Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube
+359 2 850 53 64

Подобряване на паметта

Подобряване на паметта чрез грижа за здравето и ума

Случва ли Ви се често да забравите важна информация?

Приблизително време за четене: 2m 8s

Задавали ли са Ви въпрос, на който знаете отговора, но Ви е трудно да оформите смислен отговор?

Това са често срещани случаи, в които добрата памет е важна.

Паметта е нещо повече от това да си спомните статията, която сте прочели вчера. Тя е важно умение, което можете да развиете и подобрите. Независимо дали става въпрос за запомняне на важни статистически данни, описване на дадена ситуация или познаване на продукт – способността Ви да запомняте е от голямо значение.

Има много техники за стимулиране на паметта. Нека разгледаме най-важните от тях.

Подобряване на паметта чрез грижа за здравето

Основата на добрата памет е здравото тяло. Не можете да очаквате мозъкът Ви да функционира добре, ако не се грижите за тялото си.

Хранете се здравословно и балансирано. Уверете се, че приемате всички нужни витамини и антиоксиданти. Те оказват благоприятно влияние върху паметта.

Пийте вода. Повечето хора не приемат достатъчно количество вода и дори не осъзнават, че са дехидратирани. Когато не приемате достатъчно течности, тялото и умът Ви отслабват. Водата прави червените кръвни клетки по-активни, а те Ви зареждат с енергия.

Наспивайте се. По време на сън, мозъкът се презарежда. Според проучвания, човешкият мозък се нуждае от сън, за да превърне новите спомени в дълготрайни спомени.

Управлявайте стреса в личния и професионалния си живот. Стресът може да окаже много отрицателно въздействие върху подобряването на паметта Ви. Научете се да ограничавате и контролирате стреса в живота си. Използвайте техники за релаксация и позитивно мислете, за да намалите нивата на стрес. 

Запишете се на електронното обучение "Управление на стреса", с чиято помощ ще изградите своите умения за здравословно справяне с бурни емоции причинени от стрес, както в личен така и в професионален план. 

Не употребявайте никотин и алкохол. Намалете или елиминирайте напълно употребата на никотин и алкохол – те оказват отрицателно въздействие върху паметта.

Предизвиквайте мозъка си

Мозъкът Ви има нужда от упражнения, за да се чувства добре. Можете да упражнявате мозъка си, като го използвате постоянно. Опитайте следните неща:

• Научете нещо ново или си намерете хоби. Намерете дейности, които допринасят за изграждането на ново умение. Например, ако работите с числа по цял ден, развийте креативната си страна с уроци по рисуване или фотография.
• Поддържайте социални контакти. Когато комуникирате с различни хора, трябва да мислите. Това Ви помага да поддържате мозъка си силен и активен.
• Фокусирайте се върху важните неща. Не е възможно да запомните всичко, затова наблегнете на най-важното. Не претоварвайте мозъка си с излишни неща.

Съвети за подобряване на паметта

Важно е да тренирате паметта си, но запомнянето на ненужни неща (като например, всички задачи, които трябва да изпълните) е трудна задача. Нещо повече, те ще запълнят краткосрочната Ви памет и ще затруднят концентрацията Ви. Освен това, могат да повишат нивата на стрес, тъй като се опитвате да запомните всичко, което трябва да направите.

Затова, запишете задачите си и така няма да Ви се налага да помните всичко! А ако паметта Ви подведе, ще знаете къде потърсите информацията, която Ви трябва.

Поддържайте мозъкът си активен с игри за трениране на паметта, като судоку, пъзели, скрабъл и др.. Това са популярни и забавни начини за подобряване на паметта.

Заключение

Паметта Ви е важен актив, който трябва да пазите и развивате, дори и ако вече не Ви се налага да учите за изпити. Ако упражнявате съветите, които Ви дадохме в тази статия, ще поддържате ума си здрав и активен.
Запомнете – имате само един мозък, затова се отнасяйте с него добре и не го вземайте за даденост.

Източник: https://www.mindtools.com/pages/article/newISS_95.htm.

Свързани статии

 • Скоростно четене
  Представете си следната ситуация: утре следобед Мария трябва да направи кратко представяне…
 • Мозъкът – да го използваме максимално и да учим лесно! II част
  Проучванията показват също, че човешкият мозък е удивителен орган, който продължава…
 • Мозъкът - да го използваме максимално и да учим лесно! I част
  Експертите в областта на обученията не случайно използват насоките на теориите основани…
 • Как учим?
  Случвало ли Ви се е да прекарате часове пред монитора, да изчитате даден текст многократно,…