Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Хуморът в електронното обучение

5 съвета как правилно да използвате хумор в електронно обучение

Всеки един по-опитен специалист по електронно обучение ще Ви увери, че когато искате да заложите по-забавни моменти във Вашия курс, има няколко неписани правила, към които трябва да се придържате.

Приблизително време за четене: 2m 17s

Как да използвате ефективно хумор във Вашето електронно обучение?

Всеки един по-опитен специалист по електронно обучение ще Ви увери, че когато искате да заложите по-забавни моменти във Вашия курс, има няколко неписани правила, към които трябва да се придържате. Все пак, един ученик може да сметне дадена шега за забавна, а друг – за обидна. Поради тази причина, в настоящата статия решихме да Ви дадем няколко полезни съвета за това как ефективно да използвате хумор във Вашето електронно обучение, без да пристъпвате границата между развлекателното и образователното.

Проучете аудиторията, за да разберете нейната култура, опит и характер.

Хората от различни социални слоеве и хората с различен професионален и житейски опит, намират за забавни различни неща. Затова, за да разберете какво е тяхното определение за думата „хумор”, трябва да проучите въпроса още преди да сте започнали обучението. Разбира се, няма как да вземете предвид всеки отделен характер, но въпреки това, можете да разберете в каква насока клонят разбиранията и симпатиите на по-голямата част от групата и да се съобразите с тях. За целта, можете да интервюирате няколко курсиста, а ако имате време и желание, дори можете да сформирате фокус група.

Не позволявайте хуморът да засенчи съществената част от обучението.

Проблемът с употребата на хумор е лесното изоставане от съществената част на обучението, като дори е възможно достигането на точка, в която то не притежава никаква стойност. Затова внимавайте – добавете хумористичните моменти, така че да подсилват основната част от съдържанието, а не да го изместват.

Използвайте забавни истории и давайте примери, за да подчертаете предмета на обучението.

Вицовете, остроумните цитати и забавните интерактивни сценарии не са единствените начини да внесете хумор във Вашето електронно обучение. За да изпълните същата цел, можете да разкажете истории или да дадете примери от реалността, които едновременно ще подчертаят темата и ще забавляват слушателите. Освен това, историите и примерите ще им помогнат да се ангажират със съдържанието още по-силно. Наясно сме, че тази задача, обаче, не винаги е много лесна – особено ако става въпрос за по-дълги и по-сложни обучения. Ако сте попаднали в такава ситуация, можете да се обърнете за помощ към Google и да потърсите подходящи анекдоти или мисли, които лесно могат да бъдат интегрирани във Вашия електронен курс.

Тонът Ви трябва да е оптимистичен и мотивиращ.

Когато използвате хумор във Вашите електронни обучения, запомнете, че той трябва да бъде винаги позитивен и вдъхновяващ. Избягвайте употребата на вицове, които са глупави, пренебрежителни или носят макар и минимална нотка отрицателност. Всяка Ваша шега трябва да бъде с оптимистичен тон, така че учениците Ви да се чувстват мотивирани и да покажат най-доброто, на което са способни.
Така например, можете да започнете Вашето електронно обучение, като включите малка доза хумор – кратка шега, която да приповдигне настроението или въведете някой забавен герой. А преди изпит можете да използвате анимационно филмче или мисъл, която да вдъхне самоувереност на Вашите курсисти.

Внимателно подберете мястото, на което ще използвате шеги.

Електронно обучение, което се състои основно от шеги няма да осигури необходимите знания на курсистите. Затова, трябва да използвате хумор мъдро и на правилните места – в някои ситуации, той може да намали стреса и напрежението (като преди изпит, например) или да направи темата на обучението по-близка на обучаващите – като използвате примери или истории. Трябва много да внимавате с това какви емоции се опитвате да създадете – за да можете да ги интегрирате на подходящото място, в подходящия момент.

Tези съвети ще Ви помогнат да добавите хумор към Вашето електронно обучение. Но запомнете, че както при всички хубави неща, той трябва да се използва умерено. В допълнение ще кажем, че той трябва да бъде уместен, положителен и винаги с мисъл към аудиторията, тъй като неговата основна задача е да привлича вниманието, а не да обижда и да създава отрицателна атмосфера.

Източник: http://elearningindustry.com/top-5-tips-effectively-use-humor-in-elearning. 

Свързани статии

 • Как да създавате интересни онлайн курсове?
  Как да създавате интересни онлайн курсове?
  Както при традиционните, така и при онлайн обученията ключов елемент е съдържанието.
 • Adobe Character Animator
  Adobe Character Animator
  Софтуерната компания Adobe Systems Incorporated представя новото си попълнение към…
 • Как да задържите вниманието на Вашите курсисти?
  Как да задържите вниманието на Вашите курсисти?
  През последните няколко години обучителните технологии получиха голям напредък. С…
 • Няколко съвета, които ще придадат емоция на Вашите курсове
  Няколко съвета, които ще придадат емоция на Вашите курсове
  През последните години голяма популярност придоби идеята, че хората възприемат по-добре…

Електронни обучения по поръчка - защо да го правим?Повече...