Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

10 признака, че ще успеете в живота според психологията

10 Психологически признака, че ще успеете в живота

Успехът не е само пари и власт. Той включва упоритост, приемане на промяната, справяне с дискомфорт, оптимизъм, целеустременост, способност да казвате "не", устойчивост, самодисциплина и постоянно учене.

Приблизително време за четене: 6m 8s

Успех в живота

Успехът е субективен термин, с различни дефиниции за различните хора. Може да се чудите дали имате това, което е необходимо, за да постигнете мечтите си. Може да се чувствате несигурни дали сегашните ви действия ще ви доведат до желания успех.

Как да разберете дали сте на правилния път към успеха в живота или просто се носите по течението като повечето хора?

Научете повече за себе си в нашия психологически ЛИЧНОСТЕН ТЕСТ

Успехът не е само въпрос на пари или власт. Той се състои в удовлетворението, щастието и положителното влияние върху света. Психологията има интересни твърдения за това кои черти могат да допринесат за по-висока вероятност за успех в живота.

В тази статия ще споделя с вас 10 признака, че според психологията сте на път към успеха в живота. Това не е точен контролен списък, а по-скоро наръчник, който може да ви помогне да разберете къде се намирате.

 

Да се видим тези признаци и да преценим колко от тях можете да отбележите.

1) Упоритост и решителност

Нека започнем с нещо, за което психолозите казват, че е предсказва вероятността за успеха в живота ви: упоритостта.

Упоритостта, както е дефинирана от психолога Анджела Дъкуърт, е способността да се придържаме към предизвикателни задачи и да ги завършим докрай. Тя е за това да бъдем настойчиви, дори когато нещата стават трудни.

Успешните хора не са тези, които никога не се провалят. Те са тези, които продължават напред, независимо колко пъти падат. Те не виждат провала като задънена улица, а като стъпка към успеха.

Ако показвате устойчивост в лицето на трудностите и продължавате към целите си въпреки препятствията, вие притежавате упоритост. Според психологията, това е силен признак, че сте на път към успеха. Не става въпрос никога да не се проваляте, а на това да се изправите всеки път, когато паднете.

2) Приемане на промяната

Друг признак, че сте на път към успеха, е способността ви да се адаптирате и приемате промяната.

Промяната е неизбежна. Тя е нещо, което всички преживяваме, независимо дали ни харесва или не. Но как реагираме на тази промяна може да направи голямата разлика.

Позволете ми да ви дам пример от собствения ми живот. Преди много години преживях значителна промяна в кариерата си. Преместих се от добре установена компания в стартъп. Много хора ме съветваха да не го правя, цитирайки рисковете, свързани с това.

Но аз го видях по различен начин. Вместо да се фокусирам върху потенциалните препятствия, видях възможност – шанс да се уча, да раста и да допринеса по начини, които не бих в предишната си роля.

Днес, поглеждайки назад, това решение беше едно от най-добрите, които съм взимал. То ме предизвика, извади ме от зоната ми на комфорт и отвори врати за възможности, които не бих могъл да си представя.

Ако можете да виждате промяната като възможност, а не като заплаха, вие сте на добър път към успеха в живота. Защото успехът не е само въпрос на това къде се намирате сега; той е въпрос на това колко далеч сте стигнали и колко сте готови да продължите.

3) Умение за справяне с дискомфорт

Повечето от нас копнеят за комфорт, търсейки ситуации, които ни карат да се чувстваме сигурни и на място.

Може да ви привлича сигурността, познатото и да избягвате излизането извън зоната си на комфорт, или може да сте от типа хора, които постоянно търсят да излязат отвъд границите си.

Тези, които са предопределени за успех, често имат уникална връзка с дискомфорта. Вместо да го избягват, те го приемат, разбирайки, че растежът често изисква определено ниво на дискомфорт.

Ако обичате непознати територии, търсейки нови преживявания въпреки потенциалния дискомфорт, тогава показвате още един признак за бъдещ успех. Помнете, зоните на комфорт може да изглеждат сигурни, но рядко нещо велико бихте постигнали в тях.

Узнайте Вашите природно заложени силни страни с нашия ЛИЧНОСТЕН ТЕСТ

4) Оптимистична нагласа

Една обща черта сред успешните хора е тяхната позитивна нагласа към живота. Те са склонни да виждат чашата като наполовина пълна, дори когато са изправени пред предизвикателства. Тази оптимистична нагласа им помага да виждат възможности там, където другите виждат препятствия.

Но оптимизмът не е за игнориране на реалността или за прикриване на проблемите. Той е за подход към трудностите с позитивно и проактивно отношение, вярвайки, че имате силата да ги преодолеете.

Този вид нагласа може да бъде мощен мотиватор, тласкайки ви към целите ви и не позволявайки на неуспехите да ви попречат. Ако сте човек, който обикновено има оптимистична нагласа към живота, това е добър признак, че сте на път към успеха.

Помнете, вашето отношение към живота често може да формира вашите преживявания. Изберете позитивността и нека тя ви води към целите ви.

5) Целеустременост

Успешните хора знаят къде искат да отидат и имат план как да стигнат до там. Те си поставят ясни, постижими цели и предприемат последователни действия към тях.

Имайки цели, получавате усещане за посока, пътна карта към желаната дестинация. Това ви помага да фокусирате енергията и ресурсите си в правилните места.

Независимо дали става въпрос за създаване на нов бизнес, научаване на ново умение или работа към повишение, поставянето на ясни цели е силен показател за потенциален успех. Ако сте човек, който си поставя и работи за постигане на  целите си, независимо колко големи или малки, вие показвате признак, че имате това, което е необходимо, за да бъдете успешни.

Помнете, пътят от хиляда мили започва с една крачка. Продължавайте да правите последователни крачки към целите си.

6) Умение да казвате "не"

Често свързваме успеха с това да бъдем хора, които винаги казват "да", винаги готови да се възползват от възможностите и отворени за нови преживявания.

Може да усещате желание да се съгласявате с всяка молба или възможност, която ви се предлага, но имате ли смелостта да казвате "не", когато е важно?

Изненадващо, способността да казвате "не" е мощна черта на успешните хора. Това не е въпрос на негативност или нежелание. Това е признак  за познаване на вашите приоритети, разбиране на вашите граници и защита на времето и енергията ви за това, което наистина има значение.

Ако умеете да отказвате молби или възможности, които не съответстват на вашите цели, тогава показвате още един признак за бъдещ успех в живота. Помнете, казвайки "да" на всичко, означава казвайки "не" на нещо важно. Всичко е въпрос на баланс и фокус.

Научете как да отстоявате себе си по правилен начин в обучението "Асертивност".

7) Устойчивост

Една черта, която често се пренебрегва, но е от решаващо значение за успеха, е устойчивостта. Животът не винаги е забавно пътешествие, и всички сме обречени да се изправим пред неуспехи и провали. Но как реагираме на тези предизвикателства прави разликата и има значение.

Спомням си време, когато проект, който ръководех на работа, не вървеше по план. Екипът беше вложил много усилия, но резултатите бяха далеч от очакваните. Беше голямо разочарование. Клиента не харесваше нашето предложение и реализация.

Но вместо да ме сломи, използвах го като възможност за учене. Анализирах какво се обърка, събрах обратна връзка и направих необходимите промени. Използвахме неуспеха като стъпка и се върнахме по-силни. Следващият проект, който предприехме, беше огромен успех.

Устойчивостта в лицето на трудностите е обща черта сред успешните хора. Те не виждат провала като задънена улица, а като част от процеса. Те разбират, че всеки неуспех е стъпка към целта им.

Ако имате упоритостта да продължите напред дори когато нещата стават трудни и не се разочаровате лесно от провала, тогава показвате още един мощен признак за бъдещ успех. Помнете, не е въпрос на това колко пъти падате, а колко пъти се изправяте.

8) Приемане на предизвикателствата

Всички се сблъскваме с предизвикателства, но как реагираме на тях може да говори много за потенциала ни за успех.

Може да срещнете препятствие и да се почувствате уплашени от неговата големина, или може да го видите като възможност да се учите и растете.

Успешните индивиди не се разубеждават от предизвикателствата. Те ги приемат, виждайки ги като стъпки към целите си. Те разбират, че борбата е част от всяко пътешествие, и без нея, крайната цел не би имала същата стойност.

Ако предпочитате да преодолявате трудностите, вместо да ги избягвате, приемайки провала като възможност за учене, вместо да се страхувате от него, може би показвате ясен признак за предстоящ успех.

9) Самодисциплина

Една от ключовите черти, които отличават успешните хора, е тяхната самодисциплина. Те имат способността да контролират импулсите, емоциите и поведението си, за да постигнат дългосрочните си цели.

Самодисциплината е за това да правите избори, които ви водят към целите ви и да се отдалечавате от разсейвания или моментно удовлетворение. Това е когато правите каквото трябва, дори когато не ви се иска да го правите.

Независимо дали става въпрос за спазване на здравословна диета, поддържане на редовен режим на упражнения или завършване на проект преди крайния срок, самодисциплината играе решаваща роля в постигането на успех.

Ако имате силна самодисциплина, вие показвате един от най-значимите признаци на потенциален успех.

Помнете, дисциплината е мостът между целите и постиженията.

10) Постоянно учене

Най-успешните хора разбират, че ученето не спира с формалното образование. Те са ангажирани с постоянно учене, непрекъснато търсейки нови знания, умения и преживявания.

Постоянното учене ви държи адаптивни, иновативни и любознателни. То ви позволява да продължавате да растете и да се развивате в личния и професионалния си живот.

Ако виждате живота като безкрайна възможност да се учите и растете, поздравления! Вие въплъщавате една от най-важните черти на успешните индивиди. Помнете, колкото повече учите, толкова повече осъзнавате колко има да се учи.

    Запишете се за нашите обучения и подобрете професионалните и личните си умения.

Успехът, това е пътешествие

Успехът, както видяхте, не е само за крайната цел. Той е за пътешествието – упоритостта, устойчивостта, любопитството и емпатията.

Той е за приемането на промяната, поставянето и преследването на цели, ценността на самодисциплината и  ученето.

Помнете думите на Алберт Айнщайн – "Опитайте се да не бъдете човек на успеха, а човек на стойността." Това съдържа дълбока мъдрост за това какво представлява истинският успех. Той е за създаването на стойност – за себе си, за другите и за света.

Всеки един от нас носи потенциала за успех в себе си. 

Докато продължавате по пътя си към успеха в живота, помнете, че това не е само пътят за достигането на определена точка или постигането на конкретна цел. Това пътят към по-смислен живот..

Признаците са вътре във вас. Пътешествието е ваше.

Свързани статии

 • Електронно обучение Мениджмънт на клиентите или как да остават при нас
  Електронно обучение Мениджмънт на клиентите или как да остават при нас
  Чрез обучението "Мениджмънт на клиентите ще научите как да спечелите, вдъхновите,…
 • Електронно обучение Управление на проекти
  Електронно обучение Управление на проекти
  Управлението на проекти е важно умение, което можете да подобрите като запишете нашият…
 • Електронно обучение Лидерски умения
  Електронно обучение Лидерски умения
  Електронното обучение Лидерски умения съдържа актуална и полезна информация за това…
 • Бизнес комуникация и кореспонденция
  Бизнес комуникация и кореспонденция
  С обучението ще развиете и подобрите своите комуникационни умения в бизнес среда.