Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Корпоративен обучител

Умения за обучители в корпоративна среда

Какво трябва да умеят тренерите във фирмите за да се правят със задачите да обучават служители

Приблизително време за четене: 7m 24s

Корпоративният обучител е специалист, който отговаря за повишаване на производителността на компанията чрез преподаване на нови умения и знания на служителите. Той използва семинари, лекции и екипни упражнения, за да запознае служителите с целите и процедурите на компанията.

Какви са задълженията и отговорностите на обучителя?

Отговорности на обучителя:
Оценяване на работата на служителите, за да се установи къде липсват умения.
Създаване на програми за обучение за преодоляване на пропуските в уменията на служителите.
Изготвяне на учебни материали за програмите.
Разработване на програми за обучение на нови служители.
Провеждане на проучвания за оценка на ефективността на програмите.

Ключови умения, необходими на корпоративния обучител?

Ако желаете да постигнете успехи като корпоративен обучител, тези пет умения са изключително важни. Те не само ще улеснят работата ви, но и са основополагащи за тази професия.

1. Умения за проучване


От това колко умел е човек по отношение на намирането на подходяща информация и колко прозорлив е, за да бъде в крак с последните тенденции, зависи цялостният му професионален успех. Как? Човек е в състояние да изпълнява добре очакваните задължения само когато е напълно информиран за своята задача. Като корпоративни обучители не само трябва да сте информирани сами, но и да информирате другите.

Не става въпрос само за това да намирате информация онлайн. Съществуват някои полезни съвети и трикове за търсене на съдържание онлайн. Например булевите оператори и символите могат да ви помогнат при бързо и целенасочено търсене в Google.

Друг инструмент за целенасочено проучване е тестът CRAAP (CRAAP test, an acronym for currency, relevance, authority, accuracy, and purpose.) - акроним за актуалност, релевантност, авторитет, точност и цел. Това е оценъчен инструмент за проверка на достоверността на всеки източник на изследване.

2. Комуникационни умения

Когато се мислите за уменията и инструментите на корпоративния обучител, комуникацията изскача незабавно. Без съмнение комуникацията е в основата на корпоративното обучение, тъй като всичко зависи от това колко добре се предава информацията. Ненапразно съхраняването на знанията също зависи от комуникационните умения.

Освен това те са от решаващо значение за предоставянето на конструктивна обратна връзка, привличането на вниманието на хората и изграждането на общност чрез умения за междуличностно общуване. Комуникацията не се ограничава само до речта, тя е свързана и с езика на тялото, самоувереността, предаването на съдържанието и писмената информация. Като квалифициран корпоративен обучител трябва да владеете всички тези аспекти.

3. Организационни умения

Това конкретно умение може да се разглежда като общо умение, което разглежда управлението на времето, мениджърските умения и уменията за управление на проекти. Като корпоративен обучител трябва да разработвате учебно съдържание, да го предоставяте и да управлявате тези програми. Човек трябва да има организационни умения, за да може да се справи с всичко това.

Освен това трябва да можете да планирате и структурирате модулите за обучение, да определяте приоритетите на съдържанието и задачите, за да управлявате ефективно обучението, и да разрешавате всички неочаквани проблеми. Това наистина е многообразна работа.

4. Умения за адаптиране


Всяка работа изисква от хората да могат да се приспособяват към промени и потребности. Тази гъвкавост или адаптивност е признак за интереса на човека към израстване - лично и професионално. Именно чрез пробите и грешките се научавате да поправяте грешките си. Освен това адаптивността е важна за справяне с неочаквани предизвикателства, каквито ще има много, щом започнете работа.

И накрая, по малко по-различен начин, гъвкавостта ви показва и способността ви да се интегрирате с членовете на екипа и да насърчавате среда на сътрудничество. Всичко това е от жизненоважно значение за едно здраво и процъфтяващо работно пространство.

5. Страст към непрекъснато учене


Да имате страст към непрекъснато учене и развитие също е умение само по себе си. Един корпоративен обучител не може да очаква да бъде успешен, ако му липсва желание да учи повече. Така че превърнете това в навик и го добавете в автобиографията си.

С променящите се нужди и нововъзникващите техники от вас ще се изисква да усвоявате новите концепции. Освен това това ще ви позволи да видите обучението от гледната точка на вашите обучаеми. Това умение е свързано с разнообразяване на набора ви от умения.

Ключови инструменти за корпоративния обучител:


Тези инструменти действат като помощници на обучителите за провеждане на ефективно обучение. Това означава, че те дават възможност на корпоративните обучители да покажат своите умения. Това са по-обобщени категории основни инструменти, които ще са ви необходими в кариерата ви.

1. LMS

LMS (система за управление на обучението) може да се разглежда като гръбнак на корпоративното обучение. Това е мястото, където разполагате с програмите си за обучение. Ето защо е абсолютно задължително да имате познания за това как да използвате LMS.

2. Инструмент за създаване на съдържание

Инструментите за създаване на съдържание са софтуери, които дават възможност на създателите да добавят различни мултимедийни файлове към своята LMS, за да създават интерактивно учебно съдържание. Те също така ви помагат да конвертирате безпроблемно медийни формати. Обикновено LMS се предлагат с вграден инструмент за създаване на съдържание, за да улеснят живота ви.

3. Софтуер за редактиране на видео

След COVID много дейности на компанията се преместиха онлайн или завинаги станаха хибридни. Във времето на виртуалното обучение е логично корпоративните обучители също да предоставят услугите си онлайн. За виртуалните дейности са необходими познания за софтуери за редактиране и създаване на видеоклипове.

Отминаха дните на сложните инструменти за редактиране и ходенето на курсове по редактиране на видео. В днешно време има много възможности за редактиране в движение, които можете да използвате на смартфоните си.

4. Знания за използване на социални медии

Последното за нашия списък с  най-нужните умения и инструменти за корпоративни обучители са социалните медии. Често пренебрегван инструмент, социалните медии са изключително полезни, когато се използват по правилния начин. Като интегрирате социалните медии с вашата LMS, можете да създадете персонализирани пространства за обучение. Освен това можете да използвате платформите на социалните медии, за да стартирате дискусионни групи (като например групите на общността във Facebook) и микрообщности за професионалисти със сходно мислене, като например тези в LinkedIn. Тъй като хората вече имат свои активни профили в тези платформи, работата е наполовина свършена. Всичко, което трябва да направите сега, е да ги ангажирате, като публикувате творчески своето учебно съдържание.

И накрая, социалните медии са предимство за маркетинга. За корпоративните обучители, които искат да разпространят информация за своя опит, това е шанс да блеснат и да достигнат до потенциалните обучаеми.

Корпоративните обучители често започват като експерти в дадена област. За да бъдат запазени и предадени техните знания, те често биват помолени да обучават другите служители. Но независимо от това колко добре познавате предмета си, преподаването  изисква специфичен набор от умения. За да станат успешни, обучителите трябва да бъдат обучени. Много малко хора са родени обучители и знаят как да обучават други възрастни в учебна среда. Ето пет неща, които трябва да направите, за да станете незаменим корпоративен обучител.

Страх от публично говорене

Преодолейте страха си от публично говорене!
Ако идеята да застанете пред група хора, за да водите обучение, ви кара да се чувствате неудобно, не сте сами. Според Forbes едва 10 % от населението всъщност изпитва удоволствие от публичното говорене, докато 80 % от нас изпитват тревога от перспективата да говорят пред публика.

Добрата новина е, че този често срещан страх може да бъде преодолян. Започва се с усвояването на уменията, които трябва да знаете, за да обучавате другите. След като овладеете техниките и начина на мислене, които ще ви позволят да избягвате грешките и да успявате като обучител, голяма част от този страх ще изчезне.

Как да преподвате вместо да изнасяте лекции

Научете каква е съществената разлика между преподаване и изнасяне на лекции.
Това е една от най-важните концепции, които трябва да схванете в процеса на превръщането ви в обучител. Но това е и концепция, която често се пренебрегва.

Повечето експерти по темата са разбираемо ентусиазирани по отношение на разглежданата тема. Те са нетърпеливи да споделят знанията си с всеки, който иска да ги слуша. Проблемът е в това, че без внимателно разработен план повечето хора по подразбиране започват да изнасят лекции. За съжаление тази често срещана грешка може да направи усилията ви за обучение по-малко ефективни.

Желанието да се изнасят лекции е разбираемо. Имате много познания в своята област на компетентност, поради което са ви помолили да обучавате други. Но изнасянето на непрекъснати лекции, без обратна връзка между вас и обучаемите, обикновено е контрапродуктивно. След 10 или 15 минути тя вероятно ще започне да приспива хората. Лекцията не е ангажираща.

За да избегнете този проблем, е важно да се научите как да структурирате добра сесия за обучение.

В действителност само една трета от времето на занятието трябва да се изразходва за предаване на съдържанието. Останалото време трябва да бъде разпределено между обучаемите, които упражняват току-що наученото и получават обратна връзка за своя напредък и разбиране.

Какви техники работят при обучение на възрастни?

Научете какво работи за възрастните в учебна среда и какво не.

Може би си мислите, че всички класни стаи са повече или по-малко еднакви. Но това просто не е вярно. Структурата, която работи за възрастни в учебна среда, е много по-различна от тази, която работи в академична среда.

В академичната среда преподавателите имат "пленена аудитория". Те могат да изнасят дълги лекции, а обучаемите трябва да присъстват физически. В края на краищата, ако студентът иска да получи кредит за съответния предмет, той трябва да се яви.

Но в корпоративния свят действителността е различна. Обучаемите вече не са в училище. Много малко от обученията всъщност са задължителни, така както е в академичната среда. Всъщност повечето корпоративни обучения не са задължителни.

Обучаемите имат натоварени графици и нямат време за губене. За да бъде обучението ефективно, трябва да им покажете, че обучението си заслужава да инвестират времето си.

За да бъдете ефективен корпоративен обучител, е необходимо да познавате принципите на обучението на възрастни. Също така трябва да знаете как да прилагате тези принципи при разработването и провеждането на обучението. Добрите корпоративни обучители са добре запознати с тези принципи и ги използват, за да изградят основата на успешни програми за обучение.

Кои инструменти да използваме при обучение на възрастни

Научете кои инструменти да използвате и как да се възползвате максимално от тях.
Днес, повече от всякога, превръщането в корпоративен обучител често изисква обучение във виртуална класна стая. За да се превърнете в успешен обучител във виртуална класна стая, трябва да притежавате някои основни компетенции.

Първо, добрите говорни умения са необходимост. Умението да говорите като телевизионен водещ има огромни предимства.

Второ, многозадачността е от първостепенно значение във виртуалната среда. Във всеки един момент ще гледате виртуалната класна стая на основния си екран, като същевременно ще разглеждате плана на урока си на втори екран, ще предавате съдържанието, ще взаимодействате с платформата и ще чакате да постъпят въпроси или отговори. Трябва да можете да жонглирате с няколко когнитивно трудни задачи едновременно.

Трето, трябва да владеете софтуера. Това означава да знаете какви инструменти са налични за обучение във виртуална класна стая и как да използвате правилния инструмент за работа. Днес на пазара се предлагат няколко популярни софтуерни програми за виртуална класна стая. Важно е да знаете коя от тях ще отговаря най-добре на вашите конкретни нужди.

И накрая, трябва да сте запознати с всички функции и възможности на избраната от вас платформа.

Бъдете човек, който обича и умее да работи с хора.

В края на краищата работата на корпоративен обучител изисква солидни умения за работа с хора. За да постигнете успех, трябва да можете бързо да се свържете с обучаващите се и да изградите връзка с тях. Ако не обичате да се свързвате с други хора и да ги обучавате, тогава може би няма да ви харесва да преподавате.

Но ако имате умение да се свързвате с хората и да ги карате да се чувстват комфортно в учебна среда, тогава вече сте на прав път. Всички останали умения, от които се нуждаете, могат да бъдат научени.

Можете да преодолеете всякаква трудност, която може да имате при публично говорене. Можете да се научите как да структурирате добра учебна сесия, за да избегнете изнасянето на лекции и да насърчите взаимодействието и ученето. И можете да придобиете умения за работа с инструментите, които трябва да използвате. Най-доброто начало е да намерите подходящо обучение или курс и да започнете да усвоявате уменията, които са ви необходими, за да станете успешен корпоративен обучител.

Заключение

Очевидно е, че да станете корпоративен обучител не е никак лесно. Изисква се да имате познания за множество умения и инструменти.  Споделете с нас какво мислите за тези умения и инструменти. Пропуснахме ли нещо? Чувствайте се свободни да коментирате и да допринасяте за дискусията.

Свързани статии

 • Електронно обучение Microsoft PowerPoint за напреднали
  Електронно обучение Microsoft PowerPoint за напреднали
  Открийте какво може да Ви предложи най-използваната в света програма за презентации.…
 • Електронно учебно съдържание с безплатни инструменти
  Електронно учебно съдържание с безплатни инструменти
  Безплатни програми и безплатен софтуер за разработване на електронно учебно съдържание,…
 • Електронно обучение Обучение за обучители
  Електронно обучение Обучение за обучители
  Кои са основните задължения и роли на обучителя? Стъпки за създаване и провеждане…
 • Виртуална класна стая
  Виртуална класна стая
  Виртуалната класна стая има функционалност, която позволява директна, синхронна връзка…