Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Съвети за запомняща се PowerPoint презентация

Практически правила за PowerPoint презентация

За да направите Вашата PowerPoint презентация запомняща се, трябва да балансирате съдържанието и визуалните елементи.

Приблизително време за четене: 4m 32s

Как да създавате интересни презентации с помощта на MS PowerPoint

Презентациите се използват в бизнеса, образованието и научните изследвания, за да информират, убеждават, инструктират или мотивират. Изготвянето на добра и завладяваща презентация отнема време, но този процес може да бъде ускорен с помощта на дигитални инструменти като MS PowerPoint. В тази статия ще очертаем характеристиките на една добра презентация, как бързо да създадете презентация с помощта на MS PowerPoint и защо MS PowerPoint може да подобри процеса на представяне.

‍Презентациите са важни форми на визуална комуникация, които ни позволяват да информираме, убеждаваме, инструктираме и мотивираме. В бизнеса презентациите могат да се използват за подпомагане на вземането на решения, за споделяне на важни актуализации за напредъка и да бъдат стъпало за спечелване на клиенти, инвеститори или одобрение на проекта. В сферата на образованието и научните изследвания презентациите се използват за предоставяне на представа за нашата работа и идеи за оценка или одобрение за следващия етап. От осъществяването на продажба до защитата на дипломна работа, презентациите са важен начин, по който се свързваме с другите, използвайки както вербална, така и визуална информация. Но презентациите са нещо повече от пълни с информация слайдове и дълги сценарии. Трябва да ангажирате аудиторията и да оставите у нея нещо, което да запомни.

‍Характеристики на една добра презентация на MS PowerPoint

‍Вашата презентация трябва да има ясна цел. Искате ли да информирате, инструктирате, мотивирате или убеждавате? Това определя начина, по който избирате, организирате и представяте информацията. Ще можете да определите какво искате аудиторията да си вземе и да я насочите ефективно към този краен резултат.

‍За да създадете завладяваща презентация, трябва да вземете предвид аудиторията. Какво знаят те в момента за темата на презентацията? Защо ще гледат вашата презентация? Познавайки тази информация, можете да гарантирате, че ще съобразите информацията с тяхното разбиране. Това позволява на аудиторията да следи и да остане ангажирана.

Можете да ангажирате допълнително аудиторията, като се придържате към няколко ключови, добре развити точки. Ако имате прекалено много съдържание, аудиторията е по-вероятно да загуби фокус и да се откъсне от темата. Важно е да бъдете селективни по отношение на точките, за да сте сигурни, че те могат лесно да организират и запомнят представеното от вас съдържание.

Преди да планирате презентацията си, обърнете внимание на външните изисквания към нея. Това може да е ограничение във времето или предварително определена структура на презентацията. Ще спестите време, което се налага да реорганизирате презентацията, ако спазвате тези изисквания от самото начало. Тези изисквания също така ви позволяват да вземете предвид аудиторията. Например с колко време разполагате и пред кого ще презентирате, което може да е част от конференция или бизнес среща.

‍Вашата презентация трябва да бъде лесна за проследяване с добра структура, която има някакво начало, среда и край. Началото ще очертае основната тема по увлекателен начин и темите на вашата презентация. Това подготвя аудиторията ви за това, което предстои да се случи. Средата би включвала онези ключови, добре разработени точки, които следват една от друга по логичен начин. Накрая презентацията ви може да завърши с кратко обобщение и призив за действие към аудиторията. Всеки раздел ще варира в зависимост от темата и съдържанието на вашата презентация, но това е добър план, който трябва да следвате, за да може аудиторията ви да знае какво се случва.

‍Функциите, вградени в MS PowerPoint ви позволяват да работите за изграждане на презентация, която е добре структурирана, ясна, ангажираща и лесна за проследяване. Създаването на такава презентация обаче може да отнеме много време. Трябва да съберете и проследите източниците на информация, да обмислите дизайна и организацията на слайдовете и да подготвите бележки за оратора. 

Съвети за съдържание на презентацията и нейното представяне

Ако искате да се научите да използвате един от най-полезните инструменти за създаване на презентации - Microsoft PowerPoint - запишете се на нашия видео курс MS Power Point за начинаещи, който можете да преминете самостоятелно, по всяко време от удобния домашен компютър, или през свободното си време. Придобийте квалификация, която ще Ви помага през целия живот. 

Запомнете, че първите няколко минути от Вашата презентация са изключително важни. Чували сте, че първо впечатление се прави само веднъж, нали? Затова, започнете презентацията си, като направите кратко представяне на себе си и започнете дискусията на неутрална тема, като времето например. Използвайте окуражителни думи, задавайте въпроси, за да се сдобиете с информация да започнете разговор или да потърсите подкрепа.

Говорете ясно, кратко, конкретно, разбираемо и вежливо. Така ще сте сигурни, че хората разбират какво им говорите и че са добре настроени към Вас.

1. Използвайте думи, които да събуждат въображението на аудиторията.

Ако запълните Вашата PowerPoint презентация с текст, графики и информация, Вашата аудитория ще обърне повече внимание на тях, отколкото на това, което казвате. Ако използвате едно единствено изображение или графика, това ще позволи на аудиторията да възприеме визуалния елемент и да обърне внимание на думите Ви и да ги запомни.

2. Използвайте експресивни думи.

Те ще Ви помогнат да изразите идеята си по-добре и да подсилите описанието си.

3. Вашата PowerPoint презентацията трябва да изпълни крайната си цел.

Презентацията трябва да изпълни крайната си цел – да убеди аудиторията Ви или да я образова. Ако използвате запомнящ се език и насочите фокуса към правилната посока, ще увеличите шансовете си за успех.

4. Всеки слайд от Вашата PowerPoint презентация трябва да представя една единствена идея. Изключение може да направите, ако темата е по-сложна и всеобхватна.

5. Текстът на слайдове Ви трябва да бъде „лек” за четене и да казва само най-важните неща. Не използвайте повече от 6 реда на слайд и не повече от 6 думи на ред.

6. Използвайте кратки и разбираеми за аудиторията Ви фрази.

Съвети за визуални елементи

Ако бъдат правилно използвани, визуалните помощни средства могат да подпомогнат Вашата PowerPoint презентация.

Каква цел искате да постигнете с визуалното средство, което ще използвате?

• да изясните ключова част от Вашата презентация;
• да дадете илюстративен пример;
• да направите обобщение;
• да забавлявате.

Практически правила, които трябва да спазвате при изготвянето на PowerPoint презентация

• Не използвайте прекалено много графични елементи на слайд. Те ще му предадат претрупан вид и ще започнат да си противодействат. Вашата основна задача е да се стремите към единство и консистентност.
• Използвайте шрифт с размер най-малко 30 пункта.
• Използвайте изчистени и удебелени шрифтове – те са по-лесни за четене.
• За да наблегнете на някоя част от текста, можете да промените размера на шрифта.
• Форматът на всички слайдове от Вашата презентация трябва да бъде един и същ.
• Използвайте главни и малки букви.
• Оставяйте „въздух” между буквите, думите и редовете. Разстоянието между редовете трябва да бъде поне с размера на главните букви, които използвате.
• Когато е възможно, вместо текст или цифри, използвайте подходящи изображения, анимации, диаграми, графики и др.
• Използвайте различен цвят, за да откроите дадена идея или да обозначите преминаването в нова тема.
• Не използвайте вертикални надписи – те са трудни за четене.
• Не използвайте повече от два вида шрифт на един слайд, тъй като това може да разсейва аудиторията Ви.
• Използвайте светъл фон – така основната Ви идея ще изпъкне много по-лесно и красноречиво.


Можете да използвате  безплатно темплейти за PowerPoint презентация, free powerpoint, free template powerpoint

Ако искате да се научите да използвате един от най-полезните инструменти за създаване на презентации - Microsoft PowerPoint - запишете се на нашия видео курс MS Power Point за начинаещи, който можете да преминете самостоятелно, по всяко време от удобния домашен компютър, или през свободното си време. Придобийте квалификация, която ще Ви помага през целия живот.

Свързани статии

 • Фирмени обучения с примери от реалния живот
  Фирмени обучения с примери от реалния живот
  За да бъдат Вашите обучения ефективни, те трябва да бъда ангажиращи и запомнящи се.…
 • 12 безплатни електронни книги за създаване на онлайн обучения
  12 безплатни електронни книги за създаване на онлайн обучения
  Електронните обучения и онлайн курсовете са все още малко познати у нас. Но ако проявявате…
 • Защо да не използвате PowerPoint за интерактивно обучение?
  Защо да не използвате PowerPoint за интерактивно обучение?
  PowerPoint е едно от най-използваните приложения в света на електронното обучение.…
 • 10 правила при визуализация в е-обучение
  10 правила при визуализация в е-обучение
  Освен да имате добре изпипано съдържание, трябва също да използвате визуални елементи…