Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Тийм билдинг игри, игри за големи хора

Как да изберете подходящите тийм билдинг игри? Примерни игри.

Предполагаме, че сте организирали тийм билдинг игри на екипа си досега – рафтинг, катерене, голф? Какво обикновено се случва, когато служителите Ви се върнат към работните си задължения? Забелязвате ли подобрение в работните им взаимоотношения или не?

Приблизително време за четене: 3m 48s

Често лидерите не планират тийм билдинг игрите адекватно, т.е. не си поставят цел, която искат да постигнат с тяхна помощ. Това, обаче, се оказва огромна загуба на време, а и самите те рискуват да загубят уважението на екипа си, тъй като са организирали събитие, което не помага по никакъв начин на хората, които ще вземат участие в него. 

Тийм билдинг игрите - игри за големи хора могат да бъдат отлично средство за обединяване на екипи, развиване на умения и адресиране на слаби страни, но само ако упражненията са планирани и проведени стратегически. Казано по друг начин, зад Вашето решение да изберете дадено упражнение трябва да стои цел – например, подобряване на уменията за разрешаване на проблеми или подсилване на креативното мислене.

Чудите ли се какво да вмъкнете : безплатни онлайн игри, логически игри, екшън игри, игри за големи, пъзел игри или нещо на живо в офиса?

В този модул ще Ви покажем кои са въпросите, върху които трябва да помислите, когато организирате Вашия следващ тийм билдинг, като в допълнение ще предложим 3 игри, адресиращи 3 от най-често срещани проблеми в корпоративните екипи.

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Тийм билдинг игри, които наистина изграждат екипи

Най-важната стъпка при планирането на тийм билдинг игрите трябва да бъде направена в самото начало: още тогава трябва да си изясните кои са предизвикателствата, пред които е изправен Вашият екип. Едва след това можете да изберете упражненията, които ще Ви помогнат да се справите със съществуващите проблеми.

Отделете време и помислете върху силните и слабите страни на екипа си. Задайте си следните въпроси. Те ще Ви помогнат да идентифицирате откъде произлизат всичките Ви проблеми.

• Има ли конфликти между определени хора, които създават разделение в екипа?

• Нужно ли е членовете на екипа Ви да се опознаят по-добре?

• Има ли хора, които се фокусират върху собствения си успех и в резултат на това вредят на екипа, като цяло?

• Лошата комуникация в екипа оказва ли негативно влияние върху прогреса му?

• Могат ли служителите Ви да работят заедно?

• Има ли хора, които се съпротивляват на промените и дали това се отразява на способността на групата да се придвижва напред?

• Има ли хора, чийто морал трябва да бъде адресиран?

Примерни тийм билдинг игри

Буквално има хиляди тийм билдинг игри, които адресират широк кръг от проблеми. Ние сме избрали 3 лесни за изпълнение игри, които се фокусират върху най-често срещаните предизвикателства, пред които се изправят екипите.

Игра за подобряване на комуникацията

„Рисуване гръб в гръб“

Разделете екипа си на двойки и помолете всяка двойка да седне на пода, като партньорите опрат гърбовете си един в друг. Дайте на единия от двойката рисунка, изобразяваща някаква форма, а на втория – молив и лист хартия.

Помолете човека, държащ рисунката на формата да даде вербални инструкции на партньора си как да я нарисува, без да казва каква всъщност е тя. След като приключите упражнението, помолете всяка двойка да сравни оригиналната форма с направената рисунка и помислете върху следните въпроси:

• Колко добре първият човек описа формата?

• Колко добре вторият човек интерпретира инструкциите?

• Имаше ли някакви проблеми при изпращането и получаването на информацията?

Игра на елиминиране на стереотипите и поставянето на етикети

„Стереотипно парти“

Това е забавно упражнение, подходящо за средни и големи екипи. На листчета напишете различни типове личности (механик, олимпийски шампион, професор, служител в ресторант за бързо хранене, филмова звезда и др.) и ги залепете, като етикети на гърбовете на служителите си. Всеки един от тях трябва да може да вижда етикетите на колегите си, но не и собствения си.

Сега, един по един членовете на Вашия екип трябва да започнат да разпознават какъв етикет е поставен на гърба им, като за целта задават въпроси на колегите си. Примерни въпроси: „Мъж ли съм?“, „Забавен човек ли съм?“ и др.

Игра на изграждане на доверие

„Минно поле“

Това е чудесно упражнение, за което ще Ви е нужна голяма стая или пространство на открито. Създайте „минно поле“, като използвате столове, кутии и др. предмети, които да играят ролята на препятствия. Не забравяйте да оставите достатъчно пространство между обектите, за да може между тях спокойно да минава един човек.

След това, разделете екипа си на двойки. Внимавайте на какъв принцип ги разпределяте. Това упражнение е чудесен начин да работите върху взаимоотношенията между Вашите служителите и затова в случая е добра идея да изберете хора, които има проблеми с доверието помежду си.

Завържете очите на единия човек – той ще трябва да преминава през „минното поле“, без да говори. Помолете партньора му да остане извън минното поле и да му дава вербални указания, с които да заобикаля препятствията и в крайна сметка да премине през цялото поле.

Преди за започнете, дайте на партньорите няколко минути, през които да се разберат как ще комуникират помежду си. Уверете се, че ще има „наказания“, ако преминаващият през минното поле се сблъска с препятствие – например, той ще трябва да започне играта отново.

Помислете и за други удобни приложения: безплатни онлайн игри, логически игри, екшън игри, игри за големи, пъзел игри и игри, които можете да играете онлайн

Заключение

За да бъдат ефективни тийм билдинг игрите, които организирате, трябва първо да идентифицирате проблемите, които съществуват във Вашия екип. След това планирайте дейности, които директно да адресират тези проблеми и се уверете, че екипът Ви ще спечели от провеждането на събитията. Упражненията, които избирате не трябва да насърчават конкуренцията, а точно обратното – да направите тийм билдинга част от ежедневната култура във Вашия екип, вместо събитие, което се случва един-два пъти в годината.

НИТ-Нови Интернет Технологии ЕООД предлага готови електронни обучения по меки умения, включително Мотивация на персонала и Управление на екипи. В тях можете да намерите информация за това как правилно да ръководите Вашите служители, как да изградите отборния им дух, как да ги мотивирате и др.. Обученията съдържат и допълнителни примери за тийм билдинг игри, подходящи за различни видове ситуации.

 

  Търсим таланти, кандидатствайте за работа при нас!

Разгледайте всички наши курсове като кликнете върху бутона по-долу.

Ако проявявате интерес към нашите услуги или имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас на тел.:  +359 2 850 53 64, e-mail: office@nitbg.com или като попълните поместената по-долу форма за контакти. 

Свързани статии

 • Обучение на персонала по лесния начин
  Обучение на персонала по лесния начин
  Постоянното обучение на персонала е ключов момент от успеха на всеки бизнес, а употребата…
 • Фирмени обучения с примери от реалния живот
  Фирмени обучения с примери от реалния живот
  За да бъдат Вашите обучения ефективни, те трябва да бъда ангажиращи и запомнящи се.…
 • Развитие на меките умения на Вашите служители
  Развитие на меките умения на Вашите служители
  Меките умения, т.нар."Soft Skills" не са пряко свързани с изпълнението на конкретни…
 • Gamification във фирмените обучения
  Gamification във фирмените обучения
  Днес ще разгледаме темата за това как западните компании използват методите на игровизацията…

Как HR агенциите могат да улеснят и подобрят работата си?Повече...