Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

YouTube като помощно средство при създаването на онлайн обучения

8 начина да използвате YouTube по време на Вашите обучения

YouTube е най-популярната онлайн платформа за споделяне на видео материали. Освен за развлечение, тя може да се използва и като много полезен образователен инструмент.

Приблизително време за четене: 2m 34s

YouTube може да направи всяко едно онлайн обучение много по-интерактивно, информативно и ангажиращо. В настоящата статия ще обсъдим различните начини, по които това може да бъде постигнато и как те ще гарантират успеха на Вашата elearning стратегия.

1. В YouTube можете да създавате тематични плейлисти.

В YouTube можете да създавате тематични плейлисти (плейлисти за всеки отделен предмет от Вашето онлайн обучение), които Вашите курсисти да използват по време на онлайн обучението. YouTube е идеално средство за употреба в асинхронни обучения, тъй като при него отпада необходимостта да раздавате линкове за всяко видео на всеки отделен Ваш курсист.

2. Използвайте YouTube, като място за представяне на Вашите уебинари и презентации.

YouTube позволява на специалистите по електронно обучение да създават видео материали, било то под формата на уебинар или презентация. Тези видеа са безценен инструмент преди изпит и дори след края на обучението, тъй като благодарение на тях курсистите ще могат по всяко време да си припомнят конкретни моменти от курса.

Публикуването на подобен вид видеа в YouTube ще подпомогне и привличането на нови хора, които да се включат в следващия курс – те ще са получили възможност да видят за какво точно е конкретното онлайн обучение, как е представено и дали ще им е полезно.

3. Помолете курсистите си да качат свои видеа в YouTube.

Можете да помолите курсистите си да качат в YouTube видеа, в които да обобщят какво са научили по дадена тема от Вашето онлайн обучение. Така не само ще подсилите ангажирането с образователния процес, но ще им помогнете да подобрят собствени си умения по дизайн и креативност. Разбира се, трябва да им дадете ясни насоки, за да могат да не се отдалечават от темата и да знаят какво точно се очаква от тях. Трябва да им кажете каква да е продължителността на видеото, какъв вид съдържание може да включва и др. Освен това, трябва да им осигурите различни ресурси, които да използват в процеса на неговото създаване, като напр. безплатни инструменти за обработване на снимки и аудио запис.

4. Използвайте възможността на качвате видеа в YouTube, като начин да подобрите разбирането на по-сложните моменти от Вашето онлайн обучение.

По-сложните моменти от всяко едно обучение са трудни за представяне само с текст и изображения. Но видеата от YouTube могат да илюстрират сложна концепция или процес, като представят визуално включените в нея стъпки.

5. Използвайте настройките за сигурност и споделяйте видеата в YouTube само с определени групи.

Можете да използвате настройките за сигурност на YouTube, за да определите кои лица ще имат достъп до качените от Вас видеа. Тази опция е много подходяща за специалисти, които предлагат само събития с покана или искат да позволят на свой колега да оцени презентацията преди тя да бъде интегрирана в онлайн обучението.

Разбира се, ако искате дадено видео да бъде достъпно за всички Ваши курсисти, можете да му зададете публичен статус.

6. Насърчавайте взаимодействието между курсистите, като им възлагате проекти, свързани с гледане или създаване на видеа в YouTube.

Помолете курсистите да проучат по-задълбочено някоя тема, като гледат заедно дадено видео и после го обсъждат със своите колеги онлайн. За обсъждането можете да използвате една от много онлайн чат платформи, като Google Hangouts например. Така ще можете да увеличите интерактивността на своя курс и да позволите на обучаващите се да извлекат полза от опита и уменията на своите колеги.

7. Към видеата в YouTube можете да добавяте анотации и линкове към допълнителни ресурси.

YouTube позволява на потребителите да добавят към своите видеа анотации или линкове към допълнителни ресурси, като онлайн статии, уеб сайтове или други видеа. Така Вашите курсисти няма да се налага да губят време в търсене на такива материали и ще могат да се концентрират върху по-съществената част – тяхното усвояване.

8. Видеата в YouTube могат да се използват и при създаването на онлайн обучения, подходящи за самообучение.

Можете да използвате YouTube, като средство за създаване на онлайн обучения, които са подходящи за самообучение. За този вид обучения също можете да създавате уебинари, да записвате лекции или презентации.

От изложеното дотук стана ясно, че специалистите по електронно обучение могат да използват YouTube по много различни начини. Освен това, каналът за видео споделяне може да се интегрира във всеки онлайн курс доста лесно и бързо. Затова, ако искате да използвате видеа и интерактивни обучителни материали, YouTube е идеалното за Вас средство.

Източник: http://elearningindustry.com/8-tips-effectively-use-youtube-in-elearning .

Свързани статии

 • Дизайн на онлайн обучение влияние на теориите за обучение на възрастни
  Дизайн на онлайн обучение влияние на теориите за обучение на възрастни
  Какво трябва да съобразят дизайнерите на онлайн обучения в реализацията, когато онлайн…
 • 5 безплатни инструмента за редактиране на изображения
  5 безплатни инструмента за редактиране на изображения
  Създаването на обучения, независимо от това дали се провеждат онлайн или офлайн,…
 • 5 аудио редактора за използване при създаване на онлайн обучение
  5 аудио редактора за използване при създаване на онлайн обучение
  Много приложения за онлайн обучение разполагат с вградени аудио инструменти, но в…
 • Уебинарите
  Уебинарите
  Уеб-базираните семинари, наричани още уебинари, представляват лекции, семинари или…