Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Навигацията в дистанционното обучение: добри практики

7 съвета за създаване на навигация в дистанционно обучение

Навигацията на Вашето дистанционно обучение е от голямо значение, тъй като чрез нея курсистите ще се придвижват в обучението и с нейна помощ ще усвояват обучителния материал.

Приблизително време за четене: 2m 20s

Как да направим навигацията в електронното обучение така, че обучаемите да не изпитват затруднения, когато преминават от един слайд в друг. В противен случай, има възможност да загубят фокус.

Днес ще Ви представим 7 съвета за логична и правила навигация на Вашия онлайн курс.

1. Използвайте един начин за преминаване напред в курса.

Курсистите ще се объркат, ако имат на разположение повече от една опция за навигация напред в курса. Затова, не правете грешката да им предложите по-голям брой възможности. В допълнение, можете да обмислите употребата на обяснение, което да „казва“ на хората какво правят отделните елементи от навигацията.

2. Обяснете на курсистите как работи навигацията.

Добра идея е да обясните на курсистите си накратко как работи навигацията във Вашето дистанционно обучение. Не е задължително да е нещо претенциозно. Дори и няколко обикновени текстови полета с инструкции и няколко стрелки, сочещи към различните бутони на Вашия слайд, ще свършат отлична работа. Опциите, които е добре да подчертаете са изход, помощ и всяка друга по-важна част от навигацията.

3. Използвайте ясни и точни имена.

За да улесните още повече навигацията във Вашето дистанционно обучение, Ви препоръчваме да използвате ясни и кратки описателни имена на линковете и бутоните. Много по-добре е да кажете „Излезте от курса“, вместо „Кликнете тук, за да излезете от курса“.

4. Използвайте икони, които са релевантни на съдържанието на Вашето обучение.

Използвайте разпространени икони. Например, много по-добре е да използвате стрелка, за да покажете придвижване напред, вместо звезда или цвете, които ще объркат курсистите.

5. Използвайте една и съща навигация за всеки слайд.

Задължително е да използвате една и съща навигация за всеки слайд от Вашето дистанционно обучение. Най-лесно това става, ако приложите възможностите за контрол на навигацията, вградени в избрания от Вас темплейт. При ръчното поставяне на навигацията често има пропуски и може да се получи, така че курсистите ще прескочат даден слайд.

6. Позволете на курсистите да виждат напредъка си.

Когато курсистите навигират в курса и не знаят каква част от материали са покрили и колко още им остава, те могат да се почувстват обезкуражени и дезориентирани. Затова, е добре да им позволите да виждат напредъка си.

7. Тествайте навигацията.

 

Допълнителни съвети за навигацията на дистанционното обучение

 • Осигурете интуитивен дизайн и цветова схема. Цветовете и дизайнът могат да играят значителна роля в навигацията на Вашия курс. Използвайте цветове, които не само са приятни на око, но и подпомагат различаването на различните елементи на навигацията.
  Например, използвайте един цвят за бутоните „напред“ и „назад“, и друг за бутоните „начало“ и „изход“.

 • Предоставете достъп до лесен за използване търсачка. Включването на функция за търсене може да помогне на курсистите да намерят специфична информация или раздел в курса без да се налага да преминават през всички материали.

 • Интегрирайте интерактивни елементи за подпомагане на навигацията.
  Например, добавете въпросници или интерактивни тестове, които да насочват курсистите към следващите секции в зависимост от техните отговори.

 • Предложете опция за персонализирана навигация. Това включва възможността курсистите да маркират прегледани секции, да си създадат бележки или да задават предпочитания за това какво да видят следващо.

 • Обеспечете лесен достъп до помощ и поддръжка. Поставете ясно видими бутони или линкове за поддръжка и помощ, които курсистите могат лесно да използват, ако срещнат технически проблеми или имат въпроси относно курса.

 • Поддържайте навигацията съвместима с различни устройства. Уверете се, че навигацията е еднакво удобна и лесна за използване на различни платформи и устройства, като компютри, таблети и смартфони.

 • Включете обратна връзка за навигацията в края на курса. Предложете на курсистите да дадат своето мнение за използваността и ефективността на навигацията в курса, което ще Ви помогне да направите необходимите подобрения за бъдещи курсове.

 

Преди да публикувате обучението си, трябва да тествате всички елементи от неговата навигация. Можете да потърсите обратна връзка от познат, за да видите дали той ще срещне някакви затруднения. Не забравяйте да проверите линковете и бутоните на всеки слайд.

 

Свързани статии

 • Как да изберете подходящ цвят за Вашето електронно обучение?
  Как да изберете подходящ цвят за Вашето електронно обучение?
  Когато създавате Вашето електронно обучение, трябва да обърнете специално внимание…
 • Типографията в дистанционните обучения
  Типографията в дистанционните обучения
  Типографията е съществен елемент от всяко едно дистанционно обучение, тъй като тя,…
 • Как да изберете подходящи изображения за Вашето дистанционно обучение?
  Как да изберете подходящи изображения за Вашето дистанционно обучение?
  Четейки статии в Интернет, вглъбени в съдържанието, много често не обръщаме внимание…
 • Как най-ефективно да използваме видео в електронните обучения?
  Как най-ефективно да използваме видео в електронните обучения?
  Невероятните възможности, които видео материалите предоставят ги правят страхотно…

Електронни обучения по поръчка - защо да го правим?Повече...