+359 2 850 53 64

Виртуална класна стая

Виртуалната класна стая, като водещ компонент в дистанционните обучения

Виртуалната класна стая е интерактивен инструмент, който позволява директна, синхронна връзка между обучаващи и обучаеми.

И нормално. Студентите, например, до голяма степен, възприемат университета като място, на което ще срещнат нови хора, ще завържат нови приятелства, ще участват в някой от клубовете по интереси или ще организират различни социални събития. При дистанционното обучение (онлайн обучението), тези елементи отсъстват. Или поне това е общоприетото схващане.

Чувството за общност там, обаче, може да бъде възродено от употребата на т.нар. виртуални класни стаи.

Виртуалната класна стая (известна още като "виртуален кабинет" или "виртуален училищен кабинет") е интерактивен инструмент, който позволява осъществяването на директна, синхронна връзка между обучаващи и обучаеми.

Тази онлайн учебна среда може да бъде уеб базирана или до нея да се достига чрез допълнителен софтуер, а може да се изисква и сваляне на стартиращ файл.

Виртуалната класна стая не само дава възможност за сътрудничество и комуникация, но и позволява на обучаващите се да подреждат учебните си ангажименти. Тази функционалност е особено полезна за хора, които срещат трудности при организирането на времето си.

Виртуалната класна стая се използва от множество учебни заведения, различни видове образователни институции и бизнеси. Открили предимствата на този вид приложения, те успешно провеждат нужните дистанционни обучения (онлайн обучения), повишавайки квалификацията на своите курсисти.

Положителните страни на виртуалния кабинет са забеляни и от родителите – чрез нея те поучават възможност да видят дали и до колко качествено е образованието, което техните деца получават.

Нашето предложение за виртуална класна стая

Предлаганите от НИТ – Нови Интернет Технологии ЕООД системи за управление на обучението (LMS) разполагат с функция за поддържане на виртуална класна стая.

С нея Вие можете да споделяте различни видове файлове: аудио, видео, PDF или Microsoft Office. При презентациите са налични опции за употреба на показалец, приближаване и рисуване. Налични са още два вида чат – публичен и личен, функция за споделяне на десктоп и интегриран VoIP.

Като потребител на нашия виртуален училищен кабинет, Вие можете да изпълнявате две роли – на зрител или на модератор. Тези роли, логично, разполагат с различни правомощия. Така напр., ако ролята Ви е на зрител, Вие ще можете да извършвате следните действия:

• споделяне на уеб камера;
• присъединяване към конференцията;
• вдигане на ръка и употреба на чат функционалността.

Ако сте модератор, ще разполагате с права за контрол върху случващото се във виртуалната класна стая – да заглушавате или изгонвате от сесията някой от другите потребители или да задавате роли. В последната ситуация, можете, например, да направите даден потребител презентиращ – така вече той ще отговаря за протичането на презентацията и нейното управление.

Сред някои от другите опции на нашия виртуален кабинет можем да отличим тези за контрол върху изгледа и за запис на сесиите.

Така, най-общо, можем да представим виртуалната класна стая и нейните възможни употреби. Тя, със сигурност, може да бъде определена като елемента, който превръща дистанционното обучение (онлайн обучението) в достоен заместник на традиционната му форма.

Ако проявявате интерес към нашите услуги или имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас на тел.:  +359 2 850 53 64, e-mail: office@nitbg.com или като попълните поместената по-долу форма за контакти. 

Свързани статии

 • Електронно обучение по поръчка
  Значителна част от бюджета на всяка една организация се влага в обучението на персонала. За да спестите…
 • Chamilo
  Chamilo е система за дистанционно обучение, която ще направи Вашите електронни обучения още по-ефективни.…
 • ILIAS.de
  ILIAS.de е система за управление на обучението (LMS), разработена с цел намаляване на разходите при употребата…
 • Moodle
  Moodle е система за управление на обучението (LMS), специално създадена в помощ на преподавателите, чиято…

  Свържете се с насПовече...