+359 2 850 53 64

Значението на визуалната среда за обучението в първи клас

Какви елементи трябва да присъстват в учебниците за първи клас?

Един от най-важните фактори при създаването на обучения за първокласници е да се вземе предвид трудния преход, през който те преминават в своето развитие, а именно – от детска към училищна среда.

Тази промяна може да доведе до объркване, стрес и слаби резултати. 

Освен подбирането на подходяща информация, трябва да се обърне внимание и на визуалното пространство, в което тя ще бъде представена. Визуалният контакт е изключително важен, може би дори повече от текстовия елемент, тъй като е най-близък до детските възприятия. Техният визуален свят е свързан с единствената литература, която им е позната – приказките - и съответно, чрез този тип на изобразяване, те биха се почувствали по-комфортно или иначе казано в „свои води“. Не бива да се забравят и изображенията, които стимулират по-доброто разбиране на материала и по-лесното му запомняне. Преходът към сериозна и строга визуална среда трябва да стане постепенно.

Игрите

Добър начин да осигурите плавен преход от детската градина към училищната среда е да включите игри към обученията за малчуганите. Игрите са подходящи не само за задържане на вниманието, но и улесняват възприемането и запомнянето на подадената информация. Игрите подпомагат за развитието на децата, като ги подтикват да решават загадки, да използват въображението си, да развиват концентрацията и аналитичното си мислене. Интернет средата дава широки възможности за разработването на различни занимателни игри. Не се колебайте да ги използвате, за да направите обучението за Вашите първокласници атрактивно и занимателно.

Други важни елементи, на които трябва да се обърне внимание при създаването на обучения за деца са формите, цветовете и звуците.

Форми

При създаването на обучения за деца от първи клас, формите играят голямо значение. Доказано е, че формата, която децата най-добре възприемат е квадрат, така че се стремете да използвате квадратни прозорци при представяне на информацията.

Цветове

Ролята на цветовете не се изчерпва с научаването на имената им. Наред с граматиката и правописа, трябва да се развива и цветовото възприятие у децата. Избирането на основен цвят за темата на обучението за деца от първи клас е много важен момент, тъй като цветовете влияят подсъзнателно на възприятията на малчуганите. Жълтото например, е много подходящо, тъй като стимулира мисленето и мозъчната активност, зеленото успокоява, а червеното предизвиква вълнение.

Като цяло, топлите цветове са предпочитани от много дизайнери на детски обучения и учебници, защото ги правят по-ведри и приветливи. Това безспорно е така, но преднамереното използване само на топли цветове ограничава развитието на визуална култура у децата. Най-добре е да се използват тоновете и от двете гами (топла и студена), за да се запознаят децата с красотата на цветовете и възможните комбинации помежду им.

Звук

Музиката и звуците са много важни елементи за възприятията на децата от всички възрастови групи. Песничките са подходящи за деца в предучилищна възраст за научаване на буквите, числата и др. В първи клас вече учебното съдържание е малко по-усложнено и не може да се предаде с песен, но включването на забавни мелодийки може успешно да развесели и разтовари децата и да развие емоционалната им интелигентност. Имайте предвид, че децата са много по-чувствителни към звуците от възрастните.

Такъв тип детайли може да Ви се струват излишни, но те са изключително важни за подсъзнателното възприемане на информация при децата. Те лесно се ориентират в познати среди, при тях не преобладават емоцията и чувствата, те се ръководят от простичките думи "ДА" и "НЕ". 

Свързани статии

 • 10 модерни образователни технологии
  Терминът „образователни технологии“ се отнася до всяка форма на учене и преподаване, която използва някакъв…
 • Защо да запишем детето си в електронно училище?
  През последните няколко години, на Запад започна да се очертава нова тенденция в началното образование…
 • Педагогическите модели в дистанционното обучение
  Подобно на традиционното обучение, дистанционното използва утвърдени педагогически модели, намерили приложение…
 • Идеи за родители
  Ученето на уроци и писането на домашни са дейности, които малко деца извършват с удоволствие. Поради…
 • Защо да изберем да се обучаваме онлайн?
  Съвременната работна и бизнес среда се характеризира с голяма конкуренция. Фирмите, които наемат хора,…