Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Значението на визуалната среда за обучението в първи клас

Какви елементи трябва да присъстват в учебниците за първи клас?

Един от най-важните фактори при създаването на обучения за първокласници е да се вземе предвид трудния преход, през който те преминават в своето развитие, а именно – от детска към училищна среда.

Приблизително време за четене: 2m 4s

Тази промяна може да доведе до объркване, стрес и слаби резултати. 

Освен подбирането на подходяща информация, трябва да се обърне внимание и на визуалното пространство, в което тя ще бъде представена. Визуалният контакт е изключително важен, може би дори повече от текстовия елемент, тъй като е най-близък до детските възприятия. Техният визуален свят е свързан с единствената литература, която им е позната – приказките - и съответно, чрез този тип на изобразяване, те биха се почувствали по-комфортно или иначе казано в „свои води“. Не бива да се забравят и изображенията, които стимулират по-доброто разбиране на материала и по-лесното му запомняне. Преходът към сериозна и строга визуална среда трябва да стане постепенно.

Игрите

Добър начин да осигурите плавен преход от детската градина към училищната среда е да включите игри към обученията за малчуганите. Игрите са подходящи не само за задържане на вниманието, но и улесняват възприемането и запомнянето на подадената информация. Игрите подпомагат за развитието на децата, като ги подтикват да решават загадки, да използват въображението си, да развиват концентрацията и аналитичното си мислене. Интернет средата дава широки възможности за разработването на различни занимателни игри. Не се колебайте да ги използвате, за да направите обучението за Вашите първокласници атрактивно и занимателно.

Други важни елементи, на които трябва да се обърне внимание при създаването на обучения за деца са формите, цветовете и звуците.

Форми

При създаването на обучения за деца от първи клас, формите играят голямо значение. Доказано е, че формата, която децата най-добре възприемат е квадрат, така че се стремете да използвате квадратни прозорци при представяне на информацията.

Цветове

Ролята на цветовете не се изчерпва с научаването на имената им. Наред с граматиката и правописа, трябва да се развива и цветовото възприятие у децата. Избирането на основен цвят за темата на обучението за деца от първи клас е много важен момент, тъй като цветовете влияят подсъзнателно на възприятията на малчуганите. Жълтото например, е много подходящо, тъй като стимулира мисленето и мозъчната активност, зеленото успокоява, а червеното предизвиква вълнение.

Като цяло, топлите цветове са предпочитани от много дизайнери на детски обучения и учебници, защото ги правят по-ведри и приветливи. Това безспорно е така, но преднамереното използване само на топли цветове ограничава развитието на визуална култура у децата. Най-добре е да се използват тоновете и от двете гами (топла и студена), за да се запознаят децата с красотата на цветовете и възможните комбинации помежду им.

Звук

Музиката и звуците са много важни елементи за възприятията на децата от всички възрастови групи. Песничките са подходящи за деца в предучилищна възраст за научаване на буквите, числата и др. В първи клас вече учебното съдържание е малко по-усложнено и не може да се предаде с песен, но включването на забавни мелодийки може успешно да развесели и разтовари децата и да развие емоционалната им интелигентност. Имайте предвид, че децата са много по-чувствителни към звуците от възрастните.

Такъв тип детайли може да Ви се струват излишни, но те са изключително важни за подсъзнателното възприемане на информация при децата. Те лесно се ориентират в познати среди, при тях не преобладават емоцията и чувствата, те се ръководят от простичките думи "ДА" и "НЕ". 

Можете да се научите да правите чудесни уроци за деца!  Запишете се за изучаване на  MS Power Point, нашият видео курс, който можете да преминете самостоятелно, по всяко време от удобният домашен компютър или през свободното си време. Придобийте квалификация, която ще Ви помага през целия живот. 

Свързани статии

 • 10 модерни образователни технологии
  10 модерни образователни технологии
  Терминът „образователни технологии“ се отнася до всяка форма на учене и преподаване,…
 • Защо да запишем детето си в електронно училище?
  Защо да запишем детето си в електронно училище?
  През последните няколко години, на Запад започна да се очертава нова тенденция в…
 • Педагогическите модели в дистанционното обучение
  Педагогическите модели в дистанционното обучение
  Подобно на традиционното обучение, дистанционното използва утвърдени педагогически…
 • Идеи за родители
  Идеи за родители
  Ученето на уроци и писането на домашни са дейности, които малко деца извършват с…
 • Защо да изберем да се обучаваме онлайн?
  Защо да изберем да се обучаваме онлайн?
  Съвременната работна и бизнес среда се характеризира с голяма конкуренция. Фирмите,…