Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Скоростно четене

Какво представлява техниката „скоростно четене“?

Представете си следната ситуация: утре следобед Мария трябва да направи кратко представяне на 3 маркетингови проучвания.

Приблизително време за четене: 2m 21s

Тя трябва да прочете доста информация, която да обобщи и презентира, но времето, с което разполага не е много.

За да успее да изпълни задачата, Мария трябва да използва т.нар. техника „скоростно четене“. Какво представлява тя, кога е подходящо да я използвате и какви са нейните предимства и недостатъци, научете в следващите редове.

Какво е скоростно четене?

Скоростното четене е процесът на бързо разпознаване и възприемане на фрази или изречения от дадена страница с текст, вместо традиционното идентифициране на отделни думи.

Количеството информация, което обработваме нараства с всеки изминал ден – имейли, доклади, уебсайтове, социални мрежи, книги, списания. Доста често чувстваме напрежение, че не може да прегледаме всичката информация по-бързо, за да бъдем в крак със случващо се.

Повечето хора четат средно по 250 думи в минута, като разбира се, има изключения. Ако можете да използвате техниката за скоростно четене, Ви ще можете да прочитате много повече информация.

Как да се научите да четете по-бързо?

Всички техники за скоростно четене имат едно общо нещо: Вие избягвате да произнасяте и „чувате“ всяка дума в главата си, докато четете – процес, известен като „суб-вокализация“. Вместо това, прочитате бегло редовете или група от думи, тъй като можете да разберете думите по-бързо вместо да ги произнасяте.

Един начин да приключите със суб-вокализацията е да се фокусирате върху блокове от думи, вместо на отделните думи. Можете да го постигнете, като се отпуснете и разширите погледа си по страницата, за да спрете да виждате думите, като отделни единици. Като упражнявате това, очите Ви ще се научат да сканират страницата по-бързо.

Когато наближите края на реда, позволете на периферното си зрение да обърне внимание на последните думи. Това ще Ви помогне да спрете да правите паузи, докато четете, и ще започнете да преминавате на следващия ред по-бързо.

Кога да използвате техниката за скоростно четене?

Ефективното скоростно четене е баланс между скорост и разбиране. Според проучвания, колкото по-бързо четете, толкова по-малко информация усвоявате – особено, когато става въпрос за запомняне на детайли.

Затова, скоростното четене не е добър вариант при усвояване на сложни правни или технически документи, дори и ако сте притиснати от времето. Ще бъде разумно да намалите темпото, ако материалът, който четете Ви е непознат, или когато трябва да го обясните на някой друг.

В случаите, в които трябва да разберете основните аргументи или заключения, скоростното четене може да Ви бъде от полза.

Казано накратко, ако искате да запомните нещо, трябва да четете бавно – под 100 думи на минута. Нормалното темпо за учене е 100-200 думи на минута, а за добро разбиране – 200-400 думи на минута.

Скоростното четене обикновено се характеризира с прочитане на 400-700 думи в минута. Темпо над 500-600 думи на минута означава, че разбирането на прочетения материал ще е по-слабо, въпреки че това може да варира от човек на човек.

Как да подобрите скоростното си четене?

• Избягвайте нещата, които Ви разсейват. Създайте си среда с ниска степен на прекъсвания, за да можете да се фокусирате върху думите.
• Започнете, като четете лесни за асимилиране романи или онлайн статии. Обърнете внимание на това колко сте запомнили или разбрали, и засечете колко бързо четете.
• Скривайте думите, които вече сте прочели. Така ще попречите на очите си да се връщат към думите, които вече сте преминали.
• Отбелязвайте прогреса си. Това ще Ви помогне да разберете дали упражненията Ви дават резултат.

Заключение

За да подобрите скоростното си четене, трябва да се упражнявате, както и да се научите да се фокусирате върху текста пред Вас, и да игнорирате нещата, които Ви разсейват.
Важно е да намерите баланса между скорост и разбиране: понякога скоростното четене не е подходящо или полезно.

Източник: https://www.mindtools.com/speedrd.html?route=article/newISS_03.htm.

Приложете техниките за скоростно четене чрез електронно обучение по ваш избор. Академията ни за бизнес и личен успех ще ви помогнат да изградите своите меки умения, чрез които ще си гарантирате успех във всяко начинание!

Свързани статии

 • Съвети за ефективно онлайн обучение
  Съвети за ефективно онлайн обучение
  За ефективно онлайн обучение: поставяйте цели, създайте учебно място, награждавайте…
 • Мозъкът – да го използваме максимално и да учим лесно! III част
  Мозъкът – да го използваме максимално и да учим лесно! III част
  Любопитни факти за човешкия мозък! Нашият мозък съдържа около 100 милиарда неврони…
 • Мозъкът – да го използваме максимално и да учим лесно! II част
  Мозъкът – да го използваме максимално и да учим лесно! II част
  Проучванията показват също, че човешкият мозък е удивителен орган, който продължава…
 • Мозъкът - да го използваме максимално и да учим лесно! I част
  Мозъкът - да го използваме максимално и да учим лесно! I част
  Експертите в областта на обученията не случайно използват насоките на теориите основани…