Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Трансформационно лидерство

Какво означава да бъдете трансформационен лидер?

Какво е трансформационното лидерство и как да се превърнете в модел за подражание, като междувременно вдъхновявате, насърчавате и изграждате здрави взаимоотношения със своите служители.

Приблизително време за четене: 6m 9s

Всички уважават Стела. Тя вдъхновява и насърчава членовете на екипа си, като същевременно им дава пример за висококачествен метод на работа и изисква същото от тях. В замяна на това хората ѝ са напълно лоялни и са изключително успешни – и като личности, и като екип. Накратко, Стела е лидер на трансформацията.

В същата тази организация останалите ръководители съобщават, че хората им са някак неангажирани. Служители напускат, а резултатите им често са разочароващи. Питате се - какво толкова прави Стела, което другите лидери не съумяват да сторят?

Като начало, Стела редовно напомня на членовете на екипа си за целта на тяхната работа. Заемайки ръководна позиция, тя знае колко е важно да бъде модел за подражание, затова действа почтено във всичките си работни взаимоотношения.

В тази статия и ще разгледаме какво представлява трансформационният лидер и ще разберете нужното, за да се превърнете именно в такъв.


Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Какво е трансформационно лидерство?

Експертът Джеймс Макгрегър Бърнс / James MacGregor Burns / въвежда концепцията за трансформационното лидерство в книгата си "Лидерство" / Leadership." /от 1978г. Той определя този термин като процес, при който "лидерите и техните последователи се издигат взаимно до по-високи нива на морал и мотивация".

По-късно Бърнард М. Бас / Bernard M. Bass / доразвива същата концепция. Според книгата му от 1985 г. "Лидерство и производителност отвъд очакванията" /"Leadership and Performance Beyond Expectations", трансформационният лидер проявява следните характеристики:

 • Той е почтен и справедлив и дава пример с тези си качества;
 • Поставя ясни цели;
 • Има високи очаквания;
 • Насърчава другите;
 • Осигурява подкрепа и признание;
 • Разпалва емоциите у хората;
 • Кара служителите да погледнат отвъд личния си интерес;
 • Събужда стремеж към достигане на все по-добри и по-добри резултати.

Повече от 25 години след излизането на книгата на Бас, трансформационното лидерство се смята за една от най-важните идеи в бизнес лидерството.

Вижте нашата статия за стиловете на ръководство за да разгледате други начини за ръководене и да изберете подходящия за вашата ситуация.

Как да станете трансформационен лидер

Ако приемем идеите на Бас, че представляват процес, който можете да използвате като помощно средство по пътя на превръщането Ви в трансформационен лидер, то това би означавало да извървите следните стъпки:

 • Да създадете вдъхновяваща визия за бъдещето;
 • Да мотивирате хората да приемат и съдействат за изпълнението на тази визия;
 • Да управлявате активно самите процеси, свързани с изграждането на идеята;
 • Да изградите основани на доверие взаимоотношения с Вашите служители.

Нека да разгледаме по-подробно всеки един от изброените по-горе етапи.

Стъпка 1: Създаване на вдъхновяваща визия

Хората се нуждаят от убедителна причина да следват Вашето ръководство. Ето защо е важно да създадете и да им представите вдъхновяваща визия за бъдещето.
Идеята трябва да определя целта на Вашия екип или организация. Да отговаря на въпроса - защо да ставате рано сутрин и да посвещавате времето си на това, което правите? Добре е да развиете визията, съобразявайки се с ценностите на служителите си, както и да прецените възможностите и ресурсите на своята компания чрез интелигентен анализ на средата. По този начин ще можете да направите най-добрия избор, който да Ви поведе напред към целта.

С други думи, говорим за разработване на стратегията на организацията, а нейното последователно създаване изисква много упорита работа и внимателно обмисляне. Ако сте решили да се захванете с изграждането на визия, можете да се насочите първо към модела на Мълинс за седемте домейна (Mullins' Seven Domains Model), чрез който да анализирате средата, а след това преминете към разработването на стратегията, като вземете предвид "Модела на стратегията в пет стъпки" на Лафли и Мартин (Lafley and Martin's Five-Step Strategy Model). Обикновено създадената вече визия се изразява в бизнес план.

Стъпка 2: Мотивирайте хората си да се включат във Вашия проект

Уповавайте се на ценностите на служителите си и ги вдъхновете, така че с общи усилия да постигнете целта.
Говорете за идеята си. Често. Свържете я с целите и задачите на екипа си, като по този начин ѝ придадете контекст. Това ще помогне да се установи какво е нужно за нейното реализиране.

Трансформационните лидери също така знаят, че нищо съществено не се случва, ако не насърчават по някакъв начин хората си. Уверете се, че сте запознати с различните видове мотивация и ги използвайте, за да предразположите подчинените си да дадат най-доброто от себе си.

Стъпка 3: Управление на изпълнението на мисията на компанията

Мисията е безполезна сама по себе си, ако не се превърне в реалност. Много лидери обаче правят грешката да разработят визия, но да не се заемат с тежката, често всекидневна и еднообразна работа по нейното осъществяване.

За да успеете да постигнете целта си, трябва да съчетаете ефективното управление на проекти с умението за управление на промените. Определете ясно ролите и отговорностите на всеки човек от екипа си и ги обвържете с плановете си. Всеки трябва напълно да разбира за какво отговаря и как ще бъде оценявана работата му. Поставете ясни SMART цели за всички и включете някои краткосрочни задачи, чието успешно изпълнение да поддържа служителите Ви мотивирани.

Използвайте управление чрез зададени цели, за да направите връзка между краткосрочните постижения с дългосрочните цели. Може да се наложи да проявите самодисциплина и издръжливост, за да не се разочаровате, ако възникнат неприятности. Давайте добър пример на екипа си със своята упорита работа и постоянство, особено ако забележите, че служителите Ви изпитват трудности при изпълнението на задачите си.

Бъдете достъпни и „оставете вратата отворена“. Това е идеална техника за трансформационните лидери, защото Ви помага да останете информирани за ежедневните дейности и Ви позволява да отговаряте на възникнали въпроси.

Съвет: Ясната комуникация е от съществено значение за трансформационното лидерство.


Отделете време, за да се уверите, че Вие сте чути и разбрани от когото трябва. Давайте ясна и редовна обратна връзка, така че хората Ви да знаят какво очаквате от тях.


Стъпка 4: Изграждайте все по-силни, основани на доверие взаимоотношения със своите служители

В качеството си на трансформационен лидер, трябва да съсредоточите вниманието си върху своя екип и да работите усилено, за да им помогнете да постигнат целите и мечтите си.

Използвайте модела на лидерския процес на Дънам и Пиърс (Dunham and Pierce's Leadership Process Model) като отправна точка. Този инструмент очертава колко важни са Вашите служители за успеха Ви като лидер. Той също така подчертава факта, че лидерството е дългосрочен процес и че като такъв трябва да работите постоянно, за да изградите добри взаимоотношения, да печелите доверие и да помагате на хората си да израстват като личности.

Срещайте се с персонала си индивидуално, за да разберете техните нужди за развитие, и да им помогнете да постигнат кариерните си цели. Какво желаят? Къде виждат себе си след пет години? Как можете да им помогнете?

Можете да подсилите доверието на екипа си към Вас, като бъдете открити и честни във взаимоотношенията си. Използвайте прозореца на Джохари (Johari Window), за да разберете как да разкриете безопасна лична информация за себе си и в отговор да установите "какво кара персонала Ви да се чувства добре".

Отделете време за коучинг. Когато помагате на служителите си да се справят със собствените си задачи, Вие не само създавате квалифициран екип, но и укрепвате тяхното самочувствие.

Примери за едни от най-известните трансформационни лидери

Представяме Ви най-впечатляващите примери за трансформационни лидери:

Нелсън Мандела (Nelson Mandela)

Нѐлсън Холѝлала Мандѐла е южноафрикански политик от народността кхоса, президент на Южноафриканската република и е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир.

Хенри Форд (Henry Ford)

Хенри Форд е американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация „Форд“. Концепцията на Форд за модерно строене на автомобил е революционна не само за индустриалните продукти, но и силно повлиява на модерната култура.

Джеф Безос (Jeff Bezos)

Джѐфри Престън Бѐзос, по-известен просто като Джеф Безос, е северноамерикански предприемач, oсновател и изпълнителен директор на интернет магазина за електронна търговия Amazon.com, а също и на аерокосмическата компания Blue Origin. Джеф Безос е най-богатият човек на планетата.

Стив Джобс (Steve Jobs)

Стив Пол Джобс (Paul Jobs) е американски предприемач и изобретател. Той е съосновател, председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Джобс е знакова фигура в света на високите технологии. MarketWatch го определя като CEO на десетилетието, а списание Fortune го поставя начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии.

Рийд Хейстингс (Reed Hastings)

Уилмот Рийд Хейстингс младши е американски предприемач, който е съосновател и главен изпълнителен директор на Нетфликс, услуга която предоставя интернет стрийминг медия по заявка, достъпна за зрителите по целия свят.

Илон Мъск (Elon Reeve Musk)

Ѝлон Рийв Мъск е северноамерикански инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер, роден в ЮАР. Понастоящем е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX („СпейсЕкс“), както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors.

Ейбрахам Линкълн (Abraham Lincoln)

Абрахам Линкълн, понякога наричан Ейб Линкълн е шестнадесетият президент на САЩ и е първият президент от Републиканската партия.

Маргарет Тачър (Margaret Thacher)

Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен е британски политик и първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди в съветската пропаганда – прозвище, останало до днес.

Професор Мухамад Юнус ( Professor Muhammad Yunus)

Мухамад Юнус е бангладешки банкер и учен-икономист. Юнус е основател на банката „Грамин Банк“, която реализира програма за микрокредитиране на дребни предприятия. Основната част от кредитополучателите са жени от селските райони на страната. Професор Юнус и банката получават Нобелова награда за мир през 2006 година.

Мартин Лутър Кинг – младши (Martin Luther King Jr.)

Ма̀ртин Лу̀тър Кинг-младши е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. С неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон, по време на който произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“, с която утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

Обобщение

Трансформационният лидер е модел за подражание. Чрез своята почтеност и справедливост, чрез поставянето на високи изисквания и насърчително отношение към всеки отделен служител, Вие ще спечелите доверието и лоялността на екипа си, ще издигнете Вашите взаимоотношения на едно по-високо ниво и всички дружно ще покорявате нови и все по-стръмни върхове.

Не забравяйте, че за да успеете като трансформационен лидер, ще трябва да работите усилено върху собствените си умения и да отделяте време за лично развитие.

 Курс “Основи на лидерството”. 

Свързани статии

 • Електронно обучение Лидерски умения
  Електронно обучение Лидерски умения
  Електронното обучение Лидерски умения съдържа актуална и полезна информация за това…
 • Електронно обучение Основи на лидерството
  Електронно обучение Основи на лидерството
  Електронното обучение Основи на лидерството съдържа актуална и полезна информация…
 • Електронно обучение Мотивация на персонала
  Електронно обучение Мотивация на персонала
  Научете какви са основните методи за мотивация за работа и как да ги приложите във…
 • Електронно обучение Управление на екипи
  Електронно обучение Управление на екипи
  Електронното обучение „Управление на екипи: Станете мениджърът, когото всички харесват“…