Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Как да изберете подходящ цвят за Вашето електронно обучение?

Полезна информация относно влиянието на цветовете върху възприятията

Когато създавате Вашето електронно обучение, трябва да обърнете специално внимание на цветовете. Те влияят на настроението и предизвикват асоциации.

Приблизително време за четене: 1m 30s

Освен това, могат да забързат или забавят темпото, с което курсистите ще преминават през учебния материал.

Червеното действа като стимулант и може да предизвика вълнение и напрежение. Този цвят се използва често за насочване на вниманието към ключови места от обучението, но трябва да внимавате с неговата употреба. Без да искате можете да придадете чувство за спешност или важност на нещо, което не е такова.

Оранжевото е антидепресант и създава игриво и весело настроение. Може да подейства на обучаващите се вдъхновяващо и да ги окуражи да продължат с обучението. Оранжевото е особено подходящо за по-сухи обучения, тъй като ще им придаде по-закачлив характер. Можете да го използвате по време на тестовете, за да мотивирате курсистите си.

Жълтото влияе добре на паметта и създава усещане за оптимизъм. Ярките нюанси на жълтото, обаче, дразнят погледа – затова ги използвайте пестеливо. Използвайте жълто, за да подчертаете информация, която трябва да бъде запомнена. Препоръчваме Ви да изберете топъл нюанс, който изразява радост и одобрение.

Зеленото носи спокойствие. Действа освежаващо и е цветът, който най-малко дразни очите. Зеленото отпуска мускулите и ни кара да дишаме по-дълбоко. Ще помогне да курсистите Ви да си починат и затова е удачно да го използвате след приключването на някоя по-сложна част от обучението, като тест например.

Синьото е цветът на спокойствието, успокоява пулса, създава усещане за стабилност.
Освен това, е един от най-харесваните цветове. Доказано е и че хората са най-продуктивни, когато работят в сини стаи. Използвайте синия цвят, за да успокоите курсистите си, когато им представяте сложна информация. Това ще им помогне да се концентрират върху обучителния материал, а не върху презентацията.

Лилавото е цветът на успеха. Можете да го комбинирате с други цветове, за да се засили неговия ефект или можете да го използвате, като допълнение към водещия за Вашия бранд цвят. Лилавия цвят е много подходящ за игри.

Черното предизвиква чувство за власт и изтънченост. То е подходящ цвят за изписване на текст, но в никакъв случай не е подходящ за фокусиране на вниманието.

Бялото символизира чистота и неопетненост. Белите пространства играят важна роля в обученията – те правят текста по-лесно четим и помагат на обучаващите се да останат фокусирани. Добър вариант за цвят на шрифта, ако фонът е тъмен.

Розовото обикновено се асоциира с топлина и енергия. Това е закачлив и игрив цвят. Използвайте розово, за да придадете някакво позитивно послание. Можете да използвате розово, ако аудиторията Ви се състои предимно от жени, тъй като между този цвят и женствеността има силна връзка.


Източник: http://elearningbrothers.com/the-color-of-elearning/.

Свързани статии

 • Типографията в дистанционните обучения
  Типографията е съществен елемент от всяко едно дистанционно обучение, тъй като тя,…
 • 10 правила при визуализация в е-обучение
  Освен да имате добре изпипано съдържание, трябва също да използвате визуални елементи…
 • Как да мислим визуално?
  Две са основните предизвикателства при създаването на онлайн обучения: установяване…
 • Значението на визуалната среда за обучението в първи клас
  Един от най-важните фактори при създаването на обучения за първокласници е да се…

Електронни обучения по поръчка - защо да го правим?Повече...