръки от свои служители или свои партньори. Тази възможност се използва понякога когато компанията има спешна нужда от човек и когато някой е препоръчван, времето за подбор може да се съкрати. За да използвате този начин за търсене на работа е необходимо да познавате точните хора и да имате много професионални контакти. Понякога това може да са приятели и познати, които ви казват, че в тяхната компания се търси човек и биха Ви препоръчали. Когато търсите работа чрез мрежата си от контакти е добре да имате препоръки от бивши работодатели, които също да показват Вашите умения и опит, за да затвърдите имиджа си пред компанията.

Преровете за обяви за работа социалните медии : Linkedin, Facebook

Напоследък този начин става все по-популярен. Социалните мрежи вече се използват от много работодатели за намиране на подходящ кандидат за работа. Основната социална мрежа в това направление е LinkedIn. Тази мрежа се използва, за да се свържете с компании и различни професионалисти в дадена област. Компаниите използват LinkedIn профилите и понякога изпращат директно съобщение с покана за интервю до специалисти с опит.
Facebook е друга популярна мрежа, където компаниите публикуват, когато търсят хора за работа. Ако търсите работа по този начин, може да харесате страниците на компаниите, за които бихте искали да работите, за да следите техните обяви за работа.
Когато използвате социалните мрежи за да намерите Вашето ново работно място е важно да направите профила си в тях да изглежда професионално. Това означава да използвате подходящи снимки, да изтриете неподходящите, които изглеждат непрофесионално, да актуализирате информацията, да добавяте обучения, сертификати и всичко, което може да Ви даде предимство при подбор на персонал.

Ако искате да научите повече за търсенето на работа в социалните мрежи, разгледайте обучението „Търсене на работа в социалните мрежи“.

Участвайте в кариерни събития, където фирмите търсят кандидати

Кариерните събития са популярни и търсещите работа не бива да ги пренебрегват. Там работодателите дават възможност за различни видове активности: от разговор и взаимно опознаване до бърз подбор на подходящите кандидати и събране на информация и от двете страни. Участието в кариерното събитие е безплатно за кандидатите за работа, но обикновено се изисква предварителна регистрация.

Уаствайте в "Дни на кариерата" в университетите 

Всеки университет поддържа страница  с предложения за работа, обяви за стаж и работа. Трябва да се потрудите и да потърсите има ли нещо подходящо за Вас в техните уебсайтове. Много от фирмите правят подбор сред студентите, но понякога в обявите има и предложения са по-високи и даже мениджърски позиции.

Пазарът на труд е много динамичен и ако искате да намерите подходяща работа, добре е да използвате повече от един начин за търсене. Тенденциите в тази насока се променят непрекъснато и се появяват нови техники, затова трябва да сте информирани и да опитате различни подходи. Бъдете постоянни и адаптивни, за да имате успех в намирането на работа.

Обучението „Успешно интервю за работа“ ще Ви помогне да се представите добре на интервю за работа, за да получите желаната работа.

Ако имате нужда от помощ за изготвяне на подходящо CV или автобиография, създаване на профил в Linkedin или се интересувате от курсове за личностно развитие можете да се свържете с нас чрез формата за обратна връзка по-долу.