Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Как да овладеете стреса и да го превърнете в съюзник?

Започнете да мислите позитивно и преборете стреса

Съвети за справяне със стреса на работното място. Не позволявайте стресът да управлява действията Ви, тъй като това пречи на ефективността Ви като лидери.

Приблизително време за четене: 2m 53s

Поредният работен ден. Как се чувствате в този момент? Напрегнати от предстоящите бизнес срещи? Тревожни от това дали ще се справите в ролята си на лидер? Във Вас бушува гняв, че задачите, които сте възложили, не са изпълнени навреме, а може би не успявате да поемете глътка въздух? В случай, че сте отговорили положително, отидете до някое огледало и се вгледайте хубаво в отражението си. Видяхте ли го? Да, точно това, което здраво се е вкопчило във Вас и не иска да Ви пусне. Името му е Стрес. Не, не се плашете, не хапе… Стига да подходите по правилния начин към него. Как да се справите със стреса.

„Стресът, освен че е себе си, е и причината за себе си и резултатът от себе си.“

Разбирате ли, неговата природа е малко особена. От една страна, това е мощен инструмент, който ще Ви даде сила, бързина и гъвкавост да преборите всякакви трудности. Много често хората сами го търсят, впускайки се в екстремни спортове и нагърбвайки се с напрегнати задачи в работата. Но стресът има и друга, опасна страна. Такава, с която трябва да бъдете изключително внимателни, защото касае Вашето здраве. Объркани сте, нали? Питате се – в крайна сметка стресът хубаво нещо ли е, или лошо? И двете.

Преди да сте се паникьосали, нека да дадем малко яснота за произхода му. Терминът "стрес" е измислен от Ханс Селие през 1936 г., който го определя като „неспецифичен отговор на организма на всяко поставено пред него изискване”. Интересен факт е, че преди да достигне до своето заключение, Ханс смятал, че стресът означава смърт, а на по-късен етап го дефинирал като живот. Причината за този парадокс е, че всичко се свежда до това как избираме да го възприемем, какво е отношението ни към него. Мисълта, че стресът е проблем, го превръща в такъв. С други думи – няма как да го преодолеете, ако оставите отрицателните емоции да превземат съзнанието Ви. Забележете, че колкото по-отпуснати, изпълнени със страх и униние сте, шансът да се разболеете нараства.

Не е тайна, че стресът е в основата на всяка болест. Сърцето се разболява, когато кръвоносните съдове спират да функционират правилно, а това се случва, когато в подсъзнанието ни има непреодолян стрес. Излиза, че днешната медицина се бори със защитните механизми на организма. Когато вместо Вас говори стресът, Вие не работите по най-добрия начин. Когато стресът управлява действията Ви, Вие сте по-малко ефективни и наблюдателни лидери. Лидерството не е лека задача и понякога се случва да загубите контрол. Чудите се как да поемете нещата в ръце? На първо място – дишайте!

Знаем, че ежедневно се сблъсквате с всевъзможни предизвикателства, с необходимостта да вземате важни решения, с принудително адаптиране към различна обстановка и всички те Ви изкарват насила от зоната на комфорт. Оставете зад гърба си страха от провал, спрете да се съмнявате в способностите си, не се самообвинявайте. Нека Ви дадем няколко добри съвета за овладяване на стреса и превръщането му от враг във Ваш верен съюзник:

 • Ключът към контролирането на стреса е неговото идентифициране. Потърсете източника на Вашите притеснения;
 • Определете в кои случаи стресът Ви проваля и в кои е от полза за Вас;
 • В никакъв случай не се фокусирайте върху стреса. Дръжте съзнанието си ангажирано с приятни и полезни неща за Вас;
 • Избягвайте да прехвърляте стреса върху екипа си, а вместо това го превърнете в движеща сила;
 • Стресът може да Ви насочи към областите, които се нуждаят от Вашето внимание и подобрение. Погледнете ли на него като на спомагателен инструмент, той ще увеличи ефективността на Вашето ръководство.

Недостигът на време също е често срещан проблем на хора, заемащи различни длъжности, без значение от нивото на професионалното им развитие. Имате планирани задачи, а в края на деня така и не сте успели да ги завършите. Често Ви се налага да работите в извънработно време, а това води и до нежелания стрес. Разбира се, няма как да Ви обещаем, че времето винаги ще бъде достатъчно, но ако следвате съветите ни в електронното обучение "Управление на времето", ще откриете много полезни техники и бихте могли да избегнете стреса, породен от недостиг на време.

Важно е да имате ясно съзнание за това кое Ви прави щастливи, коя част от работата Ви носи най-голямо удовлетворение. Във Ваши ръце е да създавате и развивате условията, в които да се чувствате най-комфортно. Научете повече за бърнаут на работното мято и как да се справите с него.

Не са Ви нужни лекарства, за да се справите със стреса. Всичко е в начина Ви на мислене.

А тук можете да се запознаете с нашето обучение" Управление на стреса". В него ще намерите обяснение на много от процесите, които протичат във Вашето тяло, кога и защо е полезен стреса, ДА ПОЛЕЗЕН! , как да преборите гнева и още много полезни неща...

Започнете да мислите позитивно сега!

 

Свързани статии

 • Електронно обучение Мениджмънт на клиентите или как да остават при нас
  Електронно обучение Мениджмънт на клиентите или как да остават при нас
  Чрез обучението "Мениджмънт на клиентите ще научите как да спечелите, вдъхновите,…
 • Академия Лидерски умения
  Академия Лидерски умения
 • Електронно обучение Мотивация на персонала
  Електронно обучение Мотивация на персонала
  Научете какви са основните методи за мотивация за работа и как да ги приложите във…
 • Електронно обучение Управление на конфликти
  Електронно обучение Управление на конфликти
  Обучението би било полезно на хора от различни сфери и нива на професионално развитие.