Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Защо да изберем да се обучаваме онлайн?

Основните предимства на дистанционното обучение

Съвременната работна и бизнес среда се характеризира с голяма конкуренция. Фирмите, които наемат хора, търсят специалисти с висше образование, интереси и умения в различни области, владеене на поне един чужд език, отлична компютърна грамотност и др.

Приблизително време за четене: 2m 43s

Всички тези неща имат голямо значение, когато кандидатствате за работна позиция. Проблемът е обаче, че рядко Ви остава време да обогатите знанията си в опредена сфера или да добиете нова квалификация по различни причини: работа, семейство, прекалена ангажираност, неудобно местоположение и т.н. Непрекъснатите промени в новите технологии и друг вид дейности изискват периодична преквалификация на служителите, но обученията обикновено са много скъпи и отнемат много време. Как могат работодателите и служителите да се справят с тези проблеми?

Какво представляват системите за дистанционно обучение и какви са техните възможни начини на приложение?

Отговорът се крие в системите за управление на обучението (LMS). Известни още под името системи за дистанционно обучение (онлайн обучение), те предоставят нова и модерна форма на обучение, с отлично съотношение между цена, време и качество. Платформите позволяват обучение по различни тематики, както на отделни индивиди, така и на групи. Те предоставят широк кръг от възможности, които правят обученията по-иновативни и функционални, като в същото време са подходящи за обучение за малки и големи фирми, учебни заведения, организации и др.

По света все повече университети използват системите за дистанционно обучение (онлайн обучение) като допълнение на учебния процес. В България този тип образование е все още слабо застъпен, но все повече водещи фирми и университети се обръщат към него. Онлайн курсовете са лесни за употреба и се предпочитат от хората, които сами могат да определят кога да се обучават и се чувстват комфортно, използвайки компютрите си. LMS-те предоставят на преподавателите възможност да систематизират учебните си материали и да имат достъп до тях по всяко време, както и да поставят на курсистите си задачи, които след това бързо и лесно да проверяват.

Ако не знаете какво представлява обучението в онлайн среда, представете си нещо като като виртуална класна стая, в която курсистите имат достъп до определен набор от материали: статии, тестове, видео и могат да комуникират посредством чатове, вътрешни имейли и др. Електронното обучение (Е-обучението, eLearning-ът) може да се съчетае с консултации с преподаватели и провеждане на някои от уроците на живо. Това е широко прилагана практика от много фирми и организации, чиито курсове са специфични и не могат да се провеждат изцяло онлайн.

Един недостатък, посочван от някои хора е, че при дистанционното обучение (онлайн обучението) липсва директен контакт. Това безспорно е така, но системите вече са толкова напреднали, че позволяват конферентни видео връзки в реално време между всички, които имат достъп до даден курс. Освен това, онлайн курсовете правят хората по-отговорни и организирани, учат ги да разпределят по-ефективно времето си, тъй като те самите трябва да определят времето, което ще отделят за уроците си. Освен този положителен ефект, LMS-те притежават и други предимства, някои от които са разгледани по-долу.

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Предимства на дистанционното обучение

Широка достъпност

Дистанционното обучение (Онлайн обучението) дава възможност на големите фирми, чиито офиси са разпръснати в различни градове и държави, да провеждат обучения на своите служители по едно и също време, като едновременно с това спестяват от разходите за път и храна. А възможността учебните материали да бъдат достъпни от вкъщи позволява на хората с увреждания също да се обучават, като през цялото време поддържат контакт с остналите курсисти.

Осъществяване на конферентни връзки

Електронните обучения (E-обученията) могат да бъдат водени и контролирани от експерти. Учебното съдържание може да бъде обновявано по всяко време, така че ако Вие сте курсист, ще имате винаги достъп до най-актуалната информация.

Спестяване на средства

Едно много важно предимство на онлайн курсове пред традиционните е, че те са по-евтини за създаване, следователно и цената за един обучаващ се е по-ниска. В допълнение към това, те могат да се използват многократно и от неопределен брой хора. Подходящи за както за малки, така и за големи фирми и университети.

Бърза и лесна проверка на знанията

Не на последно място електронните обучения (е-обученията) позволяват бърза и лесна проверка на знанията чрез полагане на тестове или качване на проекти въз основата на предварително поставени задачи. Така преподавателите могат да следят темпото на развитие на всеки курсист и резултатите, които той постига.

В заключение

Чрез методите на дистанционното обучение (онлайн обучението) започва една нова ера в образователните технологии, ера на неограничените възможности. Множеството предимства на LMS-те ги правят все по-предпочитани. Разбира се, онлайн курсовете не могат и няма да изместят изцяло традиционните, но те представляват отлична тяхна алтернатива и допълнение. 

Можете да направите запитване за изработване на електронни обучения по Ваши материали или да получите оферта за нашите готови курсове като се свържете с нас чрез формата по-долу:

Свързани статии

 • Какви услуги, свързани с онлайн обучение имаме?
  Какви услуги, свързани с онлайн обучение имаме?
  Инсталация, конфигурация, тестване, поддръжка и обучение за работа със системи за…
 • Как да създавате интересни онлайн курсове?
  Как да създавате интересни онлайн курсове?
  Както при традиционните, така и при онлайн обученията ключов елемент е съдържанието.
 • Бизнес обучения
  Бизнес обучения
  Независимо от вида на бизнес обучението, от което се нуждаете – административни умения,…
 • Как да изберете подходящ софтуер за уебинар?
  Как да изберете подходящ софтуер за уебинар?
  Когато работите върху организирането на Вашия уебинар, едно от задължителните неща,…
 • Развитие на меките умения на Вашите служители
  Развитие на меките умения на Вашите служители
  Меките умения, т.нар."Soft Skills" не са пряко свързани с изпълнението на конкретни…
 • 12 безплатни електронни книги за създаване на онлайн обучения
  12 безплатни електронни книги за създаване на онлайн обучения
  Електронните обучения и онлайн курсовете са все още малко познати у нас. Но ако проявявате…
 • Как да изберете LMS?
  Как да изберете LMS?
  На пазара можете да намерите множество системи за управление на обучението (learning…
 • Дистанционното обучение
  Дистанционното обучение
  В дистанционното обучение са налични два основни подхода: самостоятелно обучение…

Предимства и функционалности на системите за дистанционно обучениеПовече...