Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Електронно обучение Основи на здравословното хранене - храната е живот

Научете в курса за хранителните режими и техните особености, състава на храната и др.

Днес всеки един от нас се старае да се храни здравословно. По този начин подобряваме настроението си и тялото ни става по-здраво. Поради огромното разнообразие и лесния достъп до всевъзможни видове храни, трябва да бъдем особено внимателни с какво засищаме глада си.

Фокусът в електронното ни обучение Основи на здравословното хранене е върху основите на здравословното хранене, а именно макро и микронутриентите, същност на калориите, препоръчителен прием на калории за мъже и жени, анаболизъм и катаболизъм, ATF, енергиен баланс, калориен дефицит и много други ценни знания. Курсът включва още и съвети за изграждане на здравословен хранителен режим. 

Храненето е основен жизнен процес, пряко свързан с приемането, усвояването и преработването на храна, необходима за изграждане и обновяване на клетките и тъканите, за осъществяване и регулиране на жизнените функции на организма, както и да компенсира изразходената от него енергия. Хранителните вещества са онези животоподдържащи елементи, които човешкият организъм не може да синтезира самостоятелно – или изобщо, или не в достатъчно количество. За да оцелее, той трябва да си ги набавя чрез балансирано хранене. 

В курса Основи на здравословното хранене ще се запознаете с ролята на водата в организма. Въпреки, че пиенето на вода е едно от първите умения, които усвояваме през живота си, се оказва, че повечето от нас така и не са се научили как да използват пълноценно нейната сила. Вероятно знаете за правилото, че 8 чаши вода дневно са задължително условие, ако искате да се придържате към здравословния начин на живот. Но по кое време и по какъв начин трябва да ги приемате? Ще научите в обучението. 

Любопитно е, че в зависимост от своя цвят, храните проявяват конкретни качества. Можем да различим няколко от основните цветове, които се срещат при растенията, и техните свойства в обучението ни. 

Знаехте ли, че единствените витамини, които човешкото тяло може да произведе по естествен път, са D и К? Всички други трябва да бъдат допълнително приемани чрез храна или хранителни добавки. Тъй като не съществува храна, в която да се съдържат всички видове витамини, човек трябва да се храни разнообразно. Пример за хранителен източник на витамините са дадени в обучението. 

Онлайн курс Основи на здравословното хранене

Съдържание 

Структурата на обучението предполага постепенното усвояване и надграждане на знанията, заедно с ценни съвети, които още днес можете да приложите.

I. Какво представлява процесът "хранене"?

II. Същност и видове хранителни вещества. Макронутриенти

Макронутриенти

  • Протеини, наричани също белтъчини
  • Видове протеини
  • Въглехидрати
  • Видове въглехидрати
  • Мазнини (триглицериди)
  • Видове мазнини
  • Фибри
  • Видове фибри
  • Благотворен ефект на фибрите
  • Вода
  • Роля на водата в организма
  • Кръговратът на водата
  • Съвети за правилния прием на вода

III. Същност и видове хранителни вещества. Микронутриенти

1. Фитохимикали (фитонутриенти)

  • Основни видове фитохимикали:
  • Цветни храни

2. Антиоксиданти

3. Витамини и минерали

  • Витамини
  • Минерали

IV. Калории

1. Същност на калориите

2. Калории в храната

  • Индекс за ситост
  • Празни калории

3. Необходим калориен прием

  • Съвети за изграждане на здравословен хранителен режим

V. Енергия и метаболизъм (обмяна на вещества)

1. Същност, функции и измерване на енергията
2. Анаболизъм и катаболизъм

  • Анаболизъм (конструктивен метаболизъм)
  • Катаболизъм (разрушителен метаболизъм)

3. Енергиен баланс – същност и начин на определяне

  • Калориен дефицит
  • Безопасно наддаване на тегло
  • Калории по време на бременност
  • Определяне на енергийния баланс
  • Базов метаболизъм или енергоразход в покой (BMR / REE)
  • Термичен ефект на храната (TEF)
  • Енергоразход на физическата активност (AEE)

VI. Основни хранителни режими

1. Хранене на растителна основа
2. Елиминационна диета
3. Високовъглехидратна диета (ВВД)
4. Нисковъглехидратна диета (НВД)
5. Кетоза, кетонна/кето диета

  • Класическа кетогенна диета (ККД)
  • Модифицирана Аткинс диета (МАД)
  • Лечение с нисък гликемичен индекс

6. Периодично гладуване
7. Равномерно балансирана диета (РБД)

Упражнение

Бонус материали в обучението

  • Кои храни съдържат глутен?
  • Седмично меню 
  • Източници на витамини в храната
  • Калории в храната

Кратък откъс от обучението

Как се преминава обучението?

Когато обучаемият се запише за курса, получава персонален акаунт за достъп до обучението. То се преминава онлайн, в удобно за потребителя време и място.
След успешно преминаване на обучението обучаемите получават сертификат.

Ако проявявате интерес към нашите услуги или имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас на тел: +359 2 850 53 64 или e-mail: office@nitbg.com.

Свързани статии

  • Онлайн курс Ефективно делегиране за мениджъри
    Онлайн курс Ефективно делегиране за мениджъри
    Ключът към успеха на всеки мениджър!

    При ефективното делегиране на задачи…
  • Онлайн курс Лидерски умения
    Онлайн курс Лидерски умения
    Искате да научите още повече за това как да сте по-добър лидер? Чудесно - това обучение…
  • Електронно обучение Основи на лидерството
    Електронно обучение Основи на лидерството
    Електронното обучение Основи на лидерството съдържа актуална и полезна информация…
  • Електронно обучение Мотивация на персонала
    Електронно обучение Мотивация на персонала
    Научете какви са основните методи за мотивация за работа и как да ги приложите във…
  • Електронно обучение Асертивност: умението да отстояваш себе си"
    Електронно обучение Асертивност: умението да отстояваш себе си"
    Да бъдеш асертивен означава да бъдеш способен да отстояваш правата си или правата…