Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Заснемане на видео с мобилен телефон

9 тайни трикове за видеозаснемане с телефон

Записването на видео никога не е било толкова лесно и безпроблемно. Всеки има в джоба си мощна видеокамера - смартфон.

Приблизително време за четене: 3m 52s

Записването на видео никога не е било толкова лесно и безпроблемно. Всеки има в джоба си мощна видеокамера - смартфон. Учителите вече се превръщат в професионални създатели на видео съдържание.

Въпреки това, колкото и да е добре да имате смартфон със страхотна камера, неспазването на определени правила за създаване на видео вероятно ще доведе до лош видеопродукт. Нали само защото имате много скъп автомобил, с всички функции, които могат да се купят с пари, не гарантира, че ще станете състезателен пилот без практика.

Изработването на видеа за електронни обучения никога не е било по-лесно от сегашния момент!

 

 

Не е задължително видеоклипът ви да бъде перфектен, но следвайки тези съвети и трикове, заснемането на страхотно видео със смартфона ви ще бъде лесно, а кадрите ще изглеждат фантастично!

1.Опростете фона

В продължение на горното, най-добре е да сведете до минимум разсейващите елементи на фона. Колкото по-опростен е фонът, толкова повече внимание може да се обърне на говорителя! Друг полезен съвет е да се придържате към едно и също място на снимане за всеки видеоклип, който създавате, или поне да снимате последователно само на няколко места. След като откриете тази благоприятна точка, всичко останало може да е второстепенно.

2.Аудиото е по-важно от видеото

Добър видеоклип с лошо качество на звука е ненужен, освен ако не възнамерявате да добавите изцяло нов аудиозапис "in post" (по време на редактирането на видеоклипа). Въпреки че искате видеото ви да изглежда добре, качеството на звука е по-важно от видеото. За съжаление, вграденият микрофон в повечето смартфони (ако не и във всички) е както с ниско качество, така и с неправилно разположение. Много често се случва да доловите вятър и ненужен шум от околната среда, които ще се конкурират или ще заглушат всяко важно аудио, докато снимате видео навън. Това е почти невъзможно да се редактира по-късно. Препоръчително е да заснемате видеоклипа си на тихо място, за предпочитане на закрито, когато е възможно с по-малко околен шум. Професионалистите заснемат всякакви видеоклипове и игрални филми от комерсиален клас с помощта на мобилните си телефони, но звукът почти ВСИЧКИ се заснема с отделно записващо устройство, подходящо за тази работа. Така че за видеоклипове с изключително качество и превъзходен звук трябва да се сдобиете с външно записващо устройство или поне с насочен микрофон, който ще работи със смартфона ви. Ако използването на външен микрофон не е възможно или практично, тогава стойте възможно най-близо до източника на звук и опитайте този малък трик: използвайте ръката си, за да покриете около микрофона на телефона (но не го покривайте напълно). По този начин може да се намали нежеланият шум, което може да даде шанс на крайния ви продукт.

3.Приближете се!

Физическото приближаване до обекта осигурява по-добро качество на изображението, по-малко дигитален шум и по-добър фокус във видеоклиповете, тъй като повечето смартфони използват цифрово увеличение, а не оптично. Забележка; не използвайте дигитално увеличение.

Физическото доближаване на микрофона до вас гарантира по-добро качество на звука, по-малко фонов шум и по-добра прецизност на звуците. Въпреки че снимането на тялото в цял ръст може да изглежда по-добър вариант, качеството на звука ще бъде засегнато, тъй като ще сте далеч от микрофона.


4.Дръжте телефона хоризонтално

Нищо не съсипва така страхотните кадри, както две черни вертикални ленти от двете страни на видеоклипа. За да избегнете тази любителска грешка, не забравяйте да използвате пейзажна ориентация, а не портретна, докато записвате. Хоризонталната ориентация не само прави видеоклипа ви да изглежда по-естетичен като цяло, но и ще го направи по-приятен за гледане, когато се гледа на широкоекранен екран или телевизор. Освен това ще заснемете повече в реалното видео. Така че просто запомнете: никога не дръжте телефона си вертикално, докато записвате, освен ако наистина харесвате или искате да включите тези вертикални черни ленти (или ако записвате единствено за нещо като Instagram Stories).

5.Оформяне

След като сте записали в правилната ориентация (вж. по-горе), запълнете изцяло кадъра с обекта. Можете също така да го поставите малко встрани от центъра, за да създадете визуално по-интересна сцена. Просто си изпробвайте и вижте какво изглежда най-добре. Погледнете по-долу кадрите от камерата, които можете да използвате, когато говорите с публика (или деца).

6.Осветление

Доброто осветление е от съществено значение за качественото видео. Избягвайте тъмни и затъмнени места, тъй като това може да доведе до загуба на детайли и качество на видеото. Оптималното осветление ще осигури ясна и добре изглеждаща картина. Ако снимате на открито, избягвайте заснемане по пряка слънчева светлина, тъй като това може да доведе до преобразуване на цветовете и силни сенки. Използвайте естествена светлина или изкуствено осветление, като например лампи, за да подобрите видеото си.

7.Стабилизация

Стабилизация Стабилно видео е приятно за гледане и ви дава професионален вид. За да избегнете разклащане и трусене на видеото, използвайте стабилизация на изображението, налична на мобилните телефони или допълнителни стабилизатори за смартфони. Дръжте телефона стабилно с две ръце или използвайте статив, ако е възможно, за да получите гладко и професионално видео.

8.Улеснете си монтажа

Улеснете си монтажа За да си спестите усилията при монтажа (или ако въобще нямате възможност за монтаж) има един простичък трик – използвайте пауза – вместо да спирате записа. Така записаното ще се окаже на един файл. Това е много полезен трик, който може да спести много време и усилия при обработката на видеото. Като използвате функцията "пауза" на камерата, можете да записвате последователно различни сцени, като всеки път натискате бутона "пауза" вместо да спирате записа и да започвате ново. Така ще имате един файл за монтаж, което значително ще улесни работата ви.

9.Подобрете видеоклиповете си с редактиране

И накрая, понякога е необходимо малко редактиране, за да се превърнат вашите кадри от "meh" в "wow". В днешно време можете да извършвате редактирате и на смартфона си, което означава, че няма да ви се налага да инвестирате във софтуер за настолни компютри. Всичко - от основно изрязване до добавяне на преходи, заглавия и ефекти - е лесно както на мобилните устройства с iOS, така и на тези с Android.

Някои приложения са много интуитивни с чудесни функции за тези, които са начинаещи в разработването на видеосъдържание, докато други отключват функции, подобни на професионалните, които могат да събудят вътрешния ви Джордж Лукас. Въпреки че ще намерите някои доста добри безплатни приложения, инвестирането в няколко приложения, които струват малко пари, може да донесе огромни дивиденти.

Ето примерни редактори:

Wondershare Filmora
Magisto Video Editor and Maker
WeVideo Видеоредактор
VivaVideo
Windows Movie Maker

 

С нашите съвети ще можете да правите страхотни видеоуроци.

Ако Ви трябва помощ, обадете се на телефон 02 8505364 или ни пишете на office@nitbg.com