Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Електронно учебно съдържание с безплатни инструменти

Седем безплатни начина за създаване на учебно електронно съдържание

Безплатни програми и безплатен софтуер за разработване на електронно учебно съдържание, електронни обучения, електронни тестове, уроци за класната стая.

Приблизително време за четене: 3m 51s

Ако потърсите безплатни инструменти за създаване на електронно обучение ще останете изненадани колко много безплатни програми и безплатни приложения ще намерите в Интернет. Даже е малко плашещо и объркващо, защото човек не знае кой инструмент е най-добър и къде да вложи усилия при създаване на своя електронен курс за обучение. Ние предлагаме курс за създаване на елекронни обучения, на който можете да се запишете по всяко време АКО КЛИКНЕТЕТЕ ТУК.

В тази статия ще се придържаме към лесни за използване програми за създаване на съдържание и ще посочим безплатни такива.

1. Видеоклипове или видеа
Видео съдържанието е най-използвания елемент в електронните обучения. Видеото представлява лесен и ефективен начин за предаване на информация. Повечето хора имат възможността да заснемат HD видео на мобилния си телефон. Освен това безплатни инструменти за запис на екрана като screencast-o-matic улесняват заснемането на видео от екрана на компютъра. Това видеосъдържание, съчетано с безплатен видеоредактор, като Windows Movie Maker или iMovie за Mac, ви позволява безпроблемно да създавате динамично видеосъдържание.

Професионален съвет
Ако ще създавате повече от едно електронно обучение и ще се наложи да записвате екрана многократно си струва да опитате Camtasia Studio. Саmtаѕіа Ѕtudiо е Ѕсrееnсарtutе-прогpaмa, c коятo мoжeтe дa cъздaвaтe видеофилми в АVІ-, МОV-, WМV-, RМ- или МРG-фopмaт. Πредлaгa мнoжеcтвo cпeциaлни eфекти, катo Bи пoзвoлявa вeднaгa дa редактиpaтe или oзвyчaвaтe тoку щo cъздaдeнитe филми. Чрез нея можете да добавяте коментари на определени места във видео съдържанието, да изтривате части от клипчето или да добавяте други. Чрез нея можете да направите лесни за използване видеотестове. За $299 програмата предлага доста за парите си. Ако обаче Ви трябва да редактирате видеото на професионално ниво, тогава Adobe Premier е програмата, която предлага всичко необходимо, за да произведете електронно обучение и електронно съдържание от световна класа.

2. Преобразуване на HTML към SCORM формат
Ако имате съществуващо HTML курс, или знаете как да използвате инструмент като Dreamweaver, можете лесно да изградите съдържанието на курса от HTML. С помощта на безплатния HTML2 SCORM инструмент зможете да конвертирате вашето HTML съдържание в SCORM 1.2 съвместим пакет, който ще работи във всеки съвместим с SCORM LMS.

Професионален съвет
HTML е страхотен, защото работи на всяко устройство, което има браузър. HTML е удивително гъвкав, така че можете лесно да добавите интерактивност, използвайки JavaScript, CSS и HTML 5. Възможностите са буквално безкрайни.

3. Използване на файлове във формат на PowerPoint, Excel и Word.
Правенето на файлове, достъпн за изтегляне и преглед, може да свърши работа. Имаме клиенти, които правят онлайн курсове и без комбинации от файлове като PowerPoint, Excel и Word. За файлове на Excel това всъщност може да бъде голяма печалба за потребителите, защото можете да създадете интерактивни форми, които могат да попълват, отпечатват и / или да запазват локално за повторно използване.

Професионален съвет
Един от най-големите недостатъци на този подход е съвместимостта. Много потребители, особено на мобилни устройства, нямат поддръжка за файлови типове като PowerPoint, Excel и Word. Тъй като файлове трябва да бъдат изтеглени, за да може потребителят да ги отвори, това също ще позволи на потребителите да споделят съдържание без ваше разрешение.

4.Използвайте PDF файлове
PDF файловете все още са чудесен начин за представяне на електронно учебно съдържание. Те са лесни за създаване и работят на почти всеки тип устройство. Нещо повече, за тези, които се интересуват от използваемостта, тяхното съдържание може лесно да се обработва от софтуер за четене на екрана. Най-новата версия на Windows и Mac с вградени PDF конвертори, които ви позволяват лесно да конвертирате всяко съдържание за печат в PDF.

Професионален съвет
PDF софтуер като Adobe Acrobat поддържа JavaScript и също така ви позволява да създавате интерактивни форми. Това Ви дава няколко допълнителни възможности, за да направите съдържанието си по-привлекателно и интересно.

5. Електронни обучения, създадени чрез вградени инструменти на Система за управление на обучението / LMS

Електронни курсове създадени чрез вградените инструменти на платформа за електронно обучение - LMS
Повечето системи за управление на обучението (LMS) предлагат вградени инструменти за изграждане на електронни курсове, тестове и създаване на съдържание. Например нашата система за управление на обучението, базирана на ILIAS.DE, позволява да се създават курсове с текстове, видеа и картинки, вградени тестове, куизи, форуми, класни стаи, проучвания, викторини, формуляри за обратна връзка и HTML съдържание. В някои системи за управление на обучението тези функции са вградени, така че те са бързи и лесни за използване. Другата система, която можете да ползвате, а ние да инсталираме и конфигурираме за Вас е Moodle. Тя също има модул за създаване на интерактивни обучения.

Професионален съвет
Внимавайте, когато използвате вградените функции. Някои системи запазват правата върху използваните ресурси или не позволяват експорт или пренасяне на курсовете.

6.Използвайте iSpring Free
Знаете как да създадете електронен курс чрез PowerPoint? iSpring Free прави лесно конвертирането на вашата PowerPoint презентация в SCORM съвместим пакет, който можете да зареждате и проследявате във вашата система за управление на обучението.

Професионален съвет
Безплатната версия е страхотна, но ако имате нужда от аудио разказ, ще трябва да си купите платената версия ($ 297 като получавате лиценз за цял живот).

7. Професионалните програми Articulate и Captivate / Articulate и Captivate имат безплатен период за ползване
Някои от най-добрите тулове за създаване на електронни обучения са Articulate и Captivate. Те могат да Ви помогнат да създадете завладяващи обучения, като позволяват да озвучите разказ, който включва видеа, текстове и анимации. Цените им са малко стряскащи, но и двете програми предлагат безплатен едномесечен период на ползване, който обикновено е достатъчен да съдадете своето онлайн обучение.

Професионален съвет
С 30-дневения пробен период, ако планът ви е да публикувате електронния курс, без да купувате лиценз, тогава се уверете, че сте подготвили цялото съдържание, аудио, видео и други ресурси , преди да инсталирате пробната версия. Ако сте избрали този начин на действие, знайте, че в бъдеще промените в курса (след 30 дни) ще изискват закупуване на лиценз. Въпреки че и двата софтуерни пакета не са евтини, вярвам, че функциите, които предлагат, са много ценни.

Научете как да създадете интерактивно съдържание за онлайн курсове.

Ако имате отговорен проект, който е свързан с обучение на много хора, с краен срок за реализация и високи изисквания към реализацията и целите, които трябва да бъдат постигнати можете без колебание да ни потърсите и да направите запитване за нашите услуги по изработване на електронни обучения.

Ако искате да се научите да използвате един от най-използвните инструменти - Power Point  - запишете се за изучаване на  MS Power Point, нашият видео курс, който можете да преминете самостоятелно, по всяко време от удобният домашен компютър или през свободното си време. Придобийте квалификация, която ще Ви помага през целия живот. 

Свързани статии

 • Дизайн на онлайн обучение влияние на теориите за обучение на възрастни
  Дизайн на онлайн обучение влияние на теориите за обучение на възрастни
  Какво трябва да съобразят дизайнерите на онлайн обучения в реализацията, когато онлайн…
 • Сайтове предлагащи безплатни онлайн уроци
  Сайтове предлагащи безплатни онлайн уроци
  Идва ли краят на традиционното образование? Отговорът най-вероятно е „Не“, но защо…
 • 10 принципа на успешното онлайн обучение
  10 принципа на успешното онлайн обучение
  Преподаването в традиционна класна стая и преподаването в онлайн среда се различават…
 • 4 причини следващото Ви фирмено обучение да се проведе в онлайн среда
  4 причини следващото Ви фирмено обучение да се проведе в онлайн среда
  Всички ние знаем колко важна част от успеха на всяка една компания е вътрешно-фирменото…
 • 5 безплатни инструмента за редактиране на изображения
  5 безплатни инструмента за редактиране на изображения
  Създаването на обучения, независимо от това дали се провеждат онлайн или офлайн,…
 • 5 аудио редактора за използване при създаване на онлайн обучение
  5 аудио редактора за използване при създаване на онлайн обучение
  Много приложения за онлайн обучение разполагат с вградени аудио инструменти, но в…
 • 8 неща, които задължително трябва да знаете за онлайн образованието
  8 неща, които задължително трябва да знаете за онлайн образованието
  Мненията за онлайн обучението са коренно противоположни. В зависимост от материала,…
 • 18 статистически данни за e-Learning, които трябва да знаете
  18 статистически данни за e-Learning, които трябва да знаете
  Не е тайна, че сферата на обученията се промени много през последните 10 години.…