Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Плагиатство в оналйн обучението

Проверките за плагиатство са необходими в онлайн обучението

Интернет ни предлага възможността да учим по всяко време и навсякъде без дори да напускаме дома си. Въпреки че това доведе до бум в индустрията на електронно обучение, то също така направи много по-лесно за учащите да плагиатстват съдържание. 

Приблизително време за четене: 8m 43s

Оригиналните идеи стават все по-редки. Всички сякаш възпроизвеждат идеите на други хора и ги представят като свои. Въпреки че тази практика не е нещо ново, в днешно време тя е достигнала своя връх. Инструкторите и фасилитаторите на електронни курсове често извършават проверки за плагиатство за да гарантират, че техните учащи се предават оригинално, а не копирано съдържание. В същото време лърнинг дизайнерите използват инструментите за проверка за плагиатство, за да проверят дали работата им е 100% оригинална, преди да я предложат за използване.

Плагиатството може да бъде извършено, като се представи чуждо произведение за създадено от плагиата или чрез използване на част от публикация без посочване на източника или действителния автор. По този начин извършителят оставя впечатление в третите лица, че той е неговият автор. Плагиатството в качеството му на престъпно деяние е уредено в чл. 173, ал. 1 от Наказателния кодекс: „Който издава или използва под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с ..... Това е много важно да се знае и да се има предвид, а всеки, който създава съдържание е необходимо да направи проверка или да цитира точно авторите на текстовете, които е използвал. Един от най-сигурните помощници и на преподавателите и на студентите е софтуерът за проверка на плагиатство.

И така, какво може софтуерът който се използва за проверка на плагиатство?

 1. Позволява ви да търсите в различни бази данни
  Инструментите за плагиатство позволяват достъп до бази данни, което означава, че можете да проверите кръстосано в голям обем документи. Тези инструменти могат да търсят в множество бази данни и индекси, така че всякакви случаи на плагиатствомогат да бъдат открити и след това могат да бъдат предприети подходящи действия. Ако има някакво съмнение, че обучаемият е плагиатствал, инструкторът може да въведе (или просто да копира и постави) въпросния откъс в софтуера и да потвърди или изчисти подозренията.
 2. Софтуерът за проверка на плагиатство е безценен образователен помощник
  Ако откриете, че даден документ или задание са плагиатствани можете да използвате тази възможност, за да покажете на обучаемия как правилно да цитира препратки. Преподавателите трябва да информират учащите как могат да подобрят своите умения за писане и изследване, което в крайна сметка подобрява учебния опит като цяло.
 3. Предлага на обучаемите възможност да извлекат повече от образованието
  Учениците, които са наясно с последиците от плагиатството днес, ще имат по-голяма вероятност да имат успешна академична кариера в бъдеще. Използването на средства за проверка за плагиатство в електронното обучение помага на учащите да развият морални и етични граници по отношение на съдържанието, което създават, независимо дали са за клас или за професионални проекти. Те ще трябва наистина да придобият и запазят информацията, за да напишат доклада със собствени думи.
 4. Възпира учащите се от плагиатство
  Ако учащите са наясно с факта, че използвате средства за проверка на плагиатство, тогава е по-малко вероятно дори да се опитат да копират работата на други хора. Ако инструктори или фасилитатори информират обучаемите, че всички техни документи ще бъдат проверени от един от тези инструменти, те потенциално могат да спрат плагиатството, преди то дори да е започнало. Често пъти простото заявяване, че използвате средство за проверка на плагиатство, дори и да не планирате да пускате всеки документ през инструмента, ще бъде достатъчно, за да възпрете копирането сред учащите.
 5. Можете да проверите вашия собствен курс за електронно обучение дали съдържа плагиатство
  Ако сами сте разработчик на курс за електронно обучение или съдържание, винаги е разумно да пуснете работата си чрез инструмент за проверка на плагиатство.

Съвети за предотвратяване на плагиатството в онлайн обучението

За да получите максимална полза от програмите  за плагиатство и за да повишите ефективността на вашите усилия за борба с плагиатството във вашата LMS, може да имате предвид няколко съвета:

 1. Какво представлява плагиатството? - Трябва да предоставите ясна дефиниция на термина плагиатство. Кажете на студентите си, че всякакви цитати или копирано съдържание, които не са правилно цитирани, се считат за плагиатство. Освен това подчертайте важността на създаването на оригинални произведения, така че те напълно да разберат защо плагиатството не само е забранено, но наистина е пречка за тяхното образование.
 2. Включете политика за плагиатство в програмата на вашия курс за онлайн обучение - Не забравяйте да поставите политика за плагиатство в учебната програма на вашия курс за електронно обучение, тъй като това ще даде на обучаемите възможност да имат ясно и подробно ръководство за вашата позиция по отношение на плагиатството. Уведомете ги за факта, че използвате средство за проверка на плагиатство за всички задачи и говорете с тях  за да ги информирате за вашата политика.
 3. Предварително уведомете учащите за последствията от плагиатството - Информирайте учащите за последствията, които да очакват, ако бъдат хванати в плагиатство. Ако знаят предварително какво ще се случи, ако се открие плагиатство, тогава те ще помислят два пъти преди да копират. Освен това трябва да отделите време да научите учащите как правилно да цитират произведения, тъй като това може да им помогне да разберат основите на работата, когато работят с онлайн или печатни материали.
 4. Знайте кога да използвате проверка за плагиатство - Вероятно нямате време да проверявате всяка предадена задача. Въпреки това, ако изречение, включено в заданията на учащия, изглежда странно, като например това, което включва жаргон, който обучаемият никога не е използвал преди, тогава може да помислите за преминаването му през инструмента. Знаейки кога да използвате проверката и познаването на базата от знания, нивото на опит и наборите от умения на вашите обучаеми, ще ви помогне да сведете до минимум плагиатството.

В крайна сметка, проверките за плагиатство не само ви позволяват, като преподавател или разработчик на съдържание, да създавате смислени учебни ресурси, но също така позволяват на обучаемите да разберат колко е важно да използват собствените си думи, когато надграждат уменията си и разширяват собствената си база от знания.

 Искате ли да Ви помогнем в създаването на обучения? Може да се свържете с нас на тел.: +359 2 850 53 64, e-mail: office@nitbg.com.

Много често софтуерите, с които се проверява за плагитството имат безплатна версия или период, през който могат да бъдат тествани безплатно. По-надолу ще Ви дадем информация за това.

 Тук ще направим списък с някои от най-добрите инструменти за откриване на плагиатство, които специалистите по електронно обучение трябва да имат предвид:

1. Dupli Checker

Това е един от най-ефективните безплатни програми за откриване на плагиатство в Интернет. Въпреки че няма много модерен и изискан интерфейс, със сигурност върши работата добре.

 • Безплатно
  Не е нужно да плащате нищо. Независимо дали сте еднократен потребител или планирате да се възползвате максимално от този безплатен инструмент за откриване на плагиатство ежедневно, от вас не се изисква да плащате за абонамент.
 • Лесна употреба
  Представено е много основно, функционално оформление, което не изисква предишен опит с инструменти за откриване на плагиатство.
 • 2 начина за проверка за плагиатство
  Duplichecker ви позволява или да копирате и поставите текста си в полето и след това да го проверите за плагиатства, или да качите Docx или текстов файл от вашия компютър.
 • 50 сканирания за плагиатство на ден за регистрирани потребители
  Ако се регистрирате безплатно, Duplichecker ви позволява да направите 50 проверки за плагиатство за един ден.

 • 1 търсене на ден за нерегистрирани потребители
  Ако решите да не правите безплатна регистрация, тогава сте ограничени само до 1 проверка за плагиатство на ден.

Планове и цени

 • Няма налична платена версия.
 1. Copyleaks

Облачна платформа за проверка за уникалнотта на текста ви позволява да проследявате как се използва съдържанието на електронно обучение навсякъде в Интернет.

 • За образование и бизнес
  Различни секции на платформата за образователни и бизнес цели. Бизнес разделът е насочен към издатели и SEO агенции, а разделът за образование към училища, студенти и университети.
 • Множество файлови формати и езици
  Copyleaks е в състояние да сканира съдържание в различни файлови формати и всички Unicode езици.
 • Разнообразие от инструменти
  Copyleaks ви позволява да използвате инструмента за API за търсене на плагиатства в целия интернет. Той също така предлага мобилно приложение заедно с добавка за MS Office, която можете да използвате, за да проверявате за плагиатства, докато пишете документ в MS Word.

 • Можете да го използвате само след като се регистрирате
  за жалост,първо трябва да създадете безплатен акаунт, за да търсите плагиатско съдържание за електронно обучение.
 • Безплатно ограничение на страницата
  Само първите 10 страници са безплатни.

Планове и цени

 • За бизнеса
  Ако се регистрирате безплатно, имате право да проверявате 2500 думи на месец. Има гъвкави абонаментни планове, започващи от $9,99 на месец за проверка до 25 000 думи . Можете също така да изберете да дадете предплатена сума пари веднъж, която съответства на конкретен брой думи, които да се проверяват месечно.
 • За образование
  Безплатният пакет работи по същия начин като за бизнеса. Започвайки от $10,99 можете да проверите за до 25 000 думи. Предплатената опция за бизнес също е достъпна тук.
 1. PaperRater

Многофункционален безплатен инструмент за откриване на плагиатство, който се използва в над 140 държави.

 • 3 инструмента в 1: Коректор и проверка на граматиката, Съставител на речник, Проверка на плагиатство
  Ако трябва да проверите текста си за граматически грешки, да го коригирате с предложения за различни формулировки или да го проверите за плагиатство, това е инструментът.
 • Разработено от експерти в индустрията
  Разработено от екип от компютърни лингвисти и експерти по темата.
 • Бързи резултати
  PaperRater може да се похвали с точни резултати за секунди.

 • Няма възможност за запазване на отчети
  Ако искате да съхранявате отчет за резултатите, тогава тук няма такава опция.

Планове и цени

 • Основен
  Безплатно, изпращане на до 5 страници, проверка на граматиката и правописа, инструмент за предложения за писане и автоматично оценяване.
 • Премиум
  $7,95 на месец или $95,40 на година. Всички горепосочени функции са включени плюс коректор с едновременна проверка за плагиатство, без реклами, възможност за качване на файлове и по-бързо време за обработка.
 1. Plagiarisma

Основен и лесен за използване, многофункционален инструмент за откриване на плагиатство, който се използва от студенти, учители, писатели, както и различни членове на литературната индустрия.

 • Поддържани над 190 езика
  На практика няма език, изключен от списъка.
 • Проверка за плагиатство чрез URL, онлайн или качване на файл
  Копирайте и поставете или въведете текста си в съответното поле, посочете URL или качете файл от вашия компютър. Поддържаните типове файлове включват: TXT, HTML, RTF, DOC, DOCX, XLS, XLSX, PDF, ODT, EPUB, FB2, PDB.
 • Разширения за Firefox и Chrome
  Проверете бързо вашия текст, като изтеглите добавките.

 • Ограничени проверки за плагиатство на ден
  Ако търсите инструмент за широка употреба, потърсете някъде другаде. Безплатната версия има ограничен брой проверки за плагиатство.

Планове и цени

 • Разнообразие от планове
  Безплатната версия на Plagiarisma предлага всички гореспоменати предимства. Ако сте регистрирани, можете да надстроите до Premium Members hip. Ценовите планове започват от $5 за един ден за до 100 търсения. За неограничени търсения има абонамент от $25 или $30 съответно за 3 или 6 месеца. За до 25 потребители има фиксиран месечен абонамент от $25 за неограничен брой търсения.

5 Plagiarism checker

Удобен за потребителя, напълно безплатен инструмент за откриване на плагиатство.

 • Подробни насоки
  Един от най-лесните за използване безплатни инструменти за откриване на плагиатство поради своя подход стъпка по стъпка за това как да го използвате.
 • Проверете дали други са плагиатствали вашето онлайн съдържание
  Кликнете върху опцията „За автори“, за да проверите дали те са плагиатствали вашето съдържание и са го публикували в Интернет. Можете също да получите известие по имейл.
 • Изцяло онлайн
  Не се изисква изтегляне.

 • Поддържа само браузъри Google или Yahoo
  Ако не използвате нито един от тези 2 браузъра, може да искате да потърсите другаде

Планове и цени

 • Услугите са безплатни
 1. Plagium

Основен, но напълно функционален безплатен инструмент за откриване на плагиатство с различни нива на търсене.

 • Лесен за използване
  Вие основно копирате и поставяте текст. Той разполага с 2 вида търсене, бързо търсене и дълбоко търсене.
 • Безплатно за до 5000 знака всеки път
  За до 5000 знака на търсене не е нужно да плащате никаква такса.

 • Ограничени безплатни функции
  Само ако се регистрирате, можете да качите файла си, да го проверите и да получите отчет за употребата на думи за него.

Планове и цени

 • Оферти за бързо търсене и задълбочено търсене
  Ако сте чест потребител на платформата, Plagium ви призовава да платите за абонамент. За $9,99 на месец можете да правите 287 бързи търсения и 143 дълбоки търсения. За $24,99 на месец можете да правите 699 бързи търсения и 349 дълбоки търсения. Последната опция е абонамент от $99,99 на месец, който предлага 2949 бързи търсения и 1474 дълбоки търсения.
 1. Plag Scan

Инструмент за откриване на плагиатство както за физически лица, така и за фирми, който проверява текстовете на статиите, научни списания и документите на потребителя.

 • Напълно онлайн
  Не се изисква изтегляне.
 • 3 начина за извършване на проверки за плагиатство
  Можете да избирате от: а) директно поставяне на текста в съответното поле, б) импортиране на файла от мрежата, като въведете неговия URL адрес в посочената област или го качите от област за съхранение в облак, като Dropbox, Google Drive или OneDrive , в) качване на файл от вашия работен плот.
 • Без абонаменти за частни потребители
  Потребителят плаща при поискване според съответните му нужди.
 • Интеграционни характеристики
  Бизнесът може да интегрира Plagscan в няколко системи за управление на съдържанието и обучението (CMS/LMS).

 • Сравнително сложен интерфейс
  За разлика от конкурентните платформи интерфейсът изглежда доста напреднал.

Планове и цени

 • Частни потребители
  Започва от $5,99 на месец с онлайн време за съхранение до 6 месеца.
 • организации
  Сметките за училища, университети или компании започват от $19,99 на месец с неограничено време за онлайн съхранение, заедно с различни административни и облачни функции.
 1. PlagTracker

Бърз безплатен инструмент за откриване на плагиатство, който търси както уебсайтове, така и академични бази данни чрез копиране и поставяне на текст или качване на файлове.

 • Адресиране към различни потребителски групи
  Студенти, учители, издатели и собственици на сайтове могат да се възползват от Plagtracker.
 • Подробни отчети
  Потребителят се информира кои части трябва да бъдат цитирани и списък с източници, които да се използват.
 • Поддържани 6 езика
  Проверете съдържанието си за електронно обучение на английски, френски, испански, немски, румънски и италиански.

 • Без качване на файл в безплатна версия
  Трябва да закупите първокласен пакет, за да може вашият файл да бъде качен и проверен.

Планове и цени

 • Една премиум оферта
  За $7,49 на месец можете да качвате и проверявате по-големи файлове с по-бързо време за обработка, граматични проверки и неограничен обем за проверка за множество документи.
 1. Quetext

Функционален интерфейс, който проверява не само в интернет съдържанията, но и в различни бази данни.

 • Без абонаменти
  Quetext е напълно безплатен.
 • Неограничена употреба
  Не са необходими акаунт, регистрация или изтегляния.

 • Без качване на файл
  Потребителите могат само да копират и поставят текст в определената област.

Планове и цени

 • Услугите са безплатни. Няма премиум членство. Няма налични абонаменти.

Пред използващите по-редки езици, където е и българският език стои нелеката задача да намерят софтуер, който проверява за плагиатство в бази с данни с български език.

 Искате ли да Ви помогнем в създаването на обучения? Може да се свържете с нас на тел.: +359 2 850 53 64, e-mail: office@nitbg.com.

Даже и платените приложения за проверка на плагиатство не са много добри с българския език, но ако можете да ни предложите линк с хубава услуга ще се радваме да ни пишете.

Статията е допълнен превод от https://elearningindustry.com/

Свързани статии

 • Модели на електронно обучение
  Модели на електронно обучение
  Моделите на електронно обучение включват синхронно, асинхронно, смесено, базирано…
 • 10 най-добри платформи за създаване на курсове за онлайн обучение
  10 най-добри платформи за създаване на курсове за онлайн обучение
  Изберете платформата, която най-добре отговаря на вашите нужди за създаване на курсове…
 • Използване на изкуствен интелект AI в онлайн обучението
  Използване на изкуствен интелект AI в онлайн обучението
  Електронно обучение с помощта на изкуствен интелект (ИИ) и за това дали то ще работи…
 • Курсове с интерактивно съдържание
  Курсове с интерактивно съдържание
  Добавянето на интерактивно съдържание към онлайн курс е един от ключовете за гарантиране…