Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Как да напуснете работа - молба за напускане

Как да направите предизвестите за прекратяване на трудов договор

Намерили сте си нова работа. Ами сега? Как да преминете през периода на предизвестие за напускане на работа, как да напишете Молба за напускане и какви важни неща да не забравите по време на смяната на работата.

Приблизително време за четене: 3m 48s

Ако е дошло време да смените работата и напускате вашата фирма е необходимо да подадете заявление за напускане или предизвестите за прекратяване на трудов договор към Вашият пряк ръководител. При нас в България се подава "Молба за прекратяване на трудов договор", която се предоставя на прекия ръководител или в отдел Човешки ресурси.

Въпреки, че милиони хора напускат работа, когато това е лично, на собствен гръб разбираме че е доста неприятно да съобщите на шефа че напускате фирмата. В такъв момент, винаги е добре да се мобилизирате и да изпълните стъпките, които ще Ви позволят да запазите добрите взаимоотношения с ръководството, колегите, да спазите законовите срокове и да си спестите душевни терзания и неприятни преживявания по време и след напускане на текущата Ви работа.

До сега Вие сте заемали определена длъжност и сте изпълнявали задачи, които са допринасяли за функционирането на фирмата и затова е добре да осигурите време на фирмата, за да Ви намерят заместник. Съществуват различни варианти за освобождаване от работа. Според случая е възможно да Ви освободят веднага, например принапускане по взаимно съгласие, но за да се случи веднага ще трябва да имате солидни аргументи или да се договорите с мениджъра си за условията и възможностите. По закон, в България, времето за предизвестите за прекратяване на трудов договор при безсрочен трудов договор е един месец, но е възможно във Вашият договор да има и друг срок за предизвестие. Проверете предварително какво пише във вашият договор с фирмата или в анексите към него и тогава подгответе вашето "Заявление за напускане". Ако незабавното освобождаване не е възможно, ще трябва да продължите да изпълнявате съвестно задълженията си до изтичане на предизвестието.

Препоръчваме Ви да си вършите работата с необходимото старание и да не оставяте в колегите си впечатлението, че прехвърляте част от нещата към тях или само чакате времето за предизвестие за прекратяване на трудовия договор да изтече. Нали знаете, че светът е малък? А и днес, когато почти всеки има акаунт в Линкедин, бъдещите Ви работодатели лесно се ориентират и могат да попитат колегите или Вашият бивш работодател за мнението им за Вас. Това между другото не е разрешено, но е трудно да се предотврати.

 Курс “Търсене на работа в социалните мрежи”

Молбата за напускане се подава в свободен текст, а тази в прикачения файл тук е по взаимно съгласие. В нея е задължително трябва да посочите имената си, длъжността, отдела и фирмата, в която работите. Добре е да посочите от кога желаете да бъдете освободен от длъжността, която заемате понастоящем. Важна дата е също и  датата, на която сте представили "Молбата за прекратяване на трудов договор" на вниманието на прекия Ви ръководител или отдела, който се занимава с това. Постарайте се да получите входящ номер или да имате доказателство, че сте я представили на отговорния за напускането Ви човек.

  • Работодателят има 7-дневен срок да приеме получената молба за напускане;
  • Ако молбата не бъде приета писмено в 7-дневен срок, счита се, че същата не е приета.

Има и други законови срокове, които и работодателя и служителят ще трябва да проследят в зависимост от вариантите за освобождаване от работа, но не това е целта на настоящата статия. 

Това е само формалната страна на нещата.

За да запазите човешките взаимоотношения и доброто си име в дните, в които ще работите след предизвестието за напускане  едобре да направите следните допълнителни усилия:

- подредите всички материали, с които сте работили досега;
- предадете колкото можете по-добре детайлите за Вашата работа на вашия заместник или колегите;
- останете стриктен в спазване на правилата на работното място;
- стремете се в разговорите си да не се фокусирате върху това как фирмената среда е станала лоша. Вместо това се придържайте към положителното, като например как нуждата ви от смяна на работата ще бъде добра за кариерата ви;
- не се хвалете на какво хубаво място отивате и колко по-голяма заплата ще получите;
- предложете на работодателя да обучите заместник или някой от колегите на тънкостите в работата и на нещата, които правите;
- не "прибирайте" проучвания или "разработки", които сте правили на работното място, защото те не Ви пренадлежат и може да Ви докарат неприятности.

Колегите Ви ще оценят това.

Ако сте натрупали негативни преживявания, не си "отмъщавайте" като говорите наляво и надясно колко е лошо във фирмата. Помислете, може да се наложи да се върнете отново на работа или да Ви потрябва препоръка от колега или ръководител.

Проверете какви отпуски сте ползвали и колко дни платен отпуск имате да ползвате още (ако са Ви останали такива). Имайте предвид, че отпуската за последната година се изчислява на база отработените месеци до напускането. Проверете има ли други административни задачи, които трябва да свършите. Например: да върнете инструменти, ключовете за колата или за определени помещения, до които сте имали достъп.

Ако фирмата предложи да направите "интервю при напускане", не отказвайте. Това може да бъде полезно и за Вас. Може да си отговорите на въпроси, които не сте си задавали досега.

Можете да напишете и лично писмо на Вашия мениджър. В него можете да сте по-неформални и да благодарите за възможността, която фирмата Ви е предоставила и важните умения, които сте придобили в съвместната Ви работа. Там е мястото ако ще молите за "препоръка" или запазване на отношенията. В писмото можете да засегнете и други аспекти на  молбата за прекратяване на трудовия договор - например: търсене на баланс между работа и личен живот, търсене на по-бързо издигане в кариерата, намиране на работа, която е по-близо до жилището и др.

За Вас ще е добре, и ръководители и колеги да останат с впечатлението, че сте подреден професионалист и надежден човек.

Преди да започнете да търсите нова работа научете колко струва трудът Ви и как бихте могли да договорите по-добра заплата на новото работно място.

Всички съвети, дадени в статията са препоръки и не бива да се приемат за юридически съвет.

  Търсим таланти, кандидатствайте за работа при нас! 

Ако е необходимо и се чувствате несигурни в оформяне на документите при напускане на работа е добре да се посъветвате с професионалист в областта и да следвате неговите професионални съвети.

Ваш добър съветник може да бъде и Кодексът на труда, където са посочени всички права и  задължения на двете страни: служител и работодател.

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!