Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

NFT, блокчейн, токени и електронни курсове

Блокчейн технологията в електронното обучение

Незаменим токен NTF в онлайн обучението? Електронни курсове защитени с нови технологии.

Приблизително време за четене: 1m 56s

Какво е NFT?  NFT или незаменими токени са токени, базирани на блокчейн, които доказват собствеността и произхода на цифрови елементи като изображения, видео файлове и дори физически активи.

Те станаха известни през 2021 г когато продажбите на произведения на изкуството в NFT за милиони долари напълниха заглавията на статиите и публикациите, а Twitter  беше превзет от аватари на NFT като Bored Ape Yscht Club, CryptoPunks, Pugy Penguins.

Незаменим токен (NFT) (non-fungible token) е уникален запис в даден блокчейн

Превръщането на цифрови файлове в търгуеми активи, базирани на блокчейн, не изисква умения за програмиране.

Как да копаем незаменим токен NFT? Най-просто е да се направи в Ethereum.  Ethereum е най-популярния блокчейн за NFT, а OpenSea е най-популярния NFT пазар.

Ethereum или ETH е името на валутата на тази мрежа. Когато продавате или купувате NFT, най-вероятно ще ползвате Ethereum.

Ethereum е регистриран в почти всички крипто борси / тя е втората по големина криптовалута/, така че няма проблем да си купите от нея.

Но защо да купувате Ethereum, за да продадете NFT? За да купувате и продавате NFT, се използва NFT  пазар, а  регистрирането в OpenSea струва Ethereum.

Ще трябва да платите за „инициализация“, това е еднократна такса, за регистрация в платформата. Колко Ethereum ще Ви трябва? Е, няма добър отговор на този въпрос защото цената на „газа“ / това е таксата за транзакция/ се колебае значително, така че няма добър отговор. В зависимост от условията на мрежата / колко е натоварена/, тя може да бъде $30 до $300.

NFT пазарите като OpenSea работят с крипто портфейли. Има много портфейли на Ethereum. Един от най-популярните е Meta Mask. Meta Mask е плъгин за браузер и работи най-добре с Google Chrome или  Brave.  След като бъде инсталиран, той позволява да съхранявате Ethereum и базирани на Ethereum токени / включително NTF/.

Предстои да си направите акаунти и да опитате.

Питате ли се защо Ви разказваме всичко това?  Защото ползването на крипто валути като Ethereum или Bitcoin, NTF, портфейли, крипто борси е неизбежно. Още повече в бранш, където продажбата и предоставянето на електронни обучения е свързано с правата за ползване и получаване на комисионна от всяка продажба.

Ако искаме електронните обучения да са защитени и да получаваме комисионна от всяка тяхна продажба, продаването им чрез NFT е добро решение и дава отлична защита на създателите на онлайн обучения.

Всяко електронно обучение съдържа в себе си уникални елементи; графики, видеа, музика и текст. Много често авторите и създателите на електронни обучения се опитват да ги защитят срещу открадване или препродажба. Обаче това е трудна задача. Всички знаят колко е лесно да се презапише видео, да се свали снимка или копира текста на обучението!

Появата на незаменими токени NTF ще подобри ситуацията, защото електронните курсове ще могат да бъдат защитени надеждно, а техните автори ще могат да получават заплащане при всяка продажба. 

Има и едино друго предимство, което не трябва да се пропуска. Това  е възможността електронния курс да се публикува в различни MOOC и да остава защитен по отношение на авторството и неговата уникалност.

Дали това ще стане практика? Ще видим. Живота ще покаже дали незаменимите токени NTF ще станат обичайни за eLearning индустрията в следващите години.