Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

10 най-добри платформи за създаване на курсове за онлайн обучение

Платформи за провеждане на онлайн обучения и изграждане на курсове.

Изберете платформата, която най-добре отговаря на вашите нужди за създаване на курсове и обучения онлайн.

Приблизително време за четене: 10m 56s

Откриването на правилните инструменти и платформи за създаване на онлайн обучения може да бъде ключово за успеха в това начинание. Въпреки че е възможно всеки да създава видео и аудио уроци, структурирането и подготовката им за публикуване може да бъде истинско предизвикателство без подходящите технически умения. С помощта на специализирани инструменти и платформи за създаване и управление на процеса, обаче, можете бързо да преодолеете техническите трудности и успешно да създадете и разпространите курсовете си до аудиторията.

Ние сме супер герои при внедряване на платформа за създаване на курсове и обучения или система за дистанционно обучение. Можете да ни потърсите за консултация и избор на подходяща платформа, инструменти за създаване на курсове и др. въпроси на телефон 02 8505364

Какво предлагат платформите и инструментите за онлайн обучение и как ви помагат?

Тези инструменти предоставят платформи за редактиране на съдържание, планове за уроци и тестове за оценка. Много системи за управление на обучението (LMS) включват такива редактори, но съществуват и отделни инструменти, които могат да бъдат интегрирани в собствените ви уебсайтове. За предприемачите, платформите за електронна търговия често предлагат собствени инструменти за създаване на курсове, оборудвани с функции за хостинг и плащане, които улесняват започването на бизнес в областта на онлайн обучението.

Ето и преглед на някои от най-добрите комерсиални платформи и софтуери за създаване на онлайн курсове, като се включват както самостоятелни продукти, така и LMS софтуер и приложения за електронна търговия:

Teachable

1. Teachable е водеща онлайн платформа за създаване и продажба на курсове и обучения, предлагаща на експерти от всякакви области възможността да разработват и разпространяват своето съдържание на глобалната аудитория. Създадена с идеята да демократизира образователния процес, Teachable позволява на индивидуални преподаватели, предприемачи и бизнеси лесно да създават персонализирани курсове, използвайки интуитивни инструменти за дизайн и управление на съдържанието.

Основни характеристики на Teachable:

 • Удобен създател на курсове: Teachable предлага драг-енд-дроп редактор, който улеснява създаването на курсове, включително добавянето на видео, аудио, текст, квизове и документи.
 • Персонализиран брандинг: Позволява на потребителите да персонализират изгледа и усещането на техните курсове и уебсайтове, за да отговарят на техния бранд и стил.
 • Маркетинг и продажби: Включва инструменти за маркетинг и продажби, като например купони, промоции, афилиейт маркетинг, и интеграции с емейл маркетинг платформи.
 • Системи за плащане: Teachable предлага вградена система за обработка на плащания, което улеснява събирането на такси от студентите от цял свят.
 • Управление на курса и учениците: Предоставя подробна административна панел, където може да се следи напредъка на учениците, да се издават сертификати за завършване и да се анализират данни за курса.

Известни потребители на Teachable:

 • Pat Flynn: Известен предприемач в областта на онлайн бизнеса и маркетинга, Pat Flynn използва Teachable за предлагането на своите курсове за развитие на онлайн бизнес.
 • The New York Times: Един от най-известните вестници в света, използва Teachable за предлагане на образователно съдържание и курсове свързани с журналистиката и медийната индустрия.
 • Melyssa Griffin: Предприемач и блогър, който предлага курсове за маркетинг в социалните медии и развитие на личния бранд чрез Teachable.

Teachable е предпочитан избор за много предприемачи, образователни институции и индивидуални преподаватели поради неговата гъвкавост, лесен за използване интерфейс и широки възможности за персонализация и интеграция. Платформата продължава да разширява своите функции и да предлага все по-задълбочени решения за онлайн обучение и развитие.

Adobe Captivate

2. Adobe Captivate е мощен софтуер за електронно обучение, предназначен за създаването на интерактивни курсове и обучителни съдържания. Той е разработен от Adobe Systems и е част от Adobe Creative Cloud. Captivate е популярен сред професионалисти в областта на образованието, корпоративното обучение и разработването на е-обучение поради своята гъвкавост, мощни функции и способността да създава ангажиращо съдържание, което подобрява учебния процес.

Основни характеристики на Adobe Captivate:

 • Интерактивност и мултимедия: Adobe Captivate позволява на потребителите да включват интерактивни елементи, като тестове, симулации, драг-енд-дроп упражнения, видео и аудио, за да създадат ангажиращо и динамично обучение.
 • Отзивчив дизайн: Софтуерът поддържа създаването на курсове с отзивчив дизайн, което означава, че съдържанието автоматично се адаптира към размера на екрана на устройството, на което се възпроизвежда.
 • Виртуална реалност (VR): Captivate предлага възможността за създаване на обучения във виртуална реалност, предоставяйки имерсивно изживяване за учащите.
 • Интеграция с Adobe Creative Cloud: Като част от Creative Cloud, Captivate се интегрира лесно с други продукти на Adobe, което позволява на потребителите да използват висококачествени графики, изображения и видеоклипове в своите курсове.
 • Симулации на софтуерни приложения: Позволява лесното създаване на симулации на софтуерни приложения, което е идеално за обучения по компютърни умения и софтуерно обучение.

Известни потребители на Adobe Captivate:

Adobe Captivate е изборът на много водещи корпорации, учебни институции и правителствени организации за разработването на техните е-обучения. Някои от тези организации включват:

 • Cisco Systems: Мултинационална технологична корпорация, използваща Adobe Captivate за създаване на обучителни курсове за своите продукти и технологии.
 • The United States Department of Defense: Отбранителното министерство на САЩ използва Captivate за създаването на обучителни и инструкционни материали за своите служители и военнослужещи.
 • University of California: Един от най-големите и престижни университети в САЩ, който използва Captivate за разработването на онлайн курсове и образователни програми.

Adobe Captivate е изборът на много корпорации, образователни институции и независими професионалисти благодарение на своята гъвкавост, мощни функции и способността да създава разнообразно и ангажиращо съдържание. Той се превърна в стандарт в индустрията за разработване на eелктронни курсове за обучение.

LearnDash

3. LearnDash е престижен плъгин за управление на учебно съдържание (LMS) за WordPress, който трансформира всеки сайт в мощна образователна платформа. Създаден за предприемачи, образователни институции и индивидуални преподаватели, LearnDash е инструмент, който предлага пълноценно решение за създаване, управление и продажба на онлайн курсове. Ето по-детайлно разглеждане на някои от най-важните характеристики и известни потребители на LearnDash.

Основни характеристики на LearnDash:

 • Динамично създаване на курсове: LearnDash улеснява създаването на курсове с драг-енд-дроп интерфейс, включващ уроци, теми, квизове и много други.
 • Геймификация: Възможност за добавяне на елементи на игри, като точки, нива, значки и сертификати, които мотивират и ангажират учениците.
 • Управление на потребителите: Предоставя разширени опции за управление на потребителски профили, групи и роли, както и отчети за напредъка на учениците.
 • Динамично съдържание: Възможност за създаване на динамично съдържание, което се отключва с времето, за да се поддържа ангажираността на учениците.
 • Функции за оценка: Множество опции за оценка, включително автоматизирани тестове и ръчно оценяване на отговорите на учениците.
 • Интеграции: Лесна интеграция с множество допълнителни плъгини и системи, включително WooCommerce за продажба на курсове, както и различни инструменти за маркетинг и CRM.

Известни потребители на LearnDash:

 1. University of Michigan: Използва LearnDash за предоставяне на разнообразни онлайн курсове и образователни програми, които са достъпни за широка аудитория.

 2. Infusionsoft (сега Keap): Популярната платформа за автоматизация на маркетинга използва LearnDash за своите обучителни ресурси и обучения за клиенти.

 3. Yoast: Известният разработчик на SEO плъгини за WordPress предлага курсове за оптимизация на търсачките и най-добри практики в уеб разработката чрез LearnDash.

 4. WP Elevation: Организация, предлагаща обучение за WordPress консултанти и разработчици, използва LearnDash за предоставяне на своите програми и ресурси.

LearnDash се отличава с гъвкавост, мощни функционалности и висока степен на персонализация, което го прави предпочитан избор за създаването на образователно съдържание в рамките на WordPress екосистемата. Със своята интуитивна настройка и богатство на функции, LearnDash е ключов инструмент за всеки, който иска да предложи висококачествено обучение онлайн.

Circle

4. Circle е перфектният инструмент за всеки, който иска да създаде и управлява програми за обучение, базирани на членство. Тази платформа е разработена с идеята да помага на коучове и образователни организации да създават общности, където учениците могат да се ангажират активно и да споделят знания. Независимо дали става въпрос за частни групи за специализирани онлайн курсове, семинари, ексклузивно съдържание или различни учебни активности, Circle предлага широка гама от възможности за взаимодействие.

Ключови възможности на Circle:

 • Създаване на премиум общности: Платформата ви дава възможност да изграждате затворени общности, където можете да споделяте съдържание и да взаимодействате с членовете.
 • Лекции на живо и запис: Предлагате както лекции на живо, така и записани уроци, давайки възможност за гъвкаво обучение в зависимост от предпочитанията на учениците.
 • Лични и групови сесии: Платформата поддържа 1:1 сесии и групови лекции, стимулирайки както индивидуалното, така и колективното обучение.
 • Интерактивни функции за комуникация: Активирайте чат стаи и дискусионни форуми, за да насърчите комуникацията и сътрудничеството между учениците.
 • Монетизация на съдържание: Персонализирайте и брандирайте своите курсове, като същевременно използвате разнообразни методи на плащане за продажбата им.
 • Отчети, анализи и интеграции: Измервайте ангажираността и успеха на вашите курсове с инструменти за анализ, и възползвайте се от интеграции с други софтуери за допълнителни функционалности.
 • Мобилно приложение: Circle предлага приложение за iOS, което улеснява достъпа до съдържанието и участието в курсове на ход.

Teachery

5. Teachery е инструмент, който предлага лесен за използване редактор за създаване на онлайн курсове. Тази платформа е идеална за обучители и предприемачи, търсещи прост, но ефективен начин за споделяне на своите знания с широката публика. С Teachery можете да създадете стилни и минималистични целеви страници, да публикувате обучително съдържание без ограничения по брой студенти и да настроите абонаментни модели на плащане чрез Stripe.

Възможности на Teachery:

 • Неограничен брой курсове и уроци: Предлага възможността да създадете толкова много курсове и уроци, колкото желаете, без допълнителни такси за допълнителни записвания.
 • Персонализирани целеви страници: Създайте атрактивни и ефективни целеви и продажбени страници, които да улеснят привличането на нови студенти.
 • Гъвкави опции за плащане: Интеграцията с Stripe улеснява настройката на еднократни или повтарящи се плащания, давайки ви гъвкавост в начините, по които монетизирате вашите курсове.
 • Промоционални кодове и отстъпки: Предлагайте промоции и отстъпки, за да привлечете нови студенти и да насърчите запазването на съществуващите.
 • Имейл маркетинг: Благодарение на интеграцията с Mailchimp, можете да комуникирате ефективно с вашите студенти и да автоматизирате имейл кампании за приветствие, напомняне или прощални съобщения.
 • Съдържание на порци: Планирайте публикуването на съдържание през определени интервали, за да поддържате студентите ангажирани и мотивирани през целия курс.
 • Партньорска програма: Стимулирайте споделянето и препоръките с помощта на вградена партньорска програма, която ви позволява да разширите още повече вашата аудитория.
 • Анализ на потребителското поведение: Следете ангажираността и успеваемостта на вашите курсове чрез инструменти за анализ, които ви помагат да оптимизирате вашето съдържание и стратегии за продажби.

Teachery е отличен избор за тези, които търсят интуитивна платформа за създаване на курсове, с която лесно могат да споделят своята страст и знания със света. Нейните прости, но мощни функции предлагат гъвкавост и контрол върху съдържанието, ценообразуването и маркетинга на вашите курсове.

Podia

6. Podia е изключително гъвкава платформа, която предлага разнообразие от инструменти за продажба на продукти, базирани на знания. С нея, обучители и творци могат да разработват и предлагат онлайн курсове, да провеждат семинари през Zoom, да създават уебсайтове за индивидуални консултации и да проектират страниците за продажба на своите цифрови продукти.

Една от уникалните функции на Podia е възможността за създаване на общности с членство. Можете лесно да започнете безплатна група за вашата целева аудитория или да създадете ексклузивни групи за платени членове. В тези пространства, може да споделяте висококачествени материали, предлагате специални отстъпки и давате професионални съвети. Така се открива страхотен начин за привличане на нови клиенти и създаване на повтарящи се приходи.

Основни характеристики на Podia:

 • Онлайн курсове и уебинари: Създайте и продавайте онлайн курсове и уебинари, като използвате интуитивни инструменти за създаване и управление на съдържание.
 • Създател на уебсайтове: Разработете професионален уебсайт без нужда от кодиране, който служи като централно място за вашите услуги и продукти.
 • Общности с членство: Стартирайте общности за вашата аудитория, предлагайки както безплатен достъп, така и ексклузивно съдържание за платени членове.
 • Интегрирани платежни системи: Поддържа хостинг на платформата и вградена количка за плащания, улеснявайки процеса на продажба.
 • Промоционални Инструменти: Включва опции за промоционални кодове и отстъпки, които помагат да привлечете повече студенти или клиенти към вашите курсове.
 • Чат: Позволява ви да комуникирате директно с посетителите и клиентите на вашия уебсайт, предлагайки бърз отговор на техните въпроси.
 • Имейл маркетинг и автоматизация: Използвайте вградени инструменти за имейл маркетинг, за да поддържате връзка с вашите абонати и да автоматизирате комуникационни кампании.
 • Сътрудничество с екипа: Поддържа сътрудничество между членовете на екипа, улеснявайки управлението на курсове и съдържание.
 • Интеграции: Лесна интеграция с популярни инструменти като Календар, Zoom и YouTube, което оптимизира процеса на обучение и взаимодействие.
 • Анализ и доклади: Предоставя анализ на потребителското поведение и ефективността на продажбите, помагайки ви да правите информирани решения.

Известни потребители на Podia:

Podia е избрана от широк спектър от обучители, креативни професионалисти и предприемачи за нейната универсалност и потребителски приятелски интерфейс. Въпреки че конкретни имена на известни потребители не са посочени тук, много успешни онлайн преподаватели, коучове и креативни агенции използват Podia за управление на своите онлайн курсове, уебинари и цифрови продукти, като същевременно разширяват своите общности.

Podia предлага комплексно решение за създатели на съдържание, които искат да максимизират своето присъствие онлайн и да генерират приходи чрез своите знания и умения.

iSpring

7. iSpring предлага изключително мощни инструменти за тези, които искат да създадат ефективни и интерактивни курсове за обучение. Платформата улеснява преобразуването на PowerPoint презентации в онлайн курсове, които са ангажиращи и пълни с интерактивно съдържание. Отличен избор за фирми, които искат да обучават нови служители, както и за фрийлансъри и преподаватели, търсещи да подобрят своите онлайн обучителни материали.

Водещи възможности на iSpring:

 • Преобразуване на PowerPoint в онлайн курсове: Бързо и лесно конвертирайте вашите PowerPoint презентации в ангажиращи онлайн уроци.
 • Система за управление на обучението (LMS): iSpring предлага собствена LMS платформа, която позволява лесното публикуване и управление на създадените уроци онлайн.
 • Интерактивност и ангажираност: Добавете видеоклипове, аудио, интерактивни сценарии и тестове към вашите слайдове, за да направите обучението по-динамично и практическо.
 • Множество възможности за тестове: Създайте персонализирани тестове с различни типове въпроси и награди за успешното им изпълнение с цел по-добро запомняне на материала.
 • Автоматизация и персонализация: Автоматизирайте присвояването на курсове и проследявайте напредъка на служителите, адаптирайки обучението към индивидуалните нужди.

Потребители на iSpring:

Много компании и образователни институции по света използват iSpring за създаването на своите онлайн курсове и обучения. Въпреки че конкретни примери за известни потребители не са посочени тук, iSpring се радва на широка популярност сред корпоративни клиенти и академични среди благодарение на своите мощни функции и гъвкавост.

С iSpring, вие получавате всичко необходимо, за да превърнете традиционните обучения във вълнуващи и интерактивни онлайн курсове, които наистина ангажират вашите служители или студенти.

Thinkific

8. Thinkific е мощна платформа за онлайн обучение, която улеснява създателите на курсове да представят своите знания и умения в интернет. Без нужда от технически познания, можете да стартирате и развиете свой собствен бизнес за обучения, предлагайки курсове, членства и общности. Thinkific ви дава свободата да растете и да добавяте нови продукти и функции, като например интеграции и приложения, които обогатяват вашия сайт.

Водещи възможности на Thinkific

С Thinkific лесно публикувате неограничен брой курсове и привличате неограничен брой студенти. Платформата поддържа различни формати на обучение - от видео и аудио до текст и интерактивни тестове. Също така можете да настроите автоматично доставяне на съдържание, да предлагате пакети с курсове, да организирате живи уроци чрез Zoom и дори да създавате общности за своите студенти.

Функциите за членство ви позволяват да създавате ексклузивно съдържание за вашите абонати, като по този начин генерирате повтарящи се приходи. Платформата също така осигурява различни инструменти за маркетинг и продажби, включително SEO, електронна поща, социални медии и партньорски програми.

Thinkific ви дава пълна свобода при персонализирането на вашите курсове и уебсайт. Използвайте интуитивния създател на сайтове, за да приспособите дизайна към вашата марка и стил, добавяйте свои снимки и видеоклипове, редактирайте текстове и включвайте социални медии и контакти.

За продажбите, Thinkific ви позволява да контролирате цената на курсовете и да задържате 100% от приходите, без скрити такси. Приемате плащания директно чрез Stripe, PayPal или Shopify. Освен това, платформата предлага различни аналитични инструменти, които ви помагат да отчитате и анализирате успеха на вашите курсове.

С Thinkific можете също така да интегрирате вашите курсове с над 100 различни софтуерни продукти за увеличаване на ефективността и мощността на вашия бизнес. Използвайте Thinkific App Store за лесно добавяне на приложения за обучение и маркетинг като Mailchimp, Zapier, Calendly и други.

ILIAS

ILIAS.de представлява комплексна платформа за онлайн обучение, която предлага обширен набор от инструменти за създаване, управление и разпространение на учебно съдържание. С ILIAS лесно можете да трансформирате вашите идеи и знания в интерактивни и ангажиращи онлайн курсове.

Основни зони на ILIAS:

Личен десктоп: Веднага след регистрацията в системата, обучаемия ще бъде насочени към личния си десктоп, където ще намери всичко необходимо за ефективното управление на неговото обучение - от системни съобщения и новини до календар и възможности за комуникация с други потребители. Този изглед е напълно управляем, така че да отговаря на  нуждите и предпочитанията на обучаемите.

Курсове: Тук се съхраняват всички учебни ресурси - курсове, модули, тестове и други. С помощта на интуитивната търсачка лесно може да бъде открит нужния материал. Освен това, функцията за абониране  позволява бърз достъп до предпочитано съдържание.

Администриране: В тази зона се намират всички административни настройки, позволяващи  персонализиране и оптимизиране функционалностите на системата според конкретните нужди на  обучението.

Основни функционалности:

 • Интерактивни уроци: Превръщайте PowerPoint презентации в занимателни онлайн уроци с видео, аудио и тестове.
 • Персонализация: Създавайте персонализирано учебно съдържание с блогове, папки, файлове и сертификати.
 • Проследяване на прогреса: Проследете образователния напредък на студентите и подобрявайте процеса на обучение.
 • Общности и взаимодействие: Организирайте живи уроци и събития с Zoom и създавайте динамични общности за обмен на идеи и ресурси.

С ILIAS лесно можете да създадете, администрирате и разпространявате образователно съдържание, като по този начин обогатите обучението и предоставите на студентите си възможности за по-добро образование.

За повече информация и за да започнете с ILIAS, моля посетете нашата страница: ILIAS.

ILIAS е идеалният избор за учебни институции и организации, които искат да предложат качествено и модерно обучение, адаптирано към нуждите и изискванията на съвременните студенти и курсисти.

В заключение :

Изборът на подходящата платформа за онлайн курсове е решаваща стъпка към успеха на вашия образователен проект. Всеки от разгледаните софтуери - от Teachable и Podia до iSpring и Thinkific - предлага уникален набор от функции, които могат да отговорят на разнообразните нужди и предпочитания на създателите на курсове. Независимо дали целите да предложите дълбоко интерактивни уроци, да разширите общността си, или да увеличите приходите си чрез повтарящи се абонаменти, съществува платформа, която може да подпомогне вашата визия. Важно е да анализирате внимателно какво точно искате да постигнете с вашите онлайн курсове и да изберете платформата, която най-добре съответства на вашите цели, бюджет и технически умения. В крайна сметка, правилният избор ще ви помогне не само да предадете знанията си по ефективен и ангажиращ начин, но и да изградите успешен онлайн бизнес за обучения.