+359 2 850 53 64

Сравнителен анализ на ILIAS, Moodle, eFront

Коя система за дистанционно обучение да изберете?

Дистанционното обучение (Онлайн обучението) става все по-популярно сред хората с натоварен график и ограничено време, обучителните институциите, развиващи отдалечени форми на обучение, и фирмите с офиси, разположени в различни градове или държави.

Дистанционното обучение (Онлайн обучението) е решение на организационните проблеми и на трите изброени групи, тъй като предлага лесно достъпна форма за обучение, която не само осигурява бърз достъп до обучителните материали, но и спестява време и пари.

Ако четете тази статия, най-вероятно се интересувате от дистанционното обучение (онлайн обучението) и смятате, че то може да е полезно за Вас. В такъв случай трябва да знаете, че съществуват множество системи за управление на обучението (LMS), като: Moodle, eFront, ILIAS, Docebo, A Tutor и др. Въпреки, че представляват еднакъв вид продукт, всички тези платформи имат свои особености. В тази статия няма да се задълбочаваме в предимствата на дистанционното обучение (онлайн обучението), които са подробно обяснени тук: Защо да изберем да се обучаваме онлайн?, а ще направим сравнителен анализ на три от тях: Moodle, eFront и ILIAS. Целта ни е да Ви запознаем с тях и да Ви представим различията и спецификите на всяка една от системите, за да може сами да прецените коя е най-подходящата за Вас.

Какво е общото между трите системи за дистанционно обучение?

За да можем да определим какво отличава системите една от друга, трябва първо да посочим сходните им характеристики. 

И трите са с отворен код и са съвместими със стандарта SCORM, което означава, че съдържанието, което сте сложили в една от тях, може да се прехвърли без проблем на останалите две или на друг LMS.

И трите платформи притежават основните компоненти, необходими за провеждане на онлайн курсове и изпити: възможност за качване на учебно съдържание, провеждане на тестове, проучвания, задаване на упражнения, отчети и др.

Достъпът на потребителите към системите за дистанционно обучение (онлайн обучение) се осигурява посредством индивидуални акаунти, като правата на всеки потребител се определят от предварително зададени потребителски роли.

LMS-ите притежават още:

 • средства за комуникация: вътрешен имейл, чат, блог, форум;
 • обмен на данни: създаване на Wiki-та, чатове, речници;
 • възможност за издаване на сертификати;
 • опция за използване на календар.

Както сами виждате, платформите са много сходни от гледна точка на компонентите, които притежават. На пръв поглед ще кажете, че не виждате никаква разлика между тях. Такава обаче има, и то голяма. Те се различават от гледна точка на логика на работа, построяване на вътрешното съдържание и допълнителни екстри, които имат. Тези компоненти съответно определят и степента на трудност за работа с всеки софтуер. 

Сега, след като изяснихме общото между трите продукта, нека да преминем към характеристиките на всяка от тях, за да ги отличим една от друга.

ILIAS

ILIAS

ILIAS води началото си от Факултета по Бизнес Администрация в Кьолн, Германия. Произведен в Германия, системата за дистанционно обучение (онлайн обучение) притежава немско качество и функционалност. С други думи, той отговаря на всички нужди, които клиентът може да има. 

Ще започнем представянето на ILIAS с единствения й недостатък: платформата, в сравнение с останалите две, е по-сложна за употреба и на преподавателите и обучаващите се им е необходимо малко повече време, за да се научат да работят с нея. Но този недостатък се дължи единствено на факта, че тя разполага с най-голям набор от опции и възможности за работа, което и я превръща в най-предпочитана, когато стане въпрос за гъвкавост и функционалност. 

Веднъж научите ли се да работите с нея, няма да имате проблем да боравите с обучителните обекти и да се възползвате от възможностите, които ILIAS Ви предлага. Освен стандартните елементи като тестове и обучителни модули, ILIAS поддържа Web 2.0 функции като RSS, подкастинг и Google Maps, които могат да направят всяко обучение уникално в неговата интерактивност. Интересна за потребителите е възможността за използване на вътрешни и външни канали с новини. 

И не само това, LMS-ът още може да се използва като библиотека за материали и бази данни, според нуждите на клиентите. В него могат да се създават общо 27 вида обекти, които могат да се организират в различни комбинации. Те могат да служат като контейнери за данни, информация от различен вид, организация на потребителите и др. 

Нещо, което би могло да Ви помогне да изберете ILIAS e, че той разполага с уебсайт и форум, в които потребителите са много активни. Така много лесно и бързо ще намерите отговор на всички въпроси, които имате по спецификите на системата, функциите и практическото й използване. 

Платформата за дистанционно обучение (онлайн обучение) се използва от различни правителствени и неправителствени организации. Сред техните имена се открояват НАТО, Националната общност на ветераните в Америка, Министерствата на отбраната на Белгия, Холандия, Франция и други. Отличителното за нея е, че е сертифицирана за работа с проекти на НАТО, което е показателно за качествата и сигурността, които притежава. 

ILIAS се препоръчва за клиенти, които възнамеряват не само да обучават своите курсисти, но и които имат нужда от дългосрочно съхраняване на архиви и колекции от данни. Чрез възможностите за използване на Web 2.0 ILIAS може да се превърне и в нещо повече от средство за дистанционно обучение (онлайн обучение).

eFront

eFront

Най-голямото предимство на eFront е, че е изключително лесен за употреба. Когато я създават през 2001 година в Гърция, Димитрий Цигос и Анастасиос Папагелис са водени изцяло от ориентиран към клиентите подход, който прави LMS-ът подходящ за компании и учебни заведения.

Учители и обучаващи се могат да извършат същите действия, както и в другите две платформи, но с минимален брой кликвания, което спестява време за работа и прави обучението за работа със системата по-леко. Така съответно се намалява и необходимостта от външна помощ веднъж след като тя е въведена в експлоатация. 

Освен това, общуването между преподавателите и курсистите, както и между самите курсисти (чрез използване на вътрешен имейл, чат и форум функции) е максимално лесно и удобно. Едни от потребителите на системата са Гръцкото министерство на обществения ред и Полското министерство на външните работи.

eFront е разработен с оглед на специфичните нужди на всеки клиент и поради тази причина съществуват 3 негови версии: за компании, за образователни институции и безплатен вариант. В момента софтуерът е поддържана на около 50 езика, които имат 2 версии – превод от специалисти и автоматичен превод от машина. Добавянето на езици става по изключително лесен начин – единственото, което трябва да направите е да свалите желания от Вас език от уеб сайта на платформата и да го добавите към конкретната инсталация. Преводът на eFront на български език, който НИТ-Нови Интернет Технологии ЕООД предлага, е направен от специалисти - преводачи.

Системата за дистанционно обучение (онлайн обучение) е изключително подходяща за всички компании, обучителни фирми и учреждения, които имат нужда от провеждане на онлайн курсове и тестване на знанията на обучаващите се.

Moodle

Moodle

Според Wyver Solutions Ltd., световна компания занимаваща се с обучителни и технологични консултации, никой не може да измести Moodle от челните редици на LMS-ите, предпочитани от университетите, поради високите резултати, които дават. Може би една от причините, които правят Moodle толкова предпочитан от образователните институции е фактът, че той поддържа над 100 езика.

Самите създатели на Moodle твърдят, че системата за дистанционно обучение (онлайн обучение) е подходяща, както за единични преподаватели, така и за университети с хиляди студенти. В момента платформата се използва в стотици университети в Австралия, Америка и Европа, като London School of Economics and Political Science, University of Sydney, Brigham Young University, California State University и др. Софийският университет Св. Климент Охридски също е в този списък. 

Самата идея за създаване на Moodle е той да бъде полезен на обучителните учреждения: училища, университети и други. Поради тази причина, учителите могат лесно да слагат и структурират обучителното съдържание, а техните ученици лесно да открият пътят към него и да вземат максимума от обучителния процес. 

Какво се случва, ако срещнете проблеми, докaто работите с Moodle? Няма нужда да се тревожите. Направлението, в което се развива системата за дистанционно обучение (онлайн обучение), е ориентирано към създаване на общност на Moodle потребителите, в която потребители и създатели си комуникират и помагат. Създателите от една страна помагат на потребителите да използват всички възможности на продукта, а от друга черпят от тях идеи за подобрения. 

Няма да се различаваме от мнението на световната онлайн общност и в заключение на представянето на Moodle ще кажем, че той е изключително подходящ за учебни заведения и обучителни фирми от всякакъв вид и размер. 

ILIAS се препоръчва за клиенти, които възнамеряват не само да обучават своите курсисти, но и които имат нужда от дългосрочно съхраняване на архиви и колекции от данни. Чрез възможностите за използване на Web 2.0 ILIAS може да се превърне и в нещо повече от средство за дистанционно обучение (онлайн обучение).

В заключение

Както видяхте, тези три системи за дистанционно обучение (онлайн обучение) са широко използвани, не само по света, но и на местна почва. Те имат много характеристики, които ги обединяват, и същевременно разграничават. 

Коя от тях ще предпочетете зависи единствено от Вашите цели и нужди. Надяваме се с тази статия да сме Ви помогнали поне от части да се ориентирате във възможностите, които те предлагат. 

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА
  ILIAS
  ILIAS е система за управление на обучението (LMS), разработена с цел намаляване на разходите при употребата на мултимедийните…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Moodle
  Moodle е система за управление на обучението (LMS), специално създадена в помощ на преподавателите, чиято дейност изисква…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  eFront
  eFront е система за управление на обучението (LMS), изключително подходяща за средни и малки по размер компании и огранизации.
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Виртуална класна стая
  Виртуалната класна стая е интерактивен инструмент, който позволява осъществяването на директна, синхронна връзка между обучаващи…

КонтактиПовече...