Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Курсове с интерактивно съдържание

Интерактивно съдържание, което прави онлайн курсовете завладяващи

Добавянето на интерактивно съдържание към онлайн курс е един от ключовете за гарантиране на неговата ефективност - мотивацията, критичното мислене и ангажираността

Приблизително време за четене: 6m 12s

Преди няколко години онлайн обучението се състоеше в това потребителят да седи пред компютъра и да чете плоски и скучни курсове. Нямаше място за взаимодействие, изясняване на въпроси или споделяне на мнения. Тъй като съдържанието продължава да се развива, се променя и подходът към обучението. Сега мениджърите по обучение трябва да търсят решения, които да ангажират потребителите. Именно тук интерактивността навлиза триумфално.

Добавянето на интерактивно съдържание към онлайн курс е един от ключовете за гарантиране на неговата ефективност - мотивацията, критичното мислене и ангажираността се увеличават, когато аудиторията ви се чувства активно участваща в обучението.

Ако искате да научите повече за това как да го включите ефективно в обучението си и за видовете интерактивно съдържание, които можете да използвате, продължете да четете!

 

Какво представлява интерактивността в електронното обучение?

Представете си, че се опитвате да научите нещо ново онлайн, а цялото учебно съдържание, което намирате, е само куп дълъг, скучен текст. Ще бъде доста трудно да запазите интереса си, нали?

Точно тук се появява интерактивността в онлайн обученията!

Интерактивността се отнася до различните начини за достъп и навигация в учебното съдържание. С други думи, съдържанието може да реагира на конкретни действия, които потребителят извършва. Вместо просто да чете текстове, интерактивността превръща обучението в динамично и съвместно преживяване, при което обучаемият може да взаимодейства със съдържанието, да играе игри, да обменя идеи и да гледа видеоклипове.

Повишете интерактивността и ефективността на Вашите обучения.

Видове интерактивно съдържание, с което да направите интерактивното си обучение увлекателно

Мозъкът ни е настроен да асоциира чрез визуални елементи. Те се усвояват по-лесно от текста, още повече ако са интерактивни.


Инфографики, графики и изображения

Интерактивни карти

Това интерактивно съдържание позволява на потребителя да открие какво се крие зад всяка карта. Това е без усилие; можете да запълните всяка карта със съдържание от двете страни, така че обучаемият да взаимодейства с тях, за да открие повече. Това е идеалният начин да предложите съдържание с въпроси и отговори или с причинно-следствени връзки.

Чрез интерактивен плъзгач потребителят може да разкрие съдържанието, като просто плъзне картата. Той е чудесен за показване на "преди и след" или за сравняване на две изображения.

Свързани сцени (Linked scenes)

Свързаните сцени ви позволяват да симулирате голям брой ситуации или упражнения. Можете да създавате прости свързани сцени като дидактически карти с различни нива, където можете да откривате всяка концепция и да разширявате информацията, или дори по-сложни дървета на решенията, където ученикът е главният герой. По този начин всеки потребител ще създаде свой учебен път, който въз основа на неговите решения ще му помогне да се движи между съдържанието, което го интересува най-много, за да учи, докато се забавлява.

Hot spot

Hot spot са интерактивно съдържание, което подчертава съществени части от дадено изображение или предоставя допълнителна информация. Те поставят съответната информация върху конкретни аспекти на изображенията, които учащите се могат да открият, като щракнат върху всеки от тях. Можете да ги използвате като игрова учебна дейност, състояща се от въпрос, на който трябва да се отговори, като се избере определена област от изображението.

Инфографики

Инфографиките са визуални представяния на текст, данни или графики, с помощта на които можете да обобщите теми, така че да бъдат разбрани по-просто. Използвайте ги, за да предадете съдържанието си по забавен и визуално привлекателен начин. Показването на информацията по този по-свеж начин ще я направи по-привлекателна и удобна за потребителите. Опитайте, ще ви хареса!

Графики

Графиките ви позволяват да представяте различни процентни стойности върху едно изображение. Те са идеални за обучение, защото процентите и цифрите обикновено са отлична закачка за аудиторията. Включете ги по възможно най-нагледния начин и информацията ще бъде възприета по-бързо, като същевременно ще осигурите динамика чрез представяне на данните по различен начин.

Мултимедийно съдържание

Аудио

Какво ще кажете за създаване на интерактивно обучение с помощта на подкаст? Аудио мултимедийните ресурси са идеални за предаване на практическа или допълнителна информация в курсове за електронно обучение. Можете да си играете със съдържанието, дори да добавяте интервюта, за да интегрирате различни гледни точки, които ще се харесат на аудиторията ви.

Видео

Видеоклиповете са гъвкави и забавни формати, които се свързват с аудиторията незабавно, като осигуряват обстановка и улесняват разказването на истории. Те са един от най-ценените ресурси за съвременните обучаеми, които са със 75% по-склонни да гледат видео, отколкото да четат текст.

Чрез видео може да предложите на аудиторията си повече информация в удобен за ползване и забавен формат, да обясните сложни теми с помощта на визуални средства и да включите уебинари, за да разширите съдържанието на обучението си.

Интерактивно видео

Интерактивните видеоклипове ви позволяват да изведете електронното обучение на друго ниво. То е дори по-добро от традиционния формат, защото изисква активно участие.

 

Упражнения

Затворени въпроси (ABC)

За никого не е тайна, че хората обичат упражненията с въпроси и отговори! А когато става въпрос за затвърждаване на обучението, упражненията със затворени въпроси са невероятно интерактивно съдържание.

Потребителите трябва да проверят знанията си чрез серия от въпроси, като изберат правилния отговор от поредица от възможности. Това вероятно е един от най-ефективните формати за оценяване дали знанията се усвояват правилно.

Сортиране (Sort)

Упражненията за сортиране са дейности за самообучение, много подобни на упражнението ABC. Те също проверяват знанията, като предизвикват учащия да плъзка всеки отговор или понятие, съответстващо на всяка група. Това е елементарно: едно изображение, няколко варианта на отговор. Динамиката на влачене и пускане прави съдържанието ви много по-гъвкаво и забавно. Ангажирайки обучаемите чрез тези упражнения и моментално ще привлечете вниманието им.

Съчетаване (Match)

Свържете понятията от една група с друга чрез тази интерактивна игра, която затвърждава обучението по динамичен и забавен начин. Учениците трябва да кликнат върху концепция от първата група и след това да изберат друга идея от противоположната група, която според тях е свързана с първата и докато завършат упражнението, ще се формират двойки концепции.

Подреждане (Order)

Упражненията за подреждане са идеални за процесите на учене. Учениците ще имат списък с отговори, които ще трябва да изберат и подредят правилно, като кликнат върху стрелките, за да ги поставят на правилната позиция.

Попълнете празните места (Fill in the blanks)

Други упражнения, които можете да добавите към интерактивното си онлайн обучение, са упражненията за попълване. Тествайте способността на обучаемите да запомнят и свързват нови понятия чрез незавършени текстове, които обучаемият трябва да попълни, като избере правилния отговор. Този формат е идеален за предоставяне на повече характеристики към упражнението.

Интерактивни игри

Игра с азбуката (The alphabet game)

Класическата игра на определения е отлична за затвърждаване на основни понятия за кратко време. Това е начин аудиторията ви да учи, без да го осъзнава. В играта се използва азбуката, за да се открият думи или понятия. За да играят, потребителите ще отговарят на въпроси за учебното съдържание, съответстващо на всяка буква, докато завършат кръга. След като завършат, те могат да играят няколко пъти, за да подобрят резултата си.

Любопитни факти (Trivia)

Все едно да се върнете в детството си! Вашата аудитория трябва да отговаря на въпроси от въведените категории и да получи поне един верен отговор от всяка категория, за да продължи напред. Обучаемите трябва да кликнат върху колелото и да отговорят на въпросите, докато завършат кръга.

Плъзгане (Swipe)

В тази завладяваща игра обучаемите могат да класифицират картите според опцията, която им съответства, като се състезават с таймера!

Игра за подобряване на паметта (Memory)

Това е интерактивна игра, състояща се от намиране на двойката на всяка карта. Важното е да откриете възможно най-много двойки за възможно най-кратко време! Това е забавен начин за запомняне и свързване на понятия и можете да създадете няколко игри с различни теми, които обучаемите да играят колкото пъти искат.

Игра на думи

Буква по буква потребителите трябва да открият възможно най-много скрити думи. За целта те ще имат на разположение 6 или по-малко опита и първоначална подсказка, която да им помогне да отгатнат и научат. Това е един от най-забавните и интересни начини за усвояване на понятията по време на обучението.

Защо е важно да се предлага интерактивно онлайн обучение?

Интерактивното съдържание прави ученето много по-забавно, защото обучаемият може да експериментира с информацията, вместо просто да чете и да запомня концепции. Освен това интерактивните онлайн курсове позволяват на потребителите да получават незабавна обратна връзка и коментари, което значително помага за усвояването на знания.

Предлагането на интерактивно онлайн обучение на вашите служители им позволява да участват активно в обучението си. То улеснява ученето по смисъл и подобрява самостоятелността. Интерактивното онлайн обучение повишава мотивацията, концентрацията, вниманието и ангажираността на обучаемите, което ще им помогне да напреднат в обучението и да подобрят нивото на запомняне на информацията.

Научете какви са предимствата на електронните обучения за бизнеса и служителите.

Най-добри практики за гарантиране на ефективността на интерактивното съдържание

За да бъде полезен този тип съдържание, има конкретни техники и съвети, които можете да следвате. Въведете въпроси относно съдържанието си. С тях насърчавате активното учене, улеснявате усвояването на концепциите и постигате по-бързо целите на обучението си. Те могат да бъдат включени в различни формати, като например упражнения за попълване на празни полета или за съчетаване.

От друга страна, ако искате да спестите време за създаване на интерактивно обучение и да насърчите социалното учене, добавете съдържание, генерирано от вашите потребители. По този начин те могат да допринесат с опита си за подобряване на качеството на интерактивния курс, като укрепят корпоративната ви култура.

Като последна практика, направете виртуалните дейности достъпни за вашата аудитория. Те ще направят процеса на обучение по-лесен и приятен. Например можете да провеждате сесии с въпроси и отговори или оценки, за да насърчите потребителите да взаимодействат с вас, със съдържанието и помежду си, като по този начин увеличите тяхното сътрудничество и участие.

Знаете, че това, което не може да бъде измерено, не може да бъде подобрено, затова включете тестове и крайни оценки във вашите интерактивни курсове, за да се уверите как се усвоява съдържанието. Може да добавите толкова опити, колкото искате. Може дори да зададете резултат за преминаване и да разполагате с банка от въпроси, така че те да не се повтарят, ако потребителите ви ги изпълнят в няколко опита.

И едно последно нещо: освен че трябва да изберете вида интерактивно съдържание, което най-добре отговаря на нуждите на вашата аудитория, опростете процеса с инструмент за създаване на съдържание, който предлага тези готови за използване ресурси. А ако той ви позволява да включвате външно съдържание от други платформи, още по-добре.

Ако това Ви затруднява – обадете се  на тел. +359 2 8505364 да Ви помогнем и да направим Вашите интерактивни курсове завладяващи!