Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Как да направим сами страхотно обучително видео

Ръководство за обучително видео - справете се сами

Приготвянето на обучително видео изисква планиране и подготовка, снимане и редакция, оборудване и настройка, качване и споделяне. Използвайте подходящо оборудване, осигурете добро осветление и звук. Редактирайте видеото, форматирайте го и качете на подходяща платформа. Оптимизирайте и споделете с аудиторията.

Приблизително време за четене: 2m 18s

Вземете безплатно Ръководство за създаване на страхотно обучително видео в нашата статия по-долу.

Въведение

Обучителните видеа и разяснителните видеа стават неотменен помощник при обучение на хора. Няма как да твърдите, че сте специалист по e-learnig и да не знаете как се правят страхотни видео уроци.

В днешно време обучителните видеа (разяснителните видеа) се превърнаха в мощен инструмент за споделяне на знания и учене. Вместо да четем дълги статии или учебници, все повече хора избират да гледат видеа, които им дават визуално представяне и разяснение на материала. Ако искате да създадете свое собствено обучително видео, в което да споделите своите знания и умения, ние ще ви представим ръководство и стъпка по стъпка ще ви помогнем да започнете.

Планиране и подготовка на обучителното видео

Първата стъпка към създаването на обучително видео (видео уроци) е планиране и подготовка.

а) Изберете тема: Решете за коя тема искате да създадете обучителното видео. Бъдете сигурни, че сте достатъчно компетентни в тази област и можете да предоставите полезна информация.
б) Съставете скрипт: Напишете скрипт, който да следвате по време на снимането. Включете в него ключовите точки, които искате да разясните. Скриптът ще ви помогне да сте организирани и да избегнете грешки по време на снимането.
в) Подгответе материалите: Ако ще показвате каквито и да било инструменти или ресурси по време на видеото, ги подгответете предварително. Уверете се, че всичко е наред и готово за употреба.

Оборудване и настройки

За да запишете качествено обучително видео, ще ви трябва съответното оборудване и настройки. Ето някои ключови аспекти:

а) Камера: Използвайте камера с добро качество на записа. Можете да използвате професионална видеокамера, DSLR фотоапарат или дори качествена мобилна камера.
б) Микрофон: Звукът е важна част от обучителното видео, затова използвайте външен микрофон, който да записва ясно и качествено звука.
в) Осветление: Осигурете добро осветление на сцената. Използвайте светлини или предимно дневна светлина, за да се осигури ясна видимост.
г) Софтуер: Изберете подходящ софтуер за обработка на видеото. Някои от популярните програми включват Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro и iMovie.

Снимане и редакция

След като сте подготвени с оборудването, можете да започнете снимките и редакцията на обучителното видео. Тук са някои ключови стъпки:

а) Снимайте сцените: Следвайте скрипта, който сте съставили, и снимайте всяка сцена. Уверете се, че сте ясни и разбираеми по време на обясненията си.
б) Редактиране на видеото: Използвайте софтуера за редактиране, за да нарежете ненужните части, да добавите графики, текст или ефекти и да подобрите общата визуална и звукова естетика на видеото.
в) Добавяне на гласови коментари или субтитри: Ако желаете, може да добавите гласови коментари или субтитри към видеото, за да помогнете на зрителите да разберат по-добре материала.

Качване и споделяне

Когато сте доволни от финалния резултат, е време да качите видеото и да го споделите с другите. Ето някои популярни платформи, на които може да качите обучителното видео:

а) YouTube: Качването на видеото на YouTube е отличен начин да го споделите с голяма аудитория. Създайте свой канал и публикувайте видеото там.
б) Вашият уебсайт: Ако имате собствен уебсайт или блог, можете да качите видеото там и да го споделите с вашата аудитория.
в) Социални мрежи: Използвайте популярни социални мрежи като Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn, за да споделите вашия обучителен видеоклип с вашите приятели, последователи и контакти.
г) Образователни платформи: Разгледайте онлайн образователни платформи като Udemy, Coursera или Skillshare, където можете да качите своето видео и да го предложите на хора, които са заинтересовани от вашата тема.

Създаването на собствено обучително видео може да бъде забавно и изпълнено с радост. Следвайки горепосочените стъпки, можете да създадете полезен и висококачествен материал, който да помогне на другите да се научат и развият своите умения. Започнете да планирате, да снимате и да споделяте своето обучително видео и се насладете на процеса на споделяне на знания с другите.

Ръководството как да направите страхотно обучително видео можете да свалите по-долу.

За да получите безплатния ресурс, моля попълнете формата. Ще получите имейл с връзка за достъп.

Свързани статии

 • Добавяне на видео в PowerPoint
  Добавяне на видео в PowerPoint
  Kак можете да вградите видеоклип в презентация на PowerPoint? В тази статия ще ви…
 • Електронно учебно съдържание с безплатни инструменти
  Електронно учебно съдържание с безплатни инструменти
  Безплатни програми и безплатен софтуер за разработване на електронно учебно съдържание,…
 • Създаване на вдъхновяващи онлайн курсове
  Създаване на вдъхновяващи онлайн курсове
  Искате да направите Вашите вътрешно-фирмени обучения по-ефективни и модерни, да обучавате…
 • Видео уроци
  Видео уроци
  Не можете да накарате служителите си да прочетат поредното скучно обучение?