Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Предизвикателството, наречено здравословен живот

Здравословен начин на живот - мит или реалност?

Поддържането на добрата физическа форма е въпрос на правилно изграден хранителен режим, съчетан с физическа тренировка и, разбира се, почивка. С достатъчно постоянство и упоритост бихте могли да постигнете зашеметяващи резултати!

Приблизително време за четене: 3m 13s

Познато ли Ви е чувството да загубите представа за времето? Отваряте очи сутрин и ги затваряте вечер, а изминалите междувременно минути, часове, дни, дори години, се изнизват неусетно, стопени до един кратък миг. Ежедневието Ви представлява непрекъснат кръговрат, който Ви поглъща все повече и повече, докато в един момент съзнанието и тялото Ви просто отказват да функционират. Осъзнавате, че твърде дълго сте пренебрегвали сигналите, с които организмът Ви се е опитвал да Ви подскаже, че нещо не е наред. Всяка част от Вас Ви умолява да спрете и да си поемете дъх.

Стига! Сложете край на тази механична рутина, съставена от повтарящи се действия, които извършвате даже без да се замислите. Спрете с вечното бързане и прескачане от една „неотложна“ задача на следваща. Работата няма да свърши. Винаги ще има някой недоволен клиент, чиито изисквания няма да можете да удовлетворите веднага. Проблемите няма да се разрешат напълно. Не е нужно, пък и е невъзможно всичко да се случи сега, на минутата.


Престанете да изпитвате угризения от идеята за почивка.

Замислете се – има ли нещо по-важно от здравето? Какво ще постигнете, ако сте изтощени до краен предел, измъчвани от дискомфорт? Ще бъдете ли ефективни? Смятате ли, че качеството на работата Ви ще е също толкова добро, колкото би било, ако сте отпочинали?

Разбира се, че не.

Мислете за тялото си като за изключително сложна машина, която откликва на всяко Ваше желание, в зависимост от начина, по който се грижите за нея. Зареждате ли я с качествено гориво? Пазите ли от износване и деформиране механизмите ѝ? Отнасяте ли се с любов и уважение към нея?
Здравословният начин на живот е тема, която е особено актуална в днешно време. Говорено е много и тепърва ще се дискутира каква е тайната на здравото тяло. Можем да обобщим информацията до няколко основни точки. Нека да ги разгледаме:

Правилен прием на храна

Навярно, когато чуете за здравословен начин на живот, първото, за което се сещате, е здравословното хранене. Съвсем правилно. За да бъдете енергични и в добра форма, трябва да зареждате организма си с разнообразни хранителни вещества и минерали. Звучи лесно, но в действителност трябва да сте особено внимателни с какво засищате глада си. Пазарът прелива от продукти, но голяма част от тях крият рискове за Вашето здраве. Освен ако не произвеждате самите Вие храната си, няма как да бъдете напълно сигурни в нейната чистота и качество.

Свикнали сте технологиите непрекъснато да отвличат вниманието Ви, но положете усилия и се откъснете от тях по време на хранене. Изключете телевизора, оставете телефона си някъде далеч от масата и просто…яжте. Концентрирайте се върху всяка хапка. Почувствайте я, насладете ѝ се. Съзнателното ядене ще повлияе изключително благоприятно върху храносмилателния процес и усвояването на веществата.


В случай че желаете да се запознаете подробно с тънкостите на здравословното хранене, Ви предлагаме нашето онлайн обучение: „Основи на здравословното хранене“. В него ще откриете полезна информация за всички жизненоважни хранители елементи за човешкия организъм, както и за най-известните хранителни режими.

Не забравяйте да пиете вода

Разбира се, приемът на достатъчно количество вода върви ръка за ръка с доброто физическо състояние. Осем чаши на ден вършат чудеса за Вашето тяло. Освен за жизнените процеси, водата помага при профилактиката на болести, като например астма, артрит, синдром на раздразненото черво и при сърдечно-съдови проблеми. Не е тайна, че тя оказва положително влияние върху контролирането на теглото. Просто приемайте по една-две чаши преди хранене.

Съвет: Можете да се възползвате от мобилните приложения, създадени специално да Ви напомнят да пиете вода, както и да изчисляват приетото количество.

Движение

Използвайте всяка възможност да се движите. Това не означава да ходите всеки ден на фитнес (особено, ако Ви е неприятно), а да търсите поводи за раздвижване. Качете се пеша по стълбите. Отидете до магазина на два пъти, а защо не и до по-далечния супермаркет? Слезте с една спирка по-рано от транспорта и походете пеша. Карайте велосипед. Запишете се на някакъв вид спорт или просто тренирайте вкъщи. Интернет е пълен с видеа, от които можете да научите различни физически упражнения. Съставете си собствена програма, която да Ви носи удоволствие.

Не се задържайте дълго време седнали пред компютъра. Съвременните смарт часовници имат опцията да Ви подсетят да станете, ако твърде много сте се застояли на едно място. Друг вариант е да си нагласите аларма.

Проследявайте напредъка си

Няма нищо по-мотивиращо от това да видите своя напредък. Купете си един красив тефтер или просто си създайте нов документ на компютъра и си водете дневник на постиженията. Ще се почувствате бодри, изпълнени с енергия и готови за следващото предизвикателство, когато отбелязвате всяка достигната цел.

Отделяйте време за себе си

Не само тялото Ви има нужда от почивка, но и съзнанието Ви. Прочистете ума си. Отпуснете се. Независимо колко сте заети и разкъсвани между работата и домашните задължения, задължително намерете време за себе си. Поне един час, през който ще можете си отпочинете, като се посветите на някое любимо занимание. Както казват – „Здрав дух – здраво тяло“.

Здравословният начин на живот съвсем не е мисия невъзможна. Понякога е нужно просто да забавите темпото и да се вслушате в собственото си тяло. То ясно много ясно подсказва какво е неговото състояние и от какво има нужда. Обмислете внимателно как да разпределите ежедневните си задачи, така че да Ви остава достатъчно време за почивка и презареждане с нови сили.

 

Свързани статии

 • Електронно обучение Основи на здравословното хранене - храната е живот
  Електронно обучение Основи на здравословното хранене - храната е живот
  Днес всеки един от нас се старае да се храни здравословно. По този начин подобряваме…
 • Онлайн курс Управление на стреса
  Онлайн курс Управление на стреса
  За какво мислите, когато чуете думата "стрес"? Може би имате опит с него, който не…
 • Онлайн курс Управление на промяната
  Онлайн курс Управление на промяната
  За успешната промяна са необходими целенасочени действия и доверен екип, това обучение…
 • Онлайн курс Управление на времето за заети хора
  Онлайн курс Управление на времето за заети хора
  Времето - най-ценният и подценяван ресурс, който имаме. Процесът на съзнателно усилие…