Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube
+359 2 850 53 64

Мотивационно писмо

Как да напиша мотивационно писмо?

За какво ми е необходимо мотивационно писмо? Как да го напиша, така че да се отлича от останалите кандидати за работа?

Кое е идеалното мотивационно писмо?  Търсите си работа. Прегледали сте десетки обяви, но ето че една от тях силно Ви заинтригува. Освободило се е перфектното работно място, за което отдавна мечтаете! Автобиографията Ви отдавна е написана, но има още едно нещо, за което трябва да се погрижите. Да подготвите Вашето мотивационно писмо. Бързо отваряте Интернет и буквално сте затрупани от примерни шаблони за мотивационно писмо образец:

„Пиша Ви, тъй като искам да се развивам в посочената от Вас длъжност…“

Искам да Ви предложа евентуално сътрудничество…“

Прави ли Ви впечатление, че почти всички започват по един и същи начин? Заучени фрази, които не казват нищо конкретно и биват използвани от почти всеки кандидат. Със сигурност сте наясно, че за една позиция кандидатстват около 20-30, а понякога и повече души. Представете си, че по-голямата част от тях са решили да спестят време и са използвали готовия шаблон. Нужно е било единствено да впишат своите данни. Преди да си кажете: „Ами да, толкова е лесно!“, се замислете. Ако и Вие постъпите така, то как ще се отличите? Защо работодателят би се спрял точно на Вас? По – вероятно е да се отегчи и да отметне поредното писмо, което е копие на останалите.

Освен това, виждате , че и други са търсили като Вас : Google Ви предлага:

мотивационно писмо за мениджър

мотивационно писмо europass

мотивационно писмо за учител

мотивационно писмо за банка

мотивационно писмо човешки ресурси

мотивационно писмо за търговски представител

мотивационно писмо образец 2019

Не се отчайвайте! Представяме Ви няколко ценни съвета, които със сигурност ще Ви помогнат да се откроите!

Адресирайте мотивационното писмо до конкретен човек. Постарайте се да научите името на мениджъра, от когото зависи наемането Ви. Може да Ви отнеме известно време, но по този начин ще демонстрирате своя интерес към позицията.

Ограничете се до една страница. Мотивационното Ви писмо не трябва да бъде по-дълго от една страница.
Дори да имате какво да кажете за себе си, отделете най-важното, а останалото запазете за провеждането на интервюто. Съгласете се, че всеки цени времето си. По-вероятно е голямата по обем информация да бъде пренебрегната.

С какво сте ценни за компанията?  Основната цел на мотивационното писмо е това да покажете защо работодателят Ви би имал нужда от Вас. Демонстрирайте своите знания за фирмата, като наблегнете на областта, в която можете да бъдете от полза. Например:

“ С разрастването на Вашия бизнес Вие ще имате нужда от експерти, които да предложат качествено обслужване на клиентите Ви. Тези умения са описани в моята автобиография и съм ги придобил/а, в следствие на…“

Употребявайте глаголи, които ще подсилят внушението на Вашето писмо. Има глаголи, които предават друго усещане на Вашия изказ. Такива са: управлявам, организирам, оптимизирам, изграждам, координирам и др. Те ще повлияят на представата, която мениджърът ще си изгради за Вас. А именно, че сте мотивиран, силно отдаден на работата си човек, който ще донесе положителни резултати и ще има решение за всеки проблем.

Не пренебрегвайте графичното оформление.  Ако искате да направите добро впечатление, е препоръчително да придадете на мотивационното си писмо и автобиографията си чист и подреден вид. За тази цел оставете достатъчно пространство около абзаците. Уверете се, че използваният шрифт е четим и е с размер 12pt. Акцентирайте на най-важните думи чрез удебеляване, но не прекалявайте. Може да Ви се струва, че всичко това е загуба на време, но по този начин ще покажете, че обръщате внимание и на детайлите.

Бъдете активни и поискайте среща! Проявете смелост и настоявайте за среща. Покажете, че цените както времето на управителя, така и своето собствено. Напишете нещо като:

Ще се свържа с Вас до края на тази седмица, за да си уговорим среща. Можем да обсъдим как да увеличим производителността на Вашата фирма..“Надяваме се, че нашите съвети са Ви вдъхновили да напишете мотивационно писмо образец! Разбира се, това е само една от стъпките към идеалното представяне на интервюто за работа. Повече по темата можете да научите от нашето обучение „Успешно интервю за работа“. То ще Ви помогне да се заредите с увереност и смелост за тази така важна за Вас среща!

Свързани статии

 • Успешно интервю за работа, заплата, обяви за работа
  Получили сте покана за интервю за работа – поздравления! Електронно обучение "Успешно интервю за работа".…
 • Търсене на работа в социалните мрежи
  Почти всички работодатели и агенции за подбор на персонал използват социалните мрежи, за да проучат потенциалните…
 • Електронно обучение "Преговори и убеждаване"
  Много често хората подценяват уменията за преговори и убеждаване, тъй като смятат, че са нужни предимно…
 • Управление на промяната в личен план
  Някои хора се справят лесно с промените, които животът им поднася, докато други се разстройват, ако трябва…

  Дайте старт на кариерата си като намерите мечтаната работа Повече...