Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Подобряване на паметта

Как да подобрим паметта и концентрацията?

Лесни съвети за подобряване на запаметяването. Съвети за подобряване на паметта.

Приблизително време за четене: 17m 11s

Съвети за подобряване на запаметяването

Хапче или лекарство за памет! Всички си мечтаем за него, нали? Какво да пия за подобряване на паметта? Витамини за памет и концентрация, техники за запомняне, храни и напитки за усилване на паметта - всичко влиза в действие... Подобряване на паметта и концентрацията е стремеж на всички активни хора. Темата е била важна и преди много години, като основните техники са измислени отдавна още в Античността. Не всеки обаче е готов да сподели тайната на лесното запеметяване и затова ги събрахме за Вас:

Нека разгледаме най-важните.

Как да запомняме нещата?  Хората с отлична памет и победителите в шампионатите по памет не се различават много от вас. Те просто използват комбинация от техники, за да дадат възможност на съзнанието си да запомня нещата.

Може би ви е трудно да запомните имена, факти, уравнения, списъци, задачи, за които трябва да се погрижите, нов език и т.н.

Но ако следвате правилните техники, можете да запомните почти всичко, което искате. Техниките, които ще откриете на тази страница, ще работят за вас, независимо колко лоша според вас е паметта ви.

В тази статия ще ви покажа редица техники за запомняне, които ще ви помогнат да разберете:

Как да запомняте това, което четете
Как да запомняте имена
Как да запомняте списъци и неща, които трябва да направите
Как да запомняте по-бързо
Как да си спомните нещо, което сте забравили...

Съществуват десетки техники за концентрация и трикове за запаметяване, но те могат да бъдат класифицирани в три подхода:

 • Мнемоника за подобряване на паметта
 • Промени в начина на живот за подобряване на паметта
 • Други методи за подобряване на паметта


Нека разгледаме всяка от тях.

Мнемоника е областта на знанието, която се занимава с разработването на техники и методи за подобряване на паметта. Често терминът се използва за да означи конкретни техники или помощни системи, които помагат на хората да запомнят информация по-лесно. Мнемоничните техники могат да бъдат формули, асоциации, абревиатури, ритми или визуални образи, които помагат на индивида да запомни дадена информация. Тези техники са и най-ефективните за формиране на дългосрочни спомени. Ето няколко от най-разпространените мнемонични средства:

1. Дворецът на паметта е най-мощната мнемонична техника, създавана някога.

Ако сте почитатели на "Шерлок" - сериала на Би Би Си, сте виждали как Шерлок Холмс използва своя "дворец на паметта", за да запомни практически всичко. Този метод за запаметяване не се използва само от измислените детективи. Шампионите по памет също използват двореца на паметта.

Мнемоничното помагало, наричано още "Метод на Loci" или "Метод на Цицерон", е разработено в Древна Гърция.

Как действа?

Основната концепция на техниката "Дворец на паметта" се състои в свързването на части от информацията, която искате да запомните, с части от място, което ви е добре познато. Това място може да бъде вашият дом.

Този метод за запомняне започва с визуализиране на това как се разхождате из дома си и си спомняте всеки детайл, който можете да запомните. Това е и чудесно умствено упражнение.

Не е задължително обаче да визуализирате, а можете и физически да минете през дома си. Всъщност идеята на двореца на паметта е да използвате всичките си сетива - слухови, кинестетични (докосване) и т.н.

Свържете всеки елемент, който искате да запомните, с конкретен предмет или пространство в дома си. Например, ако се опитвате да запомните нов език, може да искате да поставите всички думи, свързани с времето, в гардероба си.

Свързването на предметите в ума ви с реално физическо пространство помага на мозъка ви да "картотекира" важните неща, които да запомните по-лесно.

Мисловните дворци могат да се използват за запомняне на имена, лица, езици, списъци, учебни материали и почти всичко под слънцето.

2. Периодично повтаряне за запомняне

По-лесно е да запомните нещо, което сте прочели вчера, отколкото параграф, който сте прочели преди година. Херман Ебингхаус (Herman Ebbinhaus) нарича това крива на забравянето. При неговите изследвания в областта на психологията на паметта се наблюдава, че забравяме повечето новопридобита информация в рамките на няколко часа или най-много няколко дни.

Ако обаче затвърждавате наученото през равни интервали от време, е по-лесно да запазите тази информация в зоните за дългосрочно съхранение на мозъка си.

Методът на периодичното повтаряне е свързан с практикуването на запомняне в подходящия момент. Правите това, като подсилвате дадена част от информацията в съзнанието си точно когато сте на път да я забравите.

Един прост начин за прилагане на тази техника за запаметяване е използването на флаш карти.

3. Използвайте метода "Chunking", за да запомните - разделяне на части за лесно запомняне

Разделянето на части е процес на обединяване на нещата в групи.

Например можете да опитате да запомните списъка си с хранителни стоки за купуване в съответствие с всеки рафт в магазина.

Или когато изучавате нов език, научете думи, които са свързани със силен контекст, като например хранителни продукти за закуска, зимни дрехи и т.н.

Човешкият мозък естествено е склонен да търси модели, а разделянето на части позволява на мозъка да съхранява информацията в лесни за запомняне пакети.


4. Мнемоника за запомняне чрез акроним

Вероятно сте се сблъсквали с този метод в училище. Създавате акроним на различните неща, които искате да запомните.

Например БАН е акроним на Българска академия на науките.

Друг често срещан акроним, който може да помните от училищните си годините е СИП, което е съкращение от първите букви на думите Свободно избираем предмет.

Акронимите трудно се забравят! Съществуват подобни изразни мнемоники, които включват рими, песни и т.н.

5. Подобряване на запомнянето чрез грижа за здравето

Основата на добрата памет е здравото тяло. Не можете да очаквате мозъкът Ви да функционира добре, ако не се грижите за тялото си.

Хранете се здравословно и балансирано. Уверете се, че приемате всички нужни витамини и антиоксиданти. Те оказват благоприятно влияние върху паметта. Даже направете повече:

Запишете се на специален курс по Основи на здравословното хранене.

Пийте вода. Повечето хора не приемат достатъчно количество вода и дори не осъзнават, че са дехидратирани. Когато не приемате достатъчно течности, тялото и умът Ви отслабват. Водата прави червените кръвни клетки по-активни, а те Ви зареждат с енергия.

Наспивайте се. По време на сън, мозъкът се презарежда. Според проучвания, човешкият мозък се нуждае от сън, за да превърне новите спомени в дълготрайни спомени.

Управлявайте стреса в личния и професионалния си живот. Стресът може да окаже много отрицателно въздействие върху подобряването на паметта Ви. Научете се да ограничавате и контролирате стреса в живота си. Използвайте техники за релаксация и позитивно мислете, за да намалите нивата на стрес. 

Не употребявайте никотин и алкохол. Намалете или елиминирайте напълно употребата на никотин и алкохол – те оказват отрицателно въздействие върху паметта.

Запишете се на електронното обучение "Управление на стреса", с чиято помощ ще изградите своите умения за здравословно справяне с бурни емоции причинени от стрес, както в личен така и в професионален план. 

6. Използване на акронима NAME, който се използва за запомняне на имена.

Можете обаче да го използвате и за запомняне на други неща. Това се основава на една интересна книга - "Усилване на паметта" от Дарън Бриджър.

За тези от вас, които се занимават сериозно със запаметяване и овладяване на начина, по който да си спомнят нещо, което са забравили, тя си заслужава да бъде прочетена. Дори и ако вече сте се ориентирали добре, предлагам да я прочетете за бърз преглед на основните принципи, които подпомагат запомнянето на нещата.

Notice  - първата буква от NAME - Забележете

Забележи е първата дума в акронима на името. В този случай авторът говори не само за запомняне на неща като имена чрез забелязване на косата, цвета на очите и други отличителни черти на лицето на човека. Той говори и за забелязване на звученето на името като част от обучението за по-добро запомняне на нещата. Забележете как звучат имената, които искате да запомните. Дори едно на пръв поглед елементарно име като "Иван" става доста интересно, ако се замислите за него.

Можете дори да стигнете дотам, че да се преструвате в ума си, че никога преди не сте чували думата. Точно както искаме да обръщаме голямо внимание на звученето на думите, които запомняме с помощта на Магнитния метод за памет, когато научаваме името на даден човек. Това е почти като дегустация на вино. Това е малко странен начин да мислим за научаването на нечие име, но  всъщност внася елементи на игра в процеса на запомняне.

Ask and you shall remember -втората буква от NAME - Попитай и ще запомниш

Попитай е втората дума в това мощно съкращение, което ви учи как да запомняте имена.

В случая с имената Бриджър ни предлага да поискаме името да бъде повторено, ако не сме го чули първия път. Когато става въпрос за това как да запомним нещо за тест, процесът е същият.

Например, сигурен съм, че сте имали такъв случай: чувате името на някого, но не го запомняте. Вместо да поискате да го повторите, се надявате, че то ще се повтори...

Но това никога не се случва!

И така, както предлага Бриджър, няма нищо срамно в това да поискате името да бъде повторено. По същия начин е и когато учите: няма нищо лошо в това да се върнете назад и да повторите информацията. И след това включете акта на питане с този бърз съвет: Ако искате да запомняте нещата по-добре, започнете да питате хората за имената им. Ето така:  "Това е интересно име. Откъде произлиза?"

Това са перфектните въпроси, които можете да зададете на даден човек. Подобни въпроси не само ще повишат връзката ви с човека, но и ще ви накарат да обърнете повече внимание на имената.

Същото е и с всяка информация и винаги можете да задавате въпроси за всяка информация, като използвате тази формула:

Какво е интересно в това?
Защо това е така?
Как се е появило по този начин?
Ами ако беше другояче?


Запомнете: голяма част от запомнянето на нещата се свежда до това да забележите и да обърнете внимание на обекта. Също така се свежда до "завъртане" на информацията в ума ви, като я разглеждате от различни ъгли.

Mention - третата буква от NAME - Споменаване 

Авторът използва думата "споменаване" за целите на своя акроним, но обикновено съветите за запомняне на имена ни казват да повторим името, което току-що сме чули.

Експертите по въпросите на паметта всъщност са разделени по този въпрос. Да, това помага на името, което искате да запомните, да се запечата в паметта ви. И да, то казва на човека, че сте чули името му и че ви е грижа да го познавате. Но все пак това може да изглежда доста банално.

Произношенията на имената варират в широки граници и често има фини звуци, които хората с удоволствие ще поправят вместо вас, след като са ви чули да произнасяте името им неправилно. Единствено учтиво е да се уверите, че можете да произнесете правилно името на даден човек.

Въпреки че може да е малко банално да повтаряте имената на хора, които току-що сте срещнали, просто го направете. Направата на тази проста стъпка, когато става въпрос за припомняне на неща като имена, в крайна сметка си заслужава.

Envision - четвъртата буква от NAME -  Представа

Тук Бриджър най-накрая ни показва как да обединим всичко в едно.

Представяне е просто. Това е онази част от мнемоничния процес, при която вземаме визуалните характеристики на лицето и свързваме името на човека с някаква отличителна черта.

За да използвам метода на Бриджър,  да кажем, че срещаме човек на име Иван Караиванов и той има по-тъмен тен на кожата. Всичко, което трябва да направя, е да "видя" че "Иван" се повтаря два пъти, а  ако се сетя, че "кара" значи черен, ще запомня че Иван е първото име, а второто е  името е съставено от Иван "Черен - иванов.

По-късно, когато искам да си спомня името му, асоциацията ще дойде много по-бързо, отколкото би дошла иначе.

Защо? Защото паметта вече няма нужда да издирва асоциацията или " визуализираната" информация. Когато асоциираме, без да поставяме асоциациите си някъде, често имаме момент на "ахххххм", в който търсим асоциацията, за която знаем, че сме я създали.

Как да запомняме нещата чрез промени в начина на живот?


Начинът ви на живот и навиците ви оказват значително влияние върху паметта ви. Това не са трикове за запаметяване. Прилагането на тези промени в начина на живот обаче ще повиши общата ви способност да запомняте неща.

7. Добрият сън ще ви помогне да запомните нещата

Една от най-големите грешки, които учениците правят, е да се опитват да учат по-дълго време, като пропускат съня. Това, което те забравят, е, че липсата на сън влияе на няколко когнитивни способности, включително на паметта.
Това едва ли би трябвало да е изненада. Освен че влияе на ума, липсата на сън се смята и за рисков фактор за сърдечни заболявания, рак, намален имунитет, затлъстяване и редица други усложнения.

Многобройни изследвания са установили, че сънят помага при втория етап на паметта - затвърждаването.

И в това няма никакво съмнение:

Сънят помага за припомнянето на факти и информация, както и за формирането на процедурна памет - аспектът на паметта, свързан с по-бързото усвояване на нови умения (Diekelmann and Born, 2010)

Има и още нещо.

Сънят допринася и за реорганизирането на спомените, като формира по-силни връзки между различните спомени. Сънят помага на мозъка да свързва новопостъпилата информация с придобитата преди това, което стимулира творчеството (Diekelmann и Born, 2010)

Други проучвания показват, че липсата на сън също така ни кара да помним нещата неправилно (Diekelmann, 2008 г.). Ето защо, поради няколко причини, добрият сън може значително да допринесе за подобряване на паметта.

8. Дрямката може да подобри скоростта на запомяне

Ами ако не сте в състояние да си осигурите достатъчно сън? Опитайте да си дремнете.

Дейвид Дингес (Университет на Пенсилвания) стига до заключението от експерименти със сън, подкрепени от НАСА, че дрямките помагат за повишаване на работната памет.

Дингес казва също, че работната памет "включва фокусиране на вниманието върху една задача, докато държи в паметта си други задачи ... и е основна способност, която е от решаващо значение за извършването на сложна работа". В друго проучване се стига до заключението, че дрямка с продължителност само шест минути може да помогне за подобряване на паметта (Lahl et al. 2008 г.)

9. Храни, които подобряват паметта и подпомагат запаметяването

Когато говорим за диета, разговорът обикновено е за отслабване, подобряване на имунитета или предотвратяване на заболявания. Това, което ядем, обаче също оказва влияние върху подобряването на паметта.

Има няколко храни, които са чудесни за мозъка и паметта, като например орехите, зеленият чай, боровинките, рибата, пълнозърнестите храни, зехтинът и др. - често наричана средиземноморска диета.

Проучванията показват, че консумацията на зелен чай води до повишаване на активността в префронталната кора на мозъка (Schimdt et al 3888). Тази оптимизация води до подобряване на паметта и по-добро познание като цяло (Feng et al 438).

Рибата, орехите, тиквените семки, стридите са отлични източници на Омега-3, които понижават риска от деменция и Алцхаймер с цели 47% (Schaefer et al 1545).


Между другото, средиземноморската диета се препоръчва и за превенция на рака, диабета, сърдечносъдовите заболявания и др. Следователно освен за подобряване на паметта има много причини да включите тези храни в диетата си!

Трябва също така да избягвате храни, които съдържат твърде много наситени мазнини и трансмазнини, като червено месо, масло и др. Храните, които причиняват холестерол, водещ до инфаркт или инсулт, водят и до влошаване на паметта.

10. Упражненията и физическата активност водят до подобряване на паметта

Упражненията, физическите упражнения, са друг чудесен начин за подобряване на паметта.

Добре известно е, че физическите упражнения водят до увеличаване на притока на кръв към мозъка, което има редица ползи за когнитивните функции, като например бодрост, по-добра концентрация, по-позитивно настроение и т.н.

Упражненията също така подобряват паметта, като освобождават катепсин В. Това е протеин, който предизвиква растежа на невроните и образува нови връзки в хипокампуса - участък от мозъка, играещ важна роля за паметта.

Подобряването на паметта не изисква непременно тежки физически упражнения. Известно е, че само 150 минути ходене пеша всяка седмица подобряват паметта.

11. Социални контакти за по-силна памет

Австралийски изследователи провеждат проучване с участието на 700 участници в продължение на 15 години. Изследователите стигнали до заключението, че поддържането на приятелства помага за подобряване на паметта. Други проучвания също така показват, че общуването с хора помага за предотвратяване на загубата на паметта вследствие на деменция и болестта на Алцхаймер.

Тъй като по-добрите социални връзки се свързват и с щастието и подобряването на редица здравни параметри, това е чудесна причина да инвестирате повече в настоящите си взаимоотношения, както и да възстановите връзката си с хора, с които не сте разговаряли от години.

12. Нови и стимулиращи хобита ще подобрят паметта ви

Изследователи от Колумбийския университет са установили, че хората, които имат хобита, имат 38% по-малък шанс да развият деменция. Изследователи от Бъркли, Калифорния, също така са установили, че хората, които редовно се занимават с дейности, стимулиращи мозъка им, избягват образуването на протеин, който причинява болестта на Алцхаймер.

Ключът е в това да се занимавате с нови хобита, които ви карат да разширявате възможностите на ума си.

Например, можете да:

Да прочетете книга на тема, която ви е напълно непозната;
Да се научите да свирите на музикален инструмент или да научите нов танц;
Да се заемете с нов спорт;
Редовно да се срещате с нови хора.

Ключът тук е да се занимавате с дейности, които водят до образуване на нови неврони в мозъка, както и на нови връзки между съществуващите неврони. Това помага да се поддържа когнитивният резерв на мозъка - способността му да избягва загубата на памет.

13. Изучаването на нов език подобрява паметта и концентрацията

Съществуват няколко причини, поради които изучаването на нов език е чудесно за паметта.

Процесът на запомняне на нови думи, фрази и граматически правила - всичко това упражнява мозъчните ви клетки. Подобни умствени упражнения водят до цялостно подобряване на паметта. Проучванията показват, че двуезичните хора са по-малко застрашени от болестта на Алцхаймер.

Освен това развивате отново любопитство към всичко около вас, което ви помага да се съсредоточите повече върху ежедневните дейности и предмети. Съсредоточаването е друг фактор, който ни помага да запомняме нещата по-добре.

Запомнянето е основно умение, което трябва да усвоите, докато изучавате всеки нов език. Когато активно търсите начини да запомняте, усвоявате много техники за запаметяване - които на свой ред подобряват паметта ви.

Това е цикъл, който ви помага да продължавате да се усъвършенствате непрекъснато. Така че защо да не отделяте по няколко минути всеки ден, за да усъвършенствате френския или испанския си език, или да изберете съвсем нов език като мандарин!

14. Изпълнявайте по-предизвикателна работа

Проучванията са установили, че хората, които извършват по-сложна за ума работа, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер. Работата върху неща, които натоварват психиката, поддържа невроните ви в кондиция и ги предпазва от влошаване с течение на времето.

Ако работите работа, която ви се струва скучна, или ако смяната на професията не е възможна, развиването на по-добра памет и по-здрав мозък е само по себе си награда. Можете също така да помолите шефа си да ви възлага допълнителни отговорности всеки ден, които да ви поставят извън зоната ви на комфорт - така че когнитивните ви способности да останат във върхова форма.

15. Позитивността насърчава подобряването на паметта

Проучване показва, че позитивното отношение има благоприятен ефект върху запомнянето на нещата при възрастните хора. Смята се, че позитивното мислене и щастието предизвикват освобождаване на допамин в свързаните с паметта области на мозъка, което стимулира формирането и запазването на паметта.

Опитайте се да се занимавате с дейности, които ви правят щастливи. Това може да е толкова просто, колкото да отделяте по 10 минути на ден, за да възродите хоби, което някога ви е харесвало, например четене или пеене.

Можете също така да практикувате позитивна визуализация или медитация. И двете дейности намаляват стреса и освобождават допамин в мозъка. Практикуването на благодарност също ни прави по-щастливи и помага за подобряване на паметта ни.

16. Медитация за подобряване на запаметяването

Медитацията е най-ефективният начин за подобряване на способността на ума ни да обръща внимание на задачите - което е важно за подобряване на запаметяването и превръщането на краткосрочната памет в дългосрочна.

Проучванията показват, че практикуването на медитация подобрява способността ни да се фокусираме върху по-малките детайли. (Maclean et al. 2010). Други проучвания показват, че медитацията за осъзнатост работи по-добре като техника за запаметяване, отколкото йогата. (Quach et al 2015).

Ами ако мисълта да седнете неподвижно дори за няколко минути е твърде болезнена?

Опитайте да медитирате пеша. Много хора смятат, че този подход е много по-лесен от обикновената медитация в седнало положение и също толкова ефективен за успокояване на ума.

17. Учете в следобедните часове

Изследванията показват, че следобедът е най-доброто време за учене, за да се постигне максимално запаметяване, а не непременно когато се чувствате най-бодри. Ако работата ви е свързана с някакъв вид учене, опитайте се да го планирате в следобедните часове.

18. Припомняне преди писане

Всеки си спомня как в училище учителите ни караха да записваме нещата, за да ни помогнат да ги запомним. Добавянето на една стъпка към тази вековна практика ни помага да запомним нещата още по-добре.

Ако просто механично записвате нещо, вероятно скоро ще го забравите.

Активно си припомняйте всеки елемент, който искате да запомните, и след това го напишете, за разлика от това просто да преписвате нещо, без да мислите за него. Многократното повтаряне на този процес е чудесно средство за добавяне на неща към дългосрочната ви памет.

Полезен метод за запомняне на прочетени неща е да обобщавате страница или параграф в полето на книгата, докато четете. Това засилва запазването в паметта ви, както и ви помага бързо да запомните съдържанието на страницата, когато я търсите в бъдеще.

И накрая, не забравяйте, че записването на нещо е много по-ефективно от набирането му на клавиатурата, защото ви помага да обърнете повече внимание на момента. 

19. Интересувайте се

Винаги е по-лесно да запомним нещата, от които се интересуваме. Например може да ви се струва далеч по-лесно да запомните личните данни на любимата си певица, но сте склонни да забравяте исторически факти или имената на приятелите на свекърва си!

Но как да приложите тази техника за запомняне в области, които не са ви толкова интересни?

Като активно се опитвате да намерите причини да се интересувате. Редовно си напомняйте защо е важно да запомните - как това ще допринесе за личния или професионалния ви живот? Това ще сигнализира на мозъка ви за важността на темата и той ще отдели повече ресурси за укрепване на невроните, които подсилват тези спомени.

20. Концентрирайте се

От всички най-добри техники за запомняне на неща, тази може би е най-ефективната.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (МИТ) са идентифицирали невронна верига в човешкия мозък, която помага за формирането на дългосрочни спомени. Тази схема работи най-добре, когато умът ви се концентрира върху поставената задача. По същество по-високата концентрация автоматично води до по-добро усвояване в мозъка и помага за превръщането на краткосрочните спомени в дългосрочни.

За съжаление концентрацията се превръща във все по-рядко срещана черта в свят, в който хората са бомбардирани с безкраен брой разсейващи фактори от множество цифрови устройства, а многозадачната работа е норма. Въпреки това има две прости стъпки, които ще ви помогнат да подобрите концентрацията си - а оттам и да засилите паметта си.

Първо, постепенното намаляване на използването на цифрови устройства ще подобри устойчивостта на вниманието ви и ще ви освободи от цифровата амнезия.

Второ: опитайте да вършите едно нещо единствено нещо в даден момент и избягвайте да превключвате между задачите на всеки няколко минути.

Простото изграждане на тези два навика ще ви помогне да запомняте нещата по-лесно.

21. Визуализацията ви помага да запомняте

Един прост начин да запомните задачите, които трябва да свършите, е като визуализирате себе си как извършвате това действие. Това е особено полезно, когато не разполагате веднага с бележник или приложение за списък със задачи или ако процесът на записване на дадена задача е твърде тромав. Това е полезно в няколко ситуации, но ето двете най-често срещани.

Първата  в средата на разговор. Обръщането на пълно внимание на някого, който говори, също е положителна стъпка в изграждането на контакт, а изваждането на телефона, за да си запишете задача, може да отвлече вниманието.

Втората е да си спомните къде сте държали нещо, например очилата си. Бързата визуализация ще ви помогне да си спомните къде е то.

Визуализацията за запомняне на нещата не премахва необходимостта от списък със задачи, но служи като полезно допълнение.

22. Помогнете си с медикаменти - какво да пия за подобряване на паметта

Подобряване на паметта чрез медикаменти

Кои са най-добрите хапчета за подобряване на паметта? Всеки търси най-добрите хапчета за памет, когато стане дума за нейното подобряване. Мозъкът на един съвременен човек е подложен на непрекъснати атаки от различни фактори, които затрудняват усвояването и преработването на входящата информация. Можете да подпомогнете и подобрите значително неговата работа чрез подходящи хранителни добавки, витамини или определени хапчета за памет и оросяване  на мозъка, ако случаят го налага. Най-добре е да се посъветвате със специалист, особено ако забелязвате по-сериозни проблеми с паметта си. Той ще обърне внимание на Вашите индивидуални характеристики и ще Ви насочи към най-подходящия медикамент.

Не само възрастните хора, но и студентите и учениците често прибягват до хапчета за памет и концентрация. Истината е, че не съществува 100-процентово доказателство за ефективността на тези лекарства. Най-добрият избор за преодоляването на проблемите с паметта си остава пълноценната почивка и здравословния живот.

Билки за оросяване на мозъка при възрастни

Ако забележите симптоми като замайване, главоболие, нарушение в паметта и концентрацията, апатия, депресивни състояния или нестабилна походка, то вероятно е да имате проблем с оросяването на мозъка. Това може да доведе до неговото преждевременно остаряване, поради заседнал начин на живот, до риск от инсулт, мозъчно-съдова болест и хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение. Съществуват няколко билки, които оказват благотворно влияние върху процесът на оросяване.

 • Арония – тя предпазва кръвоносните съдове и мозъчните клетки от различни неблагоприятни фактори;
 • Алфа-липоева киселина – представлява антиоксидант, който поддържа добра физическа и умствена форма;
 • Екстракт от розмарин и върбинка – грижат се за тонуса на централната нервна система. Подпомагат по-скорошното възстановяване след прием на алкохол;
 • Гинко Билоба - билката, която има най- широко проложение в съвременните медикаменти;
 • Екстракт от червено грозде - има български медикаменти, които се предлагат в комбинация или самостоятелно.

 

Римският философ Цицерон е казал, "Паметта е съкровищницата и пазителката на всички неща." Въпреки че Цицерон вече не е сред нас, думите му за значението на паметта са силни и актуални и днес.

Важно - Паметта е незаменима част от живота ни. Тя ни позволява както да съхраняваме, така и да извличаме информация. Спомените ни помагат да разберем миналото, за да можем да работим както в настоящето, така и в бъдещето. Без паметта не бихме запомнили или научили нищо - тя е неотменима умение за пълноценен живот.

Ползи - Създадени са безброй техники за запаметяване, които укрепват и разширяват паметта ни. В тази публикация сме съставили списък с 5 ефективни техники за запаметяване за тези, които се самообучават, започват бизнес или просто искат да четат повече, като същевременно подобряват способността си да припомнят съдържанието.

 ЗАПОМНЯМЕ

10% от това, което сме прочели
20% от това, което чуваме
30% от това, което виждаме
50% от това, което виждаме и чуваме
70% от това, което обсъждаме с другите
80% от това, което лично преживяваме
95% от това, на което учим другите

- Едгар Дейл

Съвет 1 - Когато практикувате изброените техники или се опитвате сами да измислите ефективен метод, вземете предвид цитата по-горе. Четенето, слушането и гледането са важни елементи на ученето и запомнянето, но най-ефективните методи идват чрез комбинация от тях, обсъждане и преподаване.

Съвет 2 - Най-ефективните техники за запомняне са едновременно прости, но и силни. Като използвате мисловни образи, можете да превърнете обикновената информация в незабравим материал.

Съвет 3 - Техниките за запаметяване помагат за запомняне и припомняне на информация, което би могло да бъде от полза на хората, за да запомнят по-лесно и по-бързо факти и знания, както и да достигнат пълния си потенциал или да увеличат перспективите си за кариера.

Предизвиквайте мозъка си

Мозъкът Ви има нужда от упражнения, за да се чувства добре. Можете да упражнявате мозъка си, като го използвате постоянно. Опитайте следните неща:

• Научете нещо ново или си намерете хоби. Намерете дейности, които допринасят за изграждането на ново умение. Например, ако работите с числа по цял ден, развийте креативната си страна с уроци по рисуване или фотография.
• Поддържайте социални контакти. Когато комуникирате с различни хора, трябва да мислите. Това Ви помага да поддържате мозъка си силен и активен.
• Фокусирайте се върху важните неща. Не е възможно да запомните всичко, затова наблегнете на най-важното. Не претоварвайте мозъка си с излишни неща.

Запомнянето на неща не е трудно!

Обхванахме широк спектър от методи, които ще ви помогнат да запомните. Не е необходимо да практикувате всички от тях. Само усвояването на няколко от тези техники за запаметяване ще доведе до съществена промяна в паметта ви.

 

НИТ-ЕООД предлага курсове за корпоративно обучение: мотивация на служители, разрешаване на конфликти, водене на преговори, делегиране и други фирмени обучения. Вижте обученията, които предлагаме в Бизнес академия.

Свързани статии

 • Съвети за ефективно онлайн обучение
  Съвети за ефективно онлайн обучение
  За ефективно онлайн обучение: поставяйте цели, създайте учебно място, награждавайте…
 • Скоростно четене
  Скоростно четене
  Представете си следната ситуация: утре следобед Мария трябва да направи кратко представяне…
 • Мозъкът – да го използваме максимално и да учим лесно! II част
  Мозъкът – да го използваме максимално и да учим лесно! II част
  Проучванията показват също, че човешкият мозък е удивителен орган, който продължава…
 • Мозъкът - да го използваме максимално и да учим лесно! I част
  Мозъкът - да го използваме максимално и да учим лесно! I част
  Експертите в областта на обученията не случайно използват насоките на теориите основани…