Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Идеи за родители

Как да превърнете ученето вкъщи в забавно изживяване?

Ученето на уроци и писането на домашни са дейности, които малко деца извършват с удоволствие. Поради тази причина, голяма част от родителите са принудени да потърсят алтернативни методи, с които да превърнат ученето вкъщи в забавлениe.

Приблизително време за четене: 2m 21s

Ученето на уроци и писането на домашни са дейности, които малко деца извършват с удоволствие. Поради тази причина, голяма част от родителите са принудени да потърсят алтернативни методи, с които да превърнат ученето вкъщи в забавление. В тази статия предлагаме на Вашето внимание няколко вдъхновяващи идеи за това как Вие и Вашите малчугани лесно можете да съчетаете полезното с приятното.

1. Използвайте заобикалящите Ви предмети (бутилки, кутии, книги), за да обясните на детето си ключови уроци, като тези за тегло, размер, геометрия и т.н..

2. Припомнете си какво време предвещаваха различни видове облаци или как се правеше барометър с подръчни средства и разкажете тези неща на детето си. А през нощта, отделете малко време, за да погледате небето и разпознавате звезди. Лесна и интересна астрономия, нали?

3.Пъзелите с картинки могат да научат децата на много неща: имена на държави, градове, фигури и др. Препоръчително е постепенно да купувате пъзели с повече части – успешното им нареждане, със сигурност, ще накара малчуганите да се чувстват удовлетворени от постиженията си. Можете и сами да направите дървен пъзел със снимка по избор. Изработването му ще Ви донесе допълнителни весели мигове, прекарани със семейството.

4. Готвенето е ежедневен процес, който можете да използвате, за да научите децата на малко математика. Помолете ги те да претеглят съставките или да изчислят калориите. Не забравяйте да поговорите и за връзката между храненето и здравословния живот. 

5. Историята е наука, изобилстваща от данни. Затова, тя често е смятана от децата за скучна. Можете да промените това, като им четете исторически книги/комикси или гледате исторически документални/пълнометражни филми. 

6. Уроците могат да станат много забавни и ако пренесете мястото им извън дома. Музеите и детските театри са едни от многото места, които предлагат начини за научаване на различни видове информация по интересен и интерактивен начин.

7.Отделете малко място в дома си за създаване на цветна или зеленчукова градина. Насърчете децата си да се грижат на нея! Така те ще научат много за това как се гледат растенията, как да се тестват PH нивата на почвата и т.н. Освен това, ще им вмените чувство за ежедневна отговорност, чийто дарове те буквално ще могат да „съберат“. 

8. Внимателно въведете правила дори и във времето за физическа активност. Разяснете ги на децата – същото направете и ако спортът е свързан със записването на резултати или воденето на друг вид статистическа информация. А ако решите да се занимавате със спорт, при който са възможни наранявания, започнете с обяснение на правилата за безопасност и начините за прилагане на бърза помощ.

9. Семейните ваканции са идеално средство както за отдих, така и за обучение. Вземете със себе си бордови игри, които са едновременно забавни и образователни. Времето навън използвайте, за да научите децата на умения като плуване, разпознаване на следи или различни растителни видове.  

10. Пренесете лабораторията по химия у дома. Вместо да карате децата само да четат за Менделеевата таблица, покажете им нагледно няколко научни експеримента (разбира се, само тези, в чиято безопасност сте убедени). Много по-лесно ще привлечете и задържите вниманието им с нещо, което се пени и бълбука, отколкото с дебелия учебник. Това е сигурно!

11. Не всички деца биха харесали идеята да си водят дневник, но опитайте да предложите на Вашето. По този начин ще го насърчите на пише и да изразява идеите си. 

12. Открийте какво детето Ви харесва да прави – дали ще е колекциониране, свирене на музикален инструмент или някакъв вид занаят, отделете време и за този вид дейност. Във всеки случай, учебният процес ще е свързан с разучаване на инструкции и правила, а това е важен момент за по-нататъшното образование на детето.

13. На последно, но не и по важност, място, запомнете, че трябва да изслушвате децата си, учете се от тях и им помагайте, дори и в моментите, когато се чувствате безсилни. Прекарвайте време с тях, защото те ще пораснат бързо и вече няма да искат да бъдат постоянно с мама и татко!  

Свързани статии

 • Съвети за ефективно онлайн обучение
  Съвети за ефективно онлайн обучение
  За ефективно онлайн обучение: поставяйте цели, създайте учебно място, награждавайте…
 • Интерактивни методи на обучение в училищата
  Интерактивни методи на обучение в училищата
  Обучението в училищата трябва да включва предварително изготвен план с помощта, на…
 • Безплатни снимки за Вашето обучение
  Безплатни снимки за Вашето обучение
  Безплатни изображения с висока резолюция и качество можете да намерите и безплатно.…
 • Игри за интерактивна дъска
  Игри за интерактивна дъска
  Интерактивната дъска представлява огромен сензорен екран (touchscreen), който позволява…
 • 10 модерни образователни технологии
  10 модерни образователни технологии
  Терминът „образователни технологии“ се отнася до всяка форма на учене и преподаване,…
 • За учители – безплатни разширения за Google Chrome
  За учители – безплатни разширения за Google Chrome
  Търсите начин да обогатите часовете си и да ангажирате вниманието на учениците си?…
 • 5 безплатни инструмента за редактиране на изображения
  5 безплатни инструмента за редактиране на изображения
  Създаването на обучения, независимо от това дали се провеждат онлайн или офлайн,…
 • Значението на визуалната среда за обучението в първи клас
  Значението на визуалната среда за обучението в първи клас
  Един от най-важните фактори при създаването на обучения за първокласници е да се…