Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

10 модерни образователни технологии

Образователните технологии, променящи учебния процес

Терминът „образователни технологии“ се отнася до всяка форма на учене и преподаване, която използва някакъв вид технология.

Приблизително време за четене: 2m 40s

Основната цел на образователните технологии е да подобрят не само учебния процес, но и ефективността на образователната система.

Примери за съвременни образователни технологии

В следващите редове ще разгледаме 10 от най-новите образователни технологии и как те могат да бъдат използвани в училищата и учебните заведения.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект е една от най-съвременните образователни технологии, с която индивидуалността на учебния процес може да достигне ново равнище. Подходяща е за употреба както в детски градини, така и в гимназии.

Виртуална реалност

Образованието е един от секторите, в които виртуалната реалност може да бъде използвана. Основното й предимство е, че тя позволява на големи групи от ученици да взаимодействат помежду си в триизмерна среда.

Мобилно обучение

Повечето хора, включително и ученици, влизат в интернет предимно от мобилните си телефони. Затова, не е учудващо, че доста компании за изработка на мобилни приложения започнаха да правят продукти, които могат да бъдат използвани в образователния сектор. Основната им цел е да повишат ангажираността на учениците и учителите.

Таблети и лаптопи

Все повече и повече западни учебни заведения заменят традиционните образователни методи с техни по-съвременни и актуални версии – например – таблети и лаптопи. Те са полезен инструмент както в класната стая, така и извън нея, тъй като позволяват на учебния процес да се премести от училищната сграда в тази на дома.

Платформи за дистанционно обучение

Платформите за дистанционно обучение са образователна технология, която може да бъде използвана за предоставяне, проследяване и управление на учебния процес. Например, с тях можете да видите колко от учениците Ви са прочели урока, дали са предали домашното си навреме, какъв е напредъкът им. Освен това, можете да им изпращате съобщения, да оценявате тестове им, да проверявате активността им и да инициирате дискусии. Децата, от своя страна, получават възможност да предават домашните си лесно и от всяко място, да задават въпроси, да получават бърза обратна връзка и мн.др.

Виртуална класна стая

Сред най-използваните и полезни образователни технологии се нареждат и виртуалните класни стаи. С този вид софтуер можете лесно и достъпно да проведете реален урок, без да се налага на Вас или на учениците Ви да присъствате в една стая. За да използвате виртуална класна стая, са Ви нужни микрофон, слушалки и по желание, уеб камера. Можете да показвате предварително подготвена презентация, за задавате въпроси на учениците си и дори да запишете урока и да го използвате за повторна употреба. Учениците, от своя страна, могат да вдигат ръка, да задават и отговарят на въпроси, да използват вградената чат функционалност и др.

Социални мрежи

Социалните мрежи играят ключова роля в образователния сектор. Много западни училища и университети използват собствени социални мрежи, за да изградят чувство за общност между учениците си и да подпомогнат създаването на колаборативна среда.

Интерактивни бели дъски

Интерактивните бели дъски позволяват на учениците да участват в процеса на преподаване. Те им дават възможност да разберат предмета по-добре, като пишат, преподават или рисуват. Всеки ученик може да участва в дискусията чрез таблет или ноутбук. С интерактивните бели дъски ученето е по-лесно и забавно.

Онлайн уроци

Има множество сайтове, които предлагат безплатни и платени онлайн уроци. Не малко от тях са доста качествени и дори предлагат издаване на сертификат или диплома. Тези уеб сайтовете направиха образованието по-достъпно и отворено. Защо и Вие да не се възползвате?

Електронен учебник

Елктронните учебници ( е учебници) предлагат интерактивно съдържание: видеа, игри, задачи, тестове вградени в съдържанието. Те са предпочитани от съвременните ученици заради атрактивното съдържание и възможността да бъдат използвани онлайн по всяко време. Не на последно място трябва да се отбележи, че елктронните учебници са много по-ефтини. Е учебниците не се износват и могат лесно да се обновяват.

Видео

Сред набиращите популярност образователни технологии не можем да не отбележим видеата. Те се използват от доста учители, а и самите ученици често прибягват до тях, за да си помогнат с домашните. В YouTube можете да намерите полезна информация, която да изпратите до Вашите ученици и да улесните подготовката им за следващия час, или да изгледате видеото заедно в час и след това да го коментирате.

НИТ-Нови Интернет Технологии ЕООД предлага различни услуги от сферата на съвременните образователни технологии - системи за дистанционно обучение, виртуална класна стая, изработка на онлайн уроци.

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Ако проявявате интерес към нашите услуги или имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас на тел.:  +359 2 850 53 64, e-mail: office@nitbg.com или като попълните поместената по-долу форма за контакти. 

Свързани статии

 • Интерактивни методи на обучение в училищата
  Интерактивни методи на обучение в училищата
  Обучението в училищата трябва да включва предварително изготвен план с помощта, на…
 • Как да задържите вниманието на Вашите курсисти?
  Как да задържите вниманието на Вашите курсисти?
  През последните няколко години обучителните технологии получиха голям напредък. С…
 • За преподаватели: Как да създадете едно успешно blended обучение?
  За преподаватели: Как да създадете едно успешно blended обучение?
  Обучението от смесен тип (blended learning) добива все по-голяма популярност. Днес,…
 • Игровизация на електронното обучение
  Игровизация на електронното обучение
  Термина "gamification", с който се обозначава взимането на основни черти на игрите…