Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

6 компютърни умения нужни на студентите да си намерят работа

Помогнете на Вашите студенти да бъдат по-конкурентни на трудовия пазар

За да могат Вашите студенти да си намерят работа и да бъдат в крак със съвременните технологии, преди да завършат университет, трябва да владеят няколко задължителни компютърни умения, които не включват намиране на забавни мемета в интернет.

Приблизително време за четене: 2m 29s

Непрестанно търсим таланти, които да се развиват при нас. Ако искаш да станеш част от нашия екип, изпрати ни своята кандидатура на office@nitbg.com. Ще се радваме да ни разкажеш повече за себе си и за това какво те мотивира.

  Търсим таланти, кандидатствайте за работа при нас!

Списъкът, като цяло, може да бъде по-дълъг, но тук сме събрали 6-те най-важни.

Набирането на текст е умение, което е в основата на компютърната грамотност, тъй като е нужно в абсолютни всички ситуации - от писане на резюме и мотивационно писмо, до търсене в интернет и изпращане на имейли. Ако могат да набират текст, студентите ще комуникират по-добре и с по-малко грешки.

Microsoft Office

Завършващите студенти няма как да си намерят работа или да се справят добре с работните си задължения, ако не владеят Microsoft Office на прилично ниво, и най-вече – Word, Excel и PowerPoint.

Microsoft Word - Форматирането на текстове и документи, е в основата на всяка професионална длъжност, с която ще се сблъскат. Образователната среда е идеална за изграждане на тези умения, но не винаги достатъчна. Предложете им обучение, с което да разширят познанията си и ще видите резултати още със следващата предадена курсова работа. 

Microsoft Excel - Ако се занимавате с бази данни, знаете, че Microsoft Excel е най-добрият ви приятел, но и най-големият враг ако не знаете как работи. За учащите, това важи с пълна сила. Често срещано е да отидат на интервю и да излъжат за познанията си с програмата, което разбира се, не остава не забелязано и скоро след това се сблъскват с реалността на незнанието си. Без значение нивото - начинаещ или напреднал - всеки може да се научи и след малко неформално обучение, да повиши осезаемо възможностите си. 

Microsoft PowerPoint - Визуалната репрезентация на идеите и концепциите, които обучаемите представят, силно влияе на начина, по който те се възприемат. Сигурно сте забелязали, че понякога съдите за презентацията по това как изглежда, отколкото как се представя. Ако преподавателите съдят така, то представете си работодателите. Подготовката е фактор, но познанията за работа с програмата са ключа, който отваря големите врати. 

Ако студентите Ви могат да работят с тези 3 инструмента, те ще бъдат подготвени за всичко, което им предстои след дипломирането - съставяне на таблици и презентации, подготвяне на професионално изглеждащи документи и доклади.

Google Drive

Все повече и повече фирми започват да разчитат на Google Drive за обработване на текстове, организиране на данни и съставяне на презентации. Google Drive включва същите продукти като Microsoft Office, интерфейсът е подобен, но основната разлика е, че тези документи могат да бъдат споделени и редактирани от други потребители.

Графични умения

Сред компютърните умения, които студентите трябва да притежават, е и умението за работа със софтуер за графично оформление, било то Microsoft Publisher или Photoshop. Те трябва да могат да съставят и редактират базови графични проекти. Вижте нашият курс по Photoshop

КАНДИДАТСТВАЙ ЗА ПОЗИЦИЯТА УЕБ ДИЗАЙНЕР - СТАЖАНТ

Търсене в интернет

За да бъдат успешни в кариерата си, студентите трябва да знаят как ефективно да търсят информация в интернет. Трябва да могат да оценяват надеждността на сайта и да извличат най-полезната информация.

КАНДИДАТСТВАЙ ЗА РАБОТА С КЛИЕНТИ - СТАЖАНТ

КАНДИДАТСТВАЙ ЗА ПОЗИЦИЯТА ПРОДАЖБИ - СТАЖАНТ

Социални мрежи

Освен да качват снимки в социалните мрежи, студентите трябва да бъдат запознати с протоколите за безопасност и поверителност. Освен това, някои социални мрежи, като LinkedIn са професионално ориентирани и младите хора трябва да знаят как да направят, така че профилът им да привлече вниманието на специалистите по подбор на персонал.

Със сигурност, в настоящата статия не успяхме да включим всички компютърни умения, които студентите трябва да притежават, но ако им помогнете да придобият основни познания по 6-те, които изброихме тук, те ще могат сами да се научат на останалите, когато им се наложи. 

Можете да се възползвате и да запишете нашето обучение за търсене на работа чрез Социални мрежи : Linkedin,  Facebook

КАНДИДАТСТВАЙ ЗА ПОЗИЦИЯТА СОЦИАЛНИ МЕДИИ И ОНЛАЙН МАРКЕТИНГ

Желаете ли да започнете Вашият стаж при нас? Можете да ни пишете през формата по-долу.

О ИМА И ОЩЕ НЕЩО не забравяйте, че трябва да подготвите и изпратите Перфектната автобиография и мотивационно писмо!

Свързани статии

 • 10 модерни образователни технологии
  10 модерни образователни технологии
  Терминът „образователни технологии“ се отнася до всяка форма на учене и преподаване,…
 • За учители – безплатни разширения за Google Chrome
  За учители – безплатни разширения за Google Chrome
  Търсите начин да обогатите часовете си и да ангажирате вниманието на учениците си?…
 • Педагогическите модели в дистанционното обучение
  Педагогическите модели в дистанционното обучение
  Подобно на традиционното обучение, дистанционното използва утвърдени педагогически…
 • Тайнaтa на успешния курс при дистанционно обучение
  Тайнaтa на успешния курс при дистанционно обучение
  Най-важното за дистанционните обучения (онлайн обученията) е да разбираме хората,…