Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Как да изберем система за дистанционно обучение?

Как да изберем система за дистанционно обучение?

При избора на система за дистанционно обучение винаги определете специфичните си цели за електронно обучение и помислете какви функции на системата за дистанционно обучение ще ви трябват, за да ги реализирате.

Приблизително време за четене: 3m 24s

Системата за дистанционно обучение (LMS – Learning Management System) е неразделна част от учебната екосистема, която подобрява ефективността на преподаването и обучението за институции и организации. Уви, изборът на платформа за дистанционно обучение подходяща за вас, може да бъде заплашителна задача, която оставя много обучители да се питат: "Къде да започна?"

За внедряване на LMS ( платформа за дистанционно обучение ) във Вашата организация  ни се обадете за да ви помогнем на +359 2 8505364 
Предлагаме удобна за ползване, точно по Вашите изисквания, без инвестиции за хардуер и поддръжка система за електронно обучение със собствен интерактивен редактор и вградена трейнинг стая. Осигуряваме обучение за ползване. Поискайте ДЕМО :)

Стъпка 1: Всеки университет, училище или бизнес има различен набор от нужди. Определете специфичните си цели за електронно обучение и помислете какви функции на системата за дистанционно обучение ще ви трябват, за да реализирате тези цели.

Стъпка 2: Не забравяйте да обмислите вида на технологията, която използва вашата LMS. Дали платформата за обучение използва платени лицензи или е технология с отворен код ще повлияе на възможностите за използване и бюджета ви.

Стъпка 3: Имайте предвид, че има няколко задължителни функции, които ще бъдат важни за всяка организация, за да поддържа гъвкава и ефективна платформа. Вижте следните пет функционалности, които трябва да имате във вашата платформа за електронно обучение:

Интеграция на система за дистанционно обучение

Тясната интеграция между вашия LMS и текущата ви ИТ инфраструктура е от съществено значение за обединяването на настоящите системи безпроблемно. Като център за предоставяне и проследяване на обучението, вие ще искате вашият LMS да говори (или да предава важна информация назад и напред) с вашите вторични системи. Например, интеграция в реално време между вашата LMS и вашата информационна система за ученици (SIS), активна директория или система за планиране на ресурсите на предприятието (ERP) ще промени живота ви, когато става въпрос за автоматизиране на процесите и спестяване на време.

Когато оценявате LMS платформите, ще искате да имате предвид възможностите за интеграция. Като платформи за дистанционно обучение с отворен код, ILIAS и Moodle може лесно да бъдат интегрирани с различни други програми, за да отговорят на различните нужди на организацията.

Отчети на обучението в платформата за електронно обучение

Отчитането е една от най-важните функции на системата за дистанционно обучение. Ако имате официални изисквания за съответствие, докладите са от съществено значение за отчитането, че учащите са преминали задължителни модули за обучение и оценка. Отчетите също могат да мотивират екипа ви, което ще накара обучаващите се да завършат ефективно електронното си обучение преди изтичането на крайните срокове. Без адекватни доклади е трудно да се измери успеха на програмите за обучение и да се посочи къде трябва да се направят подобрения.

Вашият LMS трябва да ви позволява да проследявате напредъка на обучаемите, активността на курса и степента на завършване, за да създавате обощени отчети, персонализирани отчети и ключови анализи. Някои примери за отчети включват:

• Отчети за курсове – кой, кога и как е преминал даден/ дадени курсове. Може да включва детайлни отчети за преминаването на всеки един елемент в курса.
• Отчети за потребители – кой курсове и с какъв успех е премина даден/ дадени потребители. Може да включва детайлни отчети за преминаването на всеки един елемент в курса.
• Отчети за тестове – избор на списък от тестове, с отчетност за потребителите, които са ги преминали, заедно с техните резултати

Мобилни възможности на LMS

Днешните системи за дистанционно обучение трябва да имат адаптивен дизайн и мобилно приложение, за да могат обучаемите да имат достъп до образователни ресурси навсякъде и по всяко време. Много платформи за обучение са създали свои собствени мобилни приложения, за да осигурят достъп до преносими компютърни устройства, като iPads, таблети, PDA и смартфони, което позволява преподаването и ученето да се простират до пространствата извън традиционната класна стая. Изборът на LMS с мобилни възможности ви дава възможност да използвате технологични мобилни стратегии за учене като микрообучение. Системите, които ние предлагаме са съобразени с тези изисквания.

Съвместимост със стандартите за електронно обучение

Използваемостта на LMS е много повече от удобен потребителски интерфейс. Тъй като повечето съвременни инструменти за изграждане на съдържание, като например Articulate, Captivate и Camtasia, се придържат към общи стандарти, като SCORM, xAPI и AICC, трябва да сте сигурни, че платформата за обучение, която обмисляте да интегрирате работи с тези стандарти.

LMS, който поддържа тези стандарти, гарантира, че цялото съдържание, разработено в рамките на тези софтуери, ще работи правилно във вашия LMS. Той също така предпазва инвестициите ви в съдържанието, когато предприемете обновяване системата за дистанционно обучение или пренасяне към други системи.
Как можете да бъдете сигурни, че платформата за електронно обучение, която възнамерявате да изберете, отговаря на тези стандарти? Просто помолете доставчика на платформата да предостави демонстрация в реално време. Накарайте продавача да ви покаже как да импортирате съдържание в LMS и след това да го стартирате в курс. Ако работи, страхотно! Ако не, тогава е време да преценим различна система. Ние с удоволствие ще демонстрираме съвместимост с всички стандарти на системите за електронно обучение, които предлагаме.

Достъпен дизайн

Достъпността - или гарантирането, че съдържанието в LMS е достъпно за всеки обучаем - е основен акцент в дистанционното обучение. Системата за дистанционно обучение трябва да бъде изградена с оглед на достъпността, така че да може да отговаря на различни потребителски нужди и предпочитания за учене.

Като цяло, задължителните LMS функции ще зависят от вашите специфични цели и изисквания за обучение. Когато избирате платформа за обучение се уверете, че сте идентифицирали функциите, които искате, както и тези, които ще ви трябват. Ако имате нужда от помощ за идентифициране на вашите нужди и изборът на платформа за електронно обучение – ние сме насреща да ви помогнем!

Можете да прочетете повече за услугите, които предлагаме ТУК.

Източник: https://www.td.org/insights/your-lms-must-have-checklist