Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Правилен скрининг на автобиография за кандидатстване за работа

11 съвета за избор на подходящите кандидати за работа

Специалистите по човешки ресурси са натоварени с нелеката задача да сортират огромен брой автобиографии за кандидатстване за работа, за да изберат най-подходящите кадри.

Приблизително време за четене: 2m 31s

Ефективният скрининг на СВ-та на кандидатите за работа е важна стъпка в процеса по подбор на персонал. Ваше задължение е да изберете тези потенциални служители, чийто умения и опит изглеждат релевантни, и които впоследствие да поканите на интервю. Но какво да търсите в една автобиография за кандидатстване за работа? 

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Как да изберете най-добрата автобиография?

Основното, на което трябва да обърнете внимание в съдържанието на една автобиография, е предишният опит, уменията и знанията. Но има и още няколко тънкости, които трябва да имате предвид, когато преглеждате резюметата на кандидатите за работа.

Бил ли е кандидатът дълго време без работа? Ако да, не възприемайте, че това задължително означава, че човекът не е квалифициран. Но имайте предвид, че може да се наложи да го обучавате допълнително, или да му е нужно повече време да се адаптира към работния процес.

Колко често кандидатът е сменял работното си място? Внимавайте с автобиографии, в които има изброени няколко работни позиции в различни компании за кратък период от време. Честата смяна на работното място може да означава, че индивидът не е лоялен към работодателя си. От друга страна, кандидатът, който е останал на една и съща позиция в продължение на дълги години предполага липса на мотивация и инициатива.

Не гледайте само опита. Никога не отхвърляйте автоматично кандидати за работа, само защото им липсва трудов опит. Те могат да имат по-подходящо образование, или да са били доброволци в организация, където да са придобили нужните умения.

Извънработни дейности. Вземете предвид хобитата и заниманията на индивида в извънработна среда. Обърнете внимание дали това са отборни или индивидуални занимания. Ако кандидатът е споменал хобитата в резюмето си, това означава, че търси баланс между личния и професионалния си живот.

Обърнете внимание на малките детайли. Включил ли е кандидатът информация за релевантните за позицията умения? Има ли правописни и граматически грешки? Автобиографията за кандидатстване за работа трябва да е насочена към конкретната позиция – това показва, че човекът наистина се интересува от Вашето предложение, и е отделил време, за да персонализира СВ-то си.

Никога не дискриминирайте кандидати за работа. Никога не определяйте дали даден човек е подходящ за позицията по неговата възраст, пол, семеен статус, сексуална ориентация, културен бекграунд, религия. Личните Ви предпочитания и мнения нямат отношение към квалификацията на хората.

Никога не прибързвайте. Отделете време да прегледате всяка автобиография внимателно. Ако бързате, можете да пропуснете важна информация за опита и умения на кандидата.

Обърнете специално внимание на трудовия опит. Внимателно прочетете детайлите за отговорностите и постиженията на кандидата в предишните му местоработи. Общите описания на трудовия опит могат да се окажат лъжливи.

Какво търси кандидатът в следващата си работа? Написал ли е кандидатът какво търси и какво очаква от новия си работодател? Дали това описания е персонализирано спрямо Вашата компания или описва коя да е работа в света.

Описал ли е кандидатът накратко квалификацията и опита си? Ако е отделил време да опише накратко тези неща, това ще Ви помогне да видите дали притежава търсените от Вас характеристики.

Не прибързвайте. Ако не сте сигурни дали даден кандидат е подходящ, не вземайте прибързани решения и се върнете към кандидатурата му по-късно.

За какво да внимавате при скрининга на автобиографии за кандидатстване за работа?

• Дълги периоди от време без работа.

• Доказателства за ниска отговорност.

• Честа смяна на работодателите.

• Честа смяна на работните позиции.

Ако следвате нашите съвети за скрининг на автобиографии, това ще направи процеса по подбор на персонал по-бърз и по-качествен. Ще изберете само тези кандидати, които имат нужния опит, знания и умения. Не забравяйте да отбележите кои са частите от автобиографията, които не са достатъчно ясни и които изискват допълнителни разяснения. Задайте нужните въпроси по време на интервюто.

 Курс “Умения за интервюиране”

Източнициhttps://www.go2hr.ca/articles/resume-screening-finding-right-person-right-job
https://www.thebalance.com/gone-in-thirty-seconds-how-to-review-a-resume-1919139

Ако искате да облекчите процеса по подбор на персонал – от приемането на автобиографиите до назначаването/отхвърлянето на кандидатите за работа, можете да се доверите на нашите системи за дистанционно обучение. Повече за тяхната употреба в отделите по човешки ресурси можете да прочетете ТУК

Свързани статии

 • Въпроси за интервю за работа
  Въпроси за интервю за работа
  Запознайте се с едни от най-често задаваните въпроси при интервюто за работа от специалистите…
 • Всичко за 360-градусова обратна връзка
  Всичко за 360-градусова обратна връзка
  Какво е 360-градусова обратна връзка? 360-градусовата обратна връзка е процес, в…
 • Атестация на персонала без колебание
  Атестация на персонала без колебание
  За да оцените представянето на служителите си, трябва регулярно да извършвате атестация…
 • Тийм билдинг игри, игри за големи хора
  Тийм билдинг игри, игри за големи хора
  Предполагаме, че сте организирали тийм билдинг игри на екипа си досега – рафтинг,…