Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Език на тялото

Отвъд думите - как да разчитаме неизреченото

Какво представлява езика на тялото? Езикът на тялото е неизказаната част от комуникация, която използваме, за да разкрием истинските си чувства и да придадем на посланието си по-голяма сила.

Приблизително време за четене: 6m 7s

Комуникацията между хората е много повече от обикновени думи разменени на глас. Невербалните сигнали, като тон на гласа, жестове и поза, играят своята водеща роля в общуването на хората.

Прост пример за езика на тялото е отпуснатото изражение на лицето, което преминава в истинска усмивка - с повдигнати ъгълчета на устните и "пачи крак" покрай очите. По същия начин пример за език на тялото може да бъде накланяне на главата, което показва, че мислите, изправена стойка, за да изразите интерес, или движения на ръцете и дланите, за повече убедителност. Такива са  отбранителната поза със скръстени ръце или неспокойното потропвате с крака, които е добре да избягвате.

Когато можете да "разчитате" подобни "знаци" и да разберете цялостното послание на това, което някой ви казва, ще бъдете по-наясно с реакциите на хората към това, което казвате и правите. Тогава ще можете да коригирате езика на тялото си, за да изглеждате по-позитивни, ангажирани и достъпни.

Можете да подобрите уменията за невербално общуване и език на тялото ако се запишете на нашият курс "Въведение в бизнес комуникацията"

В нашата статия и видеоклипа по-долу ще разгледаме езика на тялото и ще разкрием как да го тълкувате, за да разбирате и общувате с хората по-ефективно.

Науката за езика на тялото

Вероятно сте чували статистиката, че само седем процента от посланието при разговор се предава чрез думи. И че останалите 93% идват от невербалната комуникация. Тази статистика често се цитира извън контекста и поради това е подвеждаща.

Тя е взета от Комуникационния модел на Мехрабиан / Mehrabian's Communication Model/, в който се посочва, че езикът на тялото е по-важен от тона на гласа и подбора на думите при предаването на истински чувства. Но Мехрабиан пояснява, че неговото изследване се е отнася само за комуникации, включващи емоции и нагласи. Така че то не е приложимо във всички случаи.

Въпреки това то помага да се обясни защо е толкова трудно да се преценят настроенията, когато не можем да видим хората - например в имейли или приложения за съобщения. Това е и една от причините за нарастващата употреба на емоджита, дори в бизнес комуникацията.

Как да разчитаме езика на тялото

Ако сте наясно с езика на тялото на другите, можете да доловите неизказани проблеми или отрицателни емоции. Ето някои невербални знаци, за които да внимавате.

Примери за език на тялото от трудни разговори

Трудните разговори са неудобен факт от живота. Може би имате работа с груб клиент, давате отрицателна обратна връзка на служител или преговаряте за договор.

Подобни ситуации често се усложняват от чувство на нервност, стрес или дори гняв. И макар да се опитваме да ги скрием, тези емоции често проличават в езика на тялото ни. Ако някой проявява едно или повече от следните поведения, той вероятно е неангажиран, незаинтересован или нещастен (вж фигура 1):

 • Ръцете са сгънати пред тялото.
 • Безизразно или напрегнато изражение на лицето.
 • Тялото е обърнато настрани от вас.
 • Очите са сведени надолу, като не поддържат почти никакъв контакт с Вашите.

Осъзнаването на тези признаци може да ви помогне да коригирате това, което казвате, и начина, по който го казвате. По този начин можете да накарате другия човек да се чувства по-спокоен и отворен за убеждаване (вж. Фигура 2).

Езикът на тялото на отегчената аудитория

Когато изнасяте презентация или работите в група, искате хората около вас да са напълно ангажирани. Ето някои ясни индикатори, че те може да са отегчени от това, което казвате (вж. Фигури 3-6):

 • Седят с наведени глави.
 • Гледат в нещо друго или в пространството.
 • Заиграват се със странични предмети, ровят си в дрехите или си гледат телефоните.
 • Пишат или рисуват по листчета.

Съвет: Можете да ангажирате хората отново, като им зададете директен въпрос или ги поканите да представят идея.

Анализ на езика на тялото - излъчване на позитивност

Позитивният език на тялото подкрепя вашите аргументи, помага Ви да предадете идеите си по-ясно и да избегнете изпращането на смесени послания. Ето някои основни пози, които можете да заемете, за да демонстрирате самоувереност и откритост.

Език на тялото за добро първо впечатление

Тези съвети могат да ви помогнат да настроите езика на тялото си така, че да направите добро първо впечатление:

 • Застанете в открита стойка. Бъдете отпуснати, но не се прегърбвайте! Седнете или застанете изправени и поставете ръцете си отстрани (вж. Фигура 7). Избягвайте да стоите с ръце на хълбоците, тъй като това може да се възприеме като агресия или желание за доминиране (вж. Фигура 8).
 • Използвайте твърдо ръкостискане. Но не се увличайте! Нали не искате ръкостискането да стане неловко, агресивно или болезнено за другия човек.
 • Поддържайте добър контакт с очите. Опитайте се да задържите погледа на другия човек за няколко секунди. Това ще му покаже, че сте искрени и ангажирани. Но избягвайте да го превръщате в състезание по гледане! (Вижте Фигура 9).
 • Избягвайте да докосвате лицето си. Ако го направите, докато отговаряте на въпроси, това може да се възприеме като признак на нечестност (вж. Фигура 10). Макар, че това невинаги е така, все пак трябва да избягвате да си бъркате в косата или да се почесвате по носа, за да внушите доверие.

Съвет: Лесно е да се пропуснат някои от тънкостите на езика на тялото. Наблюдавайте внимателно и с емпатия.

Примери за език на тялото за постигане на ефективно публично говорене

Езикът на тялото може да Ви помогне да ангажирате хората, да туширате нервите при представяне и да демонстрирате увереност, когато говорите публично. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да го направите:

 • Използвайте позитивна вътрешна настройка. Седнете или застанете изправени, с рамене назад и разтворени ръце отстрани или пред вас (вж. Фигура 11). Не се изкушавайте да слагате ръцете си в джобовете или да се прегърбвате, тъй като това ще ви накара да изглеждате незаинтересовани.
 • Дръжте главата си изправена. Главата ви трябва да е изправена и равна (вж. Фигура 12). Ако се наведете прекалено напред или назад, може да изглеждате агресивни или арогантни.
 • Упражнявайте се и усъвършенствайте стойката си. Застанете отпуснато, като теглото ви е равномерно разпределено. Дръжте единия си крак леко пред другия, за да поддържате стойката си (вж. Фигура 13).
 • Използвайте открити жестове с ръце. Разтворете ръцете си настрани, пред себе си, с длани, леко обърнати към аудиторията. Това показва желание за общуване и споделяне на идеи (вж. Фигура 14). Дръжте горната част на ръцете си близо до тялото си. Внимавайте да не прекалите с жестикулирането, защото в противен случай хората може да се съсредоточат повече върху ръцете ви, отколкото върху идеите ви.

Съвет: Ако забележите, че концентрацията на аудиторията ви намалява, наведете се леко напред, докато говорите. Това подсказва, че им се доверявате, и ще помогне да възвърнете вниманието им.

Език на тялото при интервюта и преговори

Езикът на тялото може също така да ви помогне да запазите спокойствие в ситуации, в които емоциите са бурни, например при преговори, преглед на представянето или интервю за работа. Следвайте тези предложения, за да разсеете напрежението и да покажете откритост:

 • Използвайте огледално отразяване. Ако можете, отразявайте незабележимо езика на тялото на човека, с когото разговаряте. Това ще го накара да се чувства по-спокойно и може да изградите връзка. Но не копирайте всеки негов жест, защото ще го накарате да се почувства неудобно.
 • Отпуснете тялото си. Поддържайте впечатлението за спокойствие, като държите ръцете си неподвижни и дишате бавно.
 • Изглеждайте заинтересовани. Ако ви задават сложен въпрос, не е проблем да докоснете за кратко бузата си или да погладите брадичката си. Това показва, че обмисляте отговора си (вж. Фигура 15).

Съвет: Експертът по езика на тялото Ейми Къди препоръчва преди стресова ситуация да заемете "силова поза" за две минути насаме. Това променя нивата на хормоните в тялото ви, така че да се чувствате по-уверени и по-малко стресирани. Нейната мантра е: "Настройвай се, докато не останеш доволен от състоянието си."

Виртуален език на тялото

Можете да приложите голяма част от горните насоки за езика на тялото и при видеоразговори. Просто ще разполагате с малко по-малко пространство - и тяло - за работа! Ето няколко начина да покажете ентусиазма си и да помогнете на участниците в разговора да се чувстват комфортно и да възприемат идеите ви:

 • Настройте правилно камерата си. Това означава, че сте достатъчно близо, за да покажете интерес, но не прекалено близо, за да навлезете във виртуалното пространство на хората. И оставете място за жестове, без да се блъскате в  екрана!
 • Подредете работното си място или намерете тихо място за видео разговора. По този начин ще сведете до минимум разсейването, което може да отклони погледа Ви от участниците.
 • Поддържайте зрителен контакт. Гледайте в камерата така, сякаш гледате някого в очите. Ако разговорът е групов, оглеждането на участниците ще Ви позволи да гледате, без да се взирате.
 • Използвайте позитивно изражение на лицето. Ако лицето Ви е на преден план и в центъра на видеоразговора, поддържайте лека усмивка през цялото време. Вдигнете вежди, за да покажете ангажираност, и избягвайте да се мръщите.

Как използвате езика на тялото си?

Съветите, дадени в тази статия, са добро общо ръководство за тълкуване на езика на тялото, но те няма да са валидни за всички ситуации, в които попадате.

Например, хората могат да имат различен културен произход, а положителните жестове в една страна могат да бъдат отрицателни в друга и да Ви навлекат неприятности. Когато Ви предстои комуникация с представител от непозната култура, напишете си "домашното" и проучете най-основните правила при комуникация с представителите на тази култура.

Затова се замислете как използвате езика на тялото си и избягвайте да правите предположения! Ако получавате смесени знаци от някого, попитайте го какво мисли и какво иска да предаде. В края на краищата тълкуването на езика на тялото трябва да бъде допълнение към говоренето и внимателното слушане, а не негов заместител.

Какво да запомните?

Езикът на тялото представлява набор от невербални сигнали, които можете да използвате, за да предадете своите чувства и намерения. Те включват позата, изражението на лицето и жестовете на ръцете.

Способността Ви да разбирате и тълкувате езика на тялото на другите хора може да Ви помогне да доловите неизказани проблеми или чувства у другите. Можете също така да използвате езика на тялото по положителен начин, за да добавите сила към собствените си вербални послания и да подобрите много успеха при преговори във всяка житейска ситуация. А това е чудесно, нали!

 

  Търсим таланти, кандидатствайте за работа при нас!

Запиши се за нашите обучения, които ще подобрят уменията и ще допринесат за успеха!

Свързани статии

 • Емоционална интелигентност
  Емоционална интелигентност
  Емоционалната интелигентност е умението да идентифицирате и управлявате собствените…
 • Емоционална интелигентност
  Емоционална интелигентност
 • Бизнес комуникация и кореспонденция
  Бизнес комуникация и кореспонденция
  С обучението ще развиете и подобрите своите комуникационни умения в бизнес среда.
 • Бизнес обучения
  Бизнес обучения
  Независимо от вида на бизнес обучението, от което се нуждаете – административни умения,…