Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Как онлайн обученията помагат на околната среда? - II част

Използване на по-малко хартия и електроенергия

В поредица от статии, решихме да Ви представим начините, по които онлайн обученията спомагат за опазване на околната среда.

Приблизително време за четене: 1m 21s

В предната статия Ви показахме, че онлайн обученията са отлично средство за минимизиране на замърсяването на въздуха.

Друг начин, по който онлайн обученията спомагат за опазването на околната среда, е чрез използването на дигитални обучителни материали, като виртуални учебници и виртуални книги, онлайн класни стаи и др. Това са все инструменти, които помагат за провеждането на екосъобразни обучения, тъй като намаляват използването на хартия и разхода на енергия.

Концепцията „Безхартиен офис” (Paperless office) доби популярност преди няколко години. Целта е да се намали и постепенно да се премахне използването на хартиени документи в офисите. Колкото и усилия да се полагат в тази насока, статистиките продължават да показват високи стойности:

- 90 % от информацията за една компания се съдържа в документи;
- 85 % от бизнес документите са в хартиен вид;
- Хартията, изразходвана за един средно голям бизнес, се увеличава с 22 % годишно;
- Средно, за обучението на един работник в офис, се използват около 10, 000 листа хартия годишно. Тази цифра може да Ви се струва преувеличена, но ако към хартията, употребена за учебни материали, добавим и хартиените книги и помагала, цифрата може да стане и по-висока.

Дистанционното обучение елиминира изцяло нуждата от принтирани материали или други физически обучителни материали, които се използват при традиционното обучение в класна стая. За да Ви помогнем да си представите визуално количеството хартия, което се изразходва годишно за обучения, ще Ви кажем, че то е достатъчно, за да се построи стена от Ню Йорк до Калифорния, висока 12 фута. Чрез използването на онлайн обученията, компаниите редуцират значително излишното изразходване на хартия.
Освен това, принтирането води до изразходване на тревожните 350 милиона тонери годишно, които в крайна сметка се изхвърлят в депата за боклук.

В допълнение към пестенето на хартия, дистанционните обучения спестяват и електричество за осветление на стаите, за захранване на компютрите и други устройства, както и за отопление през зимата. Проучване на Британския свободен университет, за което Ви споменахме и в предната статия, сочи, че за онлайн обучението, само за един обучаващ се, се изразходва 90 % по-малко енергия, в сравнение с обучението в класна стая.

Както сами може да се уверите, провеждането на онлайн обучения може да е не само финансово изгодно, но и екосъобразно. Разбира се, и-лърнингът не елиминира изцяло ефектите, нанасящи вреди на околната среда, но значително ги намалява. 

Свързани статии

 • 8 неща, които задължително трябва да знаете за онлайн образованието
  8 неща, които задължително трябва да знаете за онлайн образованието
  Мненията за онлайн обучението са коренно противоположни. В зависимост от материала,…
 • Как онлайн обученията помагат на околната среда? - III част
  Как онлайн обученията помагат на околната среда? - III част
  Напоследък, все повече компании, които искат да бъдат социално отговорни и съпричастни…
 • Как онлайн обученията помагат на околната среда? - I част
  Как онлайн обученията помагат на околната среда? - I част
  Досега говорихме, че и-лърнингът (e-learning) e модерен и ефективен начин за обучение,…
 • 18 статистически данни за e-Learning, които трябва да знаете
  18 статистически данни за e-Learning, които трябва да знаете
  Не е тайна, че сферата на обученията се промени много през последните 10 години.…