Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Как онлайн обученията помагат на околната среда? - I част

Отделяне на по-малко въглероден диоксид

Досега говорихме, че и-лърнингът (e-learning) e модерен и ефективен начин за обучение, който не само, че дава високи резултати, но спестява време и пари.

Приблизително време за четене: 1m 57s

Сега ще Ви представим една малко по-различна перспектива на илърнинга - ще го разгледаме от гледна точка на околната среда.

Надяваме се, че с една кратка поредица от статии, ще Ви помогнем да оцените онлайн обученията, не само заради предимствата им като форма на обучение, но и заради приноса им за опазване на околната среда.

В тази статия ще се спрем на един от най-важните ефекти, които е-лърнингът оказва върху околната среда, или „Как онлайн обученията спомагат за по-малко замърсяване на въздуха с въглероден диоксид?”.

Често се налага фирми, които са разположени в различни държави (или дори в границите на една държава), да организират обучения за своите служители. За да реализират тези обучения, те трябва да съберат всичките си служители и инструктори на едно място, с което не само се харчат много средства, но и се изразходва гориво за път, от чието горене се отделят големи количества въглероден диоксид (CO2) и други вредни за въздуха газове.

Едно от най-големите предимства на дистанционните обучения е, че дават възможност за едновременно обучение на големи групи хора от целия свят. Тъй като обучението е изцяло онлайн, не е необходимо обучаващите се, както и обучителите, да пътуват до залите, в които се провеждат обученията. Намаляването на шофирането, а в някои случаи и на летенето, води до значително намаляване на вредните емисии и замърсяването. Също така, хората, които пътуват в големите градове, често се сблъскват с тежък трафик, като по този начин дори утежняват ситуацията със замърсяването в града. Представете си само колко се намалява емитирането на CO2 и други вредни газове, при провеждане на дистанционни обучения. Разбира се, тук не става въпрос за това, че ако една фирма с 50 души персонал използва онлайн обучение, ситуацията със замърсяването в града ще се подобри, но ако половината фирми в града въведат електронната форма на обучение, нещата ще изглеждат по различен начин.

Всичко това се отнася не само за фирмите, но и за учебните заведения, като училищата например. Представете си колко парникови газове биха били спестени, ако не се налагаше учениците да пътуват всеки ден до училище - било то с градски транспорт, или карани от родителите си.

Освен това, колкото повече се използва едно превозно средство, толкова по-бързо се износват неговите части. Това налага замяната им с нови, което пък води до увеличаване на производството, и в крайна сметка - до още повече замърсяване на въздуха.

За да Ви докажем, че и-лърнингът може наистина да подпомогне ефективното намаляване на емисиите въглероден диоксид, ще си послужим с малко статистически данни:

1. За един обучителен курс с дължина 50 седмици и капацитет 20 души, се изразходват около 6,000 варела с газ. Отделеното количество вредни газове се равнява на това, произведено от 200 превозни средства, които изминават разстояние от 12,000 мили. Ако курсът се премести онлайн, това автоматично намалява емитирания CO2 с около 1,200 тона.

2. Едно известно проучване на Британския свободен университет, цитирано в много статии, сочи, че за дистанционните обучения се възпроизвежда 85% по-малко въглероден диоксид , в сравнение с обучението в класни стаи.

Изхождайки от тези статистики, можем с чиста съвест да заключим, че онлайн обученията са една ефективна екологична алтернатива на традиционните обучения. Намаляването на емисиите на въглеродния диоксид в атмосферата, обаче, не е единственото екологично предимство на и-лърнинга. Повече за останалите екологични предимства на и-лърнинг, ще публикуваме в следващите статии.

Свързани статии

 • 8 неща, които задължително трябва да знаете за онлайн образованието
  8 неща, които задължително трябва да знаете за онлайн образованието
  Мненията за онлайн обучението са коренно противоположни. В зависимост от материала,…
 • Как онлайн обученията помагат на околната среда? - III част
  Как онлайн обученията помагат на околната среда? - III част
  Напоследък, все повече компании, които искат да бъдат социално отговорни и съпричастни…
 • Как онлайн обученията помагат на околната среда? - II част
  Как онлайн обученията помагат на околната среда? - II част
  В поредица от статии, решихме да Ви представим начините, по които онлайн обученията…
 • 18 статистически данни за e-Learning, които трябва да знаете
  18 статистически данни за e-Learning, които трябва да знаете
  Не е тайна, че сферата на обученията се промени много през последните 10 години.…

Предимства и функционалности на системите за дистанционно обучениеПовече...