Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Какво представляват „сериозните игри“?

„Сериозните игри“ – характеристики и предимства

Думите „сериозен“ и „игра“, използвани заедно, звучат малко странно, но през последните няколко години „сериозните игри“ доказаха, че е възможно човек да учи, докато играе.

Приблизително време за четене: 2m 9s

Този обучителен метод набира все по-голяма сила в училищата, престижните университети и големите корпорации.

В тази статия ще Ви разкажем най-важните неща за „сериозните игри“, включително основните им характеристики и предимства.

Какво е „сериозна игра“?

“Сериозните игри“ са игри, чиято основна цел НЕ е забавлението, а по-скоро усвояването на нови знания и умения. Тяхната употреба на Запад се увеличи значително, особено в сектори като образование, отбрана, здраве, наука. Могат да се използват както за обучение на пожарникари и военни, така и за обучения по меки умения, математика или език.

ПРИМЕР: Можете да накарате служителите да намерят къде си губят най-често времете например с тази игра Кои са крадците на време?

5-те елемента на „сериозните игри“

Не е лесно да създадете „сериозна игра“: нужни са талант, време и много средства. Въпреки голямото разнообразие от формати и цели, повечето „сериозни игри“ включват 5 основни елемента, които гарантират, че те ще работят правилно и ефективно.

1. Сюжет.

Повечето сериозни образователни игри имат сюжет или основна история. Главният герой може да да е сестра, която спасява живота на пациент, или средновековен търговец, който се опитва да продаде стоката си на пазара. Колкото по-дълбоко изградени са историята и героите, толкова по-лесно ще мотивирате обучаемите.

2. Игровизация.

Вторият основен елемент на всяка сериозна игра е динамиката, която включва класиране, награди, значки или събиране на точки. Игровизацията мотивира обучаемите: всеки човек обича да печели монети или да преминава на следващо ниво. Класирането също е важно: здравословната конкуренция със съучениците или колегите, окуражава хората да се представят по-добре.

3. Моментална и персонализирана обратна връзка.

За разлика от обученията на живо (които обикновено се провеждат с още дузина души и един единствен преподавател), сериозните игри предлагат моментална и персонализирана обратна връзка. Обучаемият си взаимодейства директно с играта и получава награда или наказание веднага след действието, което е извършил. В по-сложните образователни игри обратната връзка показва къде обучаемият е сбъркал, като се дава възможност той да се представи по-добре следващия път. Ако се използва правилно, обратната връзка може да бъде силен обучителен инструмент.

4. Симулация.

В повечето случаи, сериозните игри имитират реална ситуация. Като се използват измислени герои и се пресъздават възможни сценарии, обучаемите се потапят в свят, който е много близък до реалния, но могат да упражняват ново знание или умение в безопасна среда.

5. Цел.

Основният елемент на сериозните игри е обучителната им цел. Всички елементи, които изброихме досега, могат да бъдат намерени и в комерсиални игри, но това не ги прави сериозни игри.

Пример: Вижте как могат да се реализират обучения, в които под формата на игра или симулация могат да се придобият умения за  Продажби на услуги за продажба на кредити.

Предимства на сериозните игри

Когато горепосочените 5 елемента бъдат комбинирани успешно, е налице силен и ефективен учебен инструмент. Неговите основни предимства са:

• Повишаване на ангажираността и мотивацията.
• Насърчават интелекта и желанието за размисъл по важни теми.
• Предоставят близък до реалността, но безопасен терен за практика.
• Подобряват усвояването и запомнянето.
• Окуражават обучаемите да проявяват самодисциплина и контрол.
• Осигуряват мониторинг на обучителния процес.
• Насърчават креативността и меките умения.
• Дават възможност на обучаемите да подобрят компютърните си умения.

ПРИМЕР: Може да се упражнят да управляват времето си с Матрица за управление на времето

Ние можем да подготвим и реализираме учебна игра за по-ефективно обучение на служителите във Вашата фирма. Това може силно да повлияе на тяхната мотивация да усвоят неонходимите знания, защото просто няма да е скучно!  Свържете се с нас на тел. 02 8505364 или ни пишете чрез формата по-долу!

Свързани статии

 • Adobe Character Animator
  Adobe Character Animator
  Софтуерната компания Adobe Systems Incorporated представя новото си попълнение към…
 • Как да задържите вниманието на Вашите курсисти?
  Как да задържите вниманието на Вашите курсисти?
  През последните няколко години обучителните технологии получиха голям напредък. С…
 • Хуморът в електронното обучение
  Хуморът в електронното обучение
  Всеки един по-опитен специалист по електронно обучение ще Ви увери, че когато искате…
 • Игровизация на електронното обучение
  Игровизация на електронното обучение
  Термина "gamification", с който се обозначава взимането на основни черти на игрите…