Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Няколко съвета, които ще придадат емоция на Вашите курсове

4 начина да превърнете Вашето обучение в приятно изживяване

През последните години голяма популярност придоби идеята, че хората възприемат по-добре нова информация, когато са поставени в приятна учебна атмосфера.

Приблизително време за четене: 3m 14s

Хубавата музика и удобното кресло успокояват съзнанието и го стимулират да работи по-добре. Същото се отнася и за онлайн курсовете, но в малко по-различен аспект. При тях може да се използва тактиката, че позитивните емоции влияят благоприятно на мозъка и го стимулират да възприема по-лесно информация. Това правило е много простичко и логично: когато мозъкът е настроен позитивно, той се интересува повече от материала, мотивира се и се концентрира повече, което се отразява благоприятно и на постигнатите резултати. Освен това, нещата, които са заредени с някаква емоция, остават по-дълго в съзнанието ни.

Следователно, за да направите курсовете си по-успешни и да дадете на курсистите си по-трайни знания, може да използвате силата на позитивната емоция. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат в това начинание.

Типография

Правилната типография (уместното и естетически издържано използване на различни шрифтове) е най-лесният трик, който можете да използвате. Доказано е, че различните шрифтове провокират различен тип настроение и влияят върху възприятията. Например, хората са по-склонни да вярват на текстове, написани с Baskerville. Times New Roman е най-разпространен при писането на важни документи, защото внася официалност и строгост. Kristen ITC се използва при писането на неофициални и закачливи текстове, Kozuka gothic внася драматичност и т.н. Всеки един от шрифтовете има свой характер и може да окаже голямо подсъзнателно влияние върху четящия.

В Интернет има безброй сайтове, които Ви предлагат информация за различните шрифтове, и емоцията, която те носят. За пример Ви даваме един от тях: http://www.fontscape.com/explore?70V

Освен типографията, от значение е и големината на шрифта. Тя също се отразява на възприятията. Например, хората са склонни да обръщат повече внимание на думи, написани с по-едър шрифт. За това и заглавията във вестниците винаги са по-големи. Други трикове са удебеляването, което обикновено символизира наблягане на нещо важно, или използването на наклонен шрифт, с което в научни текстове се представя нов термин.

От изложеното дотук става ясно, че използването на различните характеристики на шрифтовете е подходящ начин да придаване на Вашите текстове  желаното настроение. 

Цветове

Използването на правилния цвят е като избирането на правилен емотикон. Всеки цвят, сянка или нишка могат да предадат собствено послание. Те могат да накарат хората да се чувстват весели, подтиснати, развълнувани и изобщо могат да предадат всяка една емоция. 

Топлите цветове като жълто, червено и оранжево стимулират положителните емоции. Жълтото стимулира и въображението. За това, ако обърнете внимание, в повечето класни стаи стените са жълти, а не бели, тъй като бялото носи усещане за скука. Експерименти с ученици показват, че правилният цвят може да повлияе до 80% по-благоприятно на участието на учениците в часовете и тяхната активност.

Предупреждаваме Ви да бъдете много внимателни при избора на цветове, да ги използвате правилно и умерено. Трябва да ги познавате добре, за да избегнете грешки. Червеното например, освен че провокира положителна емоция, може да засили апетита или да предизвика ярост.

Изображения

Може би от всички тънкости, изображенията са най-явният начин да се предаде емоция. Съчетавайки симетрия, цвят и настроение, те са задължителен елемент от всеки текст и могат да имат изключително силно влияние върху четящия.

Така например, картинките с линейна структура или геометрични фигури създават чувство за ред. И обратното, асиметричните образи провокират усещан за хаос, объркване, дори отчаяние. Дълбочината в образа създава усещане за близост или изолация. Ако пък обектът е показан в детайли, чувството, докато го гледаме, е по-интимно. Освен това, добавянето на линии в образа може да спомогне фокусът да падне върху определена точка.

Бъдете много внимателни при избора на изображения. Ако ги използвате правилно, можете да помогнете на този, който ги гледа да възприеме Вашата емоция и гледна точка, но ако използвате неподходящи изображения, които не отговарят на текста, това може да доведе до объркване и недоверие. Изображенията трябва да бъдат поставени на правилното място в текста. По-встрани и по-малки, ако искаме да наблегнем повече на текста, и на по-централно място, ако съдържанието им е важно за смисъла на текста, тъй като те могат да го обогатят и одухотворят. Някои безплатни програми за обработване на снимки можете да намерите в нашата статия сако натиснете линка

Съдържание 

До сега говорихме как чрез индиректни средства можем да повлияем върху възприятията на четящия. Време е да отделим внимание и на най-важния елемент на текста – неговото послание. Думите, които използваме са изключително важни за предаване емоцията на четящия.

Простичко написани параграфи с приятелски тон, подканват обучаващите се да продължават напред, докато прекалено дългите такива, използващи сложна терминология, затрудняват четенето и водят до загуба на концентрация и внимание. Стилът, който използваме при писане е много важен, но за съжаление не всеки е роден писател. Добрата новина е ,че ако искате да създавате курсове, това не е и нужно. Необходимо е просто да се придържате към няколко простички правила.

Най-лесно е да използвате думи, които предизвикват реакция: успех, съдба, преодоляване, алчност и др. Думи, които стимулират нагласата за учене са: контрол, откритие, смях, постижение, помощ. Използвайте колкото се може повече такива думи, за да привлечете вниманието на обучаващите се. Друг подход е да включите кратка история, с която четящите да могат да се асоциират. Най-добре е тя да бъде хумористична, за да предизвика приятна емоция.

Както виждате, не е необходимо да бъдете писател, за да създадете курсове, които да са интересни, съдържателни и да задържат вниманието на учениците. Просто се придържайте към няколкото прости правила, които Ви представихме и сами ще се убедите в успеха им. 

Свързани статии

 • Съвети за ефективно онлайн обучение
  Съвети за ефективно онлайн обучение
  За ефективно онлайн обучение: поставяйте цели, създайте учебно място, награждавайте…
 • Как да изберете подходящ цвят за Вашето електронно обучение?
  Как да изберете подходящ цвят за Вашето електронно обучение?
  Когато създавате Вашето електронно обучение, трябва да обърнете специално внимание…
 • Тайнaтa на успешния курс при дистанционно обучение
  Тайнaтa на успешния курс при дистанционно обучение
  Най-важното за дистанционните обучения (онлайн обученията) е да разбираме хората,…
 • Значението на визуалната среда за обучението в първи клас
  Значението на визуалната среда за обучението в първи клас
  Един от най-важните фактори при създаването на обучения за първокласници е да се…

Електронни обучения по поръчка - защо да го правим?Повече...