Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

10 правила при визуализация в е-обучение

Съвети за избор на изображения за е-обучение

Освен да имате добре изпипано съдържание, трябва също да използвате визуални елементи по време на цялото обучение.

Приблизително време за четене: 1m 49s

Понякога е трудно да откриете най-подходящите изображения. Вашите изображения трябва да добавят стойност към обучението, независимо дали става дума за графика или диаграма, която разяснява информацията или прост пример, който да спомогне разбирането на обучаемият. Имайте в предвид, че различните платформи за дистанционни обучения визуализират изображенията в обучението. Има 10 неща, с които задължително трябва да се съобразите, когато разполагате изображения и визуални ефекти в обучението си:

1. Намерете качествени изображения. Избягвайте да използвате размазани или пикселизирани изображения във Вашето електронно обучение. По-добре е да не използвате никакви изображения, вместо да използвате некачествени такива.

2. Не използвайте изображения или визуални ефекти без определена цел. Изключително важно е всички изображения, които използвате да добавят стойност към Вашето обучение. Не използвайте изображения само за декорация или за да запълните място. Изображения без специфична цел могат да бъдат разсейващи за обучаемия, вместо полезни.

3. Избирайте стойностни изображения. Всички изображения, които използвате трябва да добавят стойност към обучението, например, графика, диаграма или снимка, към която студентите да се обърнат.

4. Не използвайте твърде сложни изображения. Ако имате сложна графика, която е от изключително значение за Вашето обучение, помислете как да я позиционирате на единичен слайд/екран, отделно от описанието. Това ще позволи да вмъкнете по-голямо изображение, на което обучаемите да виждат повече детайли. Когато е възможно, избягвайте използването на сложни графики и при възможност изберете по-опростена версия.

5. Използвайте различни визуални ефекти. Опитайте се да използвате разнообразни графики и изображения в обучението. Те могат да бъдат – графики, диаграми, снимки, прикачени файлове, видеа, или дори просто номерирани списъци. Различните визуални ефекти спомагат обучаемия да организира информацията по-лесно.

6. Не натрупвайте обучението с изображения. Добавянето на прекалено много визуални елементи може лесно да направи обучение натрупано и объркващо за обучаемия. С по-малко визуални ефекти, обучаемият може по – лесно да се фокусира върху съдържанието.

7. Използвайте изображения и думи заедно. Опитвайте се да поставите текст и картинки заедно, показвайки едно и също значение по различни начини. Обучаемите запомнят и научават по-лесно важни точки или термини, когато ги асоциират с изображение.

8. Не използвайте текст заедно със сложни изображения. Поставянето на текст заедно със сложни графики само ще усложни ненужно и допълнително възприемането. При такъв случай, поставете текста на отделен слайд/екран.

9. Използвайте последователни и съвместими изображения. Последователността помага на обучаемия да се концентрира на съдържанието без да се разсейва от промени в дизайна на обучението.

10. Не копирайте изображения от Google. Много от изображенията в Google са защитени с авторски права и използването им във Вашето електронно обучение би довело до нарушаване на тези права.

Със спазването на тези 10 правила Вие ще създадете Вашето обучение без притеснения. Опитайте се да използвате възможностите на вашата платформа за дистанционни обучения и да добавяте визуални елементи в цялото обучение, а не само в презентациите.

Още по-лесно ще е ако познавате възможностите на MS Power Point.

Запишете се за изучаване на  MS Power Point, нашият видео курс, който можете да преминете самостоятелно, по всяко време от удобният домашен компютър или през свободното си време. Придобийте квалификация, която ще Ви помага през целия живот. 

Свързани статии

 • Как да изберете подходящ цвят за Вашето електронно обучение?
  Как да изберете подходящ цвят за Вашето електронно обучение?
  Когато създавате Вашето електронно обучение, трябва да обърнете специално внимание…
 • Типографията в дистанционните обучения
  Типографията в дистанционните обучения
  Типографията е съществен елемент от всяко едно дистанционно обучение, тъй като тя,…
 • Как да изберете подходящи изображения за Вашето дистанционно обучение?
  Как да изберете подходящи изображения за Вашето дистанционно обучение?
  Четейки статии в Интернет, вглъбени в съдържанието, много често не обръщаме внимание…
 • Значението на визуалната среда за обучението в първи клас
  Значението на визуалната среда за обучението в първи клас
  Един от най-важните фактори при създаването на обучения за първокласници е да се…

Електронни обучения по поръчка - защо да го правим?Повече...