Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Шефове гадняри

Какво да правите в такава ситуация?

Какви са ужасните качества на "шефовете гадняри" и има ли начин да ги разпознаем веднага и да противодействаме на тяхното влияние. Как да се държим и какво да правим.

Приблизително време за четене: 8m 49s

Гледали ли сте филма „Шефове гадняри“ (на английски: Horrible Bosses)? В него на трима приятели им писва толкова много от лошото отношение на техните шефове и решават да направят план за отмъщение. Как се чувствахте като гледате The Devil Wears Prada (2006), където Мерил Стрийп изигра великолепната си роля на тиранична и педантична шефка.

Ако някога сте се чувствали зле от арогантното поведение на някой шеф, може би разбирате за какво става въпрос. „Шефовете гадняри“ могат да бъдат открити във всяка една сфера на дейност и на различните нива на управление. Повечето от тях притежават поне една от изброените тук характеристики.

 

 

 

 1. Маниаци на тема контрол

Този тип шефове са толкова контролиращи, че искат да следят всяка една ваша стъпка, задача, кога идвате и си тръгвате от работа, колко време прекарвате в почивка на обяд, с кого и колко време говорите по телефона и т.н. И всичко това е защото те нямат доверие на своите служители и се страхуват да им делегират задачи. Смятат, че ако не осъществяват пълен контрол върху своите служители, те няма да работят достатъчно, няма да изпълняват задачите и дори може да ги измамят и да откраднат някой клиент или проект на компанията.

Season 4 Control GIF by The Office

 1. Шефът, който винаги е прав и никога не прави грешки

Всички хора правят грешки понякога и това е нормално. Също така е прието, когато човек направи грешка да я признае и ако може да се опита да я поправи. Не и този тип шефове. Те никога няма да признаят, че са направили грешка, че са забравили да ви съобщят за важна подробност от проекта, по който работите или че те са ви казали да направите нещо по определен начин, който впоследствие се оказва погрешен. Не, те ще отричат до последно, че може да имат някаква заслуга за тази грешка или за объркването, което се е получило.

Sorry Mistake GIF

 1. Шефът тиранин

Имате чувството, че този човек всеки ден се събужда с мисълта как да ви тормози и измъчва, така, че накрая на деня да е изстискал и последната капчица енергия и живот от вас. Понякога тези шефове имат внезапни смени на настроения, гневни изблици, обиждат и унижават своите подчинени и най-вече всяват страх сред своите служители. Въпреки това поведение, много от работниците не се решават да напуснат работа и понякога още по-плашеща за тях е мисълта как тираничния шеф ще реагира на предизвестието им за напускане. Страхуват се дали няма да им скрои някой номер, с който да им попречи да си намерят по-добра работа.

denozoasf GIF

 1. Шефът, който само обещава, но никога не изпълнява

Често ли чувате шефът да ви обяснява, че ако се справите и с тази трудна задача или проект, ще получите повишението или бонуса, за който сте мечтали. Но какво се случва след като се справите блестящо с поредната задача? Нищо. Сякаш тези обещания са били само във вашето въображение и не биват изпълнявани в реалността. Е, така правят този тип шефове и ако смятате, че следващият вече ще си получите така чаканата награда за вашите усилия, по-добре е да спрете да се надявате. Тези шефове са въздух под налягане и няма да изпълнят обещанията си.

I Promise Deep Space Nine GIF by Star Trek

 1. Шефът, който си има любимци и открито демонстрира кои са те

Забелязвате ли как някои хора получават бонуси, похвали и повишения без да правят кой знае какви усилия и без да имат реални постижения, а просто защото са близки с вашия шеф и той ги харесва. Това е да работите за шеф, който си има фаворити и те се възползват от някои облаги. Ако вие сте един от неговите любимци, тогава сте късметлия и може да се наслаждавате на успеха. Но ако това не е така, много е възможно този шеф никога да не забележи вашите усилия и приносът, който давате за развитието на компанията.

the office boss GIF

 1. Нарцистичният шеф

Може лесно да разпознаете този тип шеф по това, че постоянно го слушате да говори за себе си. Никога не говори за успехите на целия екип или за приносът на всички за успеха на проекта и компанията. Вместо това чувате от него само колко е велик, успешен, колко оригинални идеи има и как без него компанията нямаше да се развива. Като цяло това е човек, който постоянно има нужда да подхранва своето его и самочувствие и очаква от останалите също да му казват колко е велик и постоянно да получава похвали.

bossy beach club GIF by MTV’s Lindsay Lohan’s Beach Club

 1. Обвиняващия шеф

Тези шефове ще обвинят всеки друг, но не и себе си за някой провал или неуспех. Те са склонни дори да прехвърлят вината на определени хора или на един човек пред по-големите шефове само за да се измъкнат сухи от неприятната ситуация и да не изгубят репутацията си. Този тип шефове лесно ще ви обвинят за някой неуспех, но много рядко ще изкажат благодарност или признание към вас за добре свършена работа. Те предпочитат да обвиняват своите подчинени за провалите отколкото да намерят решение, за да подобрят ситуацията и проблема.

study get GIF

 1. Шефът, който крещи

Понякога човек е завладян от емоции (негативни или позитивни) и неосъзнато може да повиши тона, с който говори. Но когато някой започне да крещи, това вече е прекрачване на границата на допустимото особено в професионална среда. За съжаление има и такъв тип шефове. Те приемат за нещо нормално и дори наложително да крещят на своите подчинени. Някои от тях смятат, че когато крещят персоналът постига по-големи резултати и това ги кара да се стараят повече и да полагат по-големи усилия от страх да не чуят неговият креслив тон. Има и много служители, които приемат това за допустимо поведение и се опитват просто да свикнат с това. Но трябва да знаете, че крещенето със сигурност не е нормална и здравословна работна среда.

screaming schitts creek GIF by CBC

 1. Игнориращият шеф

Това е може би един от най-дразнещите типове шефове, които може да имате. Най-общо казано този шеф често се прави, че не ви забелязва и вие не присъствате в офиса. Това поведение може да накара всеки служител да се почувства незначителен или да се усъмни в своите професионални качества, независимо колко е уверен в себе си. Това от своя страна пък може да накара работещите да работят здраво, да се стараят повече, да измислят нови идеи само и само за да бъдат забелязани и да привлекат вниманието на шефа върху тях.

idc ignore me GIF by Trevor Moore

 1. Шефът лъжец

Нали знаете, че най-изпечените лъжци лъжат така, че накрая сами си вярват в това, което казват и за тях то не се различава от действителността. Лошата новина е, че има и такива шефове. За тях няма никакъв проблем да ви излъжат за каквото и да било – да кажат, че се справяте отлично, а всъщност да мислят обратното, да демонстрират, че ви харесват, а всъщност да се чудят как да ви махнат от компанията и т.н. Внимавайте, защото този тип шефове понякога трудно се разпознават или отнема много време преди да разберете, че думите им са били лъжа.

lying jim gordon GIF by Gotham

 1. Шефове, които постоянно звънят в извънработно време или когато сте в отпуск

Най-после сте си взели дългоочаквания отпуск, искате да забравите за работата и да се отдадете на пълен релакс на плажа. Е да, ама не. Вашият шеф няма да ви остави да си почивате докато той е в офиса и работи. Този шеф ще ви звънне поне 5 пъти през деня, в който почивате, за да ви пита за всякакви важни или не толкова детайли (като например къде се намира хартията за принтера или къде са бъркалките за кафе). Излишно е да ви казваме, че с такъв тип шеф трудно ще имате истинска и пълноценна почивка.

Kim Kardashian Phone GIF by MOODMAN

 1. Шефът манипулатор

Шефът, който манипулира своите подчинени прилича с поведението и похватите си на всички останали манипулативни хора. В този тип шефове може да видим и характеристики на останалите типове като манията за контрол, лъжата, обвиненията, тиранично поведение, напразни обещания и т.н. Но може би най-ясните знаци, че работите с такъв шеф са постоянното чувство на вина, което ви кара да изпитвате, изопачава ситуации и факти, държи се така сякаш ви прави услуга като ви плаща заплата. Този шеф буквално ще обърка вашият емоционален свят, така че по-добре бягайте навреме.

Dont Believe You Manipulator GIF by SVU

 1. Шефът клюкар

Ако шефът ви постоянно се интересува от личния ви живот, от това къде и с кого сте прекарали отпуската, в кой бар сте били миналата вечер може би трябва да се замислите дали това не е нещо повече от любезност. Особено, ако сте чували вече как обсъжда и разнася слухове за ваши колеги. Твърде е възможно шефът просто да се опитва да изкопчи информация за вас и след това да я споделя с другите колеги и да клюкарства по ваш адрес. Това е изключително непрофесионално и в такива случаи по-добре да не давате много информация за себе си и да отклонявате някои въпроси и коментари.

be quiet cut it out GIF

 1. Шефът, който постоянно си сменя мнението

Случвало ли ви се е сутринта шефът да ви каже да спрете работа по даден проект, а следобеда да ви попита докъде сте стигнали със същия този проект и кога ще бъде готов? Това звучи супер нелогично и объркващо за всеки. Ако сте го преживели, то тогава, знаете какво значи шеф, който постоянно си сменя мнението. Може да бъде доста трудно за вас да работите по такъв начин, ако не сте достатъчно гъвкави и реагирате трудно на промени.

Working Work In Progress GIF by Physics Girl

 1. Вечно недоволният шеф

Вие може да се скъсвате от работа, да работите в извънработно време и уикендите, да носите много ползи на компанията и нови клиенти, но вашият шеф отново да е недоволен от свършената работа. Казано с прости думи – на този тип шефове никога не може да им се угоди. Каквото и да направите, няма да го видите удовлетворен от екипа или от работата и не очаквайте дори да ви се усмихне като благодарност за вашите усилия и труд.

Frustrated Selina Meyer GIF

И най-важният признак, по който може да разберете, че шефът ви е „гадняр“ е когато изпитвате нежелание да отиде на работа само при мисълта, че може случайно да срещнете шефа си в коридора или че трябва да говорите с него по някакъв въпрос. Ако изпитвате постоянен страх и напрежение в работата заради поведението на шефа, то със сигурност си имате работа с шеф „гадняр“.

Какво трябва да направите, когато имате за шеф някой от изброените типове? Даваме ви няколко съвета, които може да опитате.

- Намерите причината за поведението на шефа.

Опитайте се да се поставите на негово и място и да разберете неговите мотиви за това ужасно поведение. Наблюдавайте го и съберете информация за начина, по който мисли, за това, което го тревожи, за нещата, които обича и т.н. Важно е да не го съдите за това поведение, а да се опитате да разберете защо постъпва така. По този начин ще намерите и по-лесно отговорът какво може да направите, за да подобрите неговото отношение и поведение.

- Вършете добре работата си

Важно е да не позволявате лошото отношение или поведение на вашия шеф да влияят върху качеството на вашата работа. Някои служители се отказват да полагат усилия да вършат добре работата си в заради това, че се чувстват неоценени или не са уважавани от техния шеф. Но вие не правете тази грешка – вашата работа описва вашата личност, а не тази на шефа, така, че покажете най-доброто, на което сте способни.

- Работете за успеха на вашия шеф

Колкото и да сте ядосани от поведението на вашия шеф, ако се опитвате да го провалите, няма да постигнете нищо добро освен да засилите негативното отношение. Вместо това се опитайте да помогнете на вашия шеф да постига целите си и е възможно той да започне да ви цени повече и да уважава вашия труд.

- Не говорете лоши неща за вашия шеф пред колеги

Може би много ви се иска да споделите пред всички в офиса за ужасното отношение на вашия шеф, но това не е много добра идея. Оплакването пред колеги за шефа няма да подобри ситуацията, а ще направи проблема още по-голям. Освен това не знаете дали вашите негативни коментари по адрес на шефа няма да достигнат до него от някой приказлив колега.

- Опитайте се да се адаптирате към техния начин на работа

Наблюдавайте вашия шеф относно неговия стил на работа. Например дали предпочита комуникацията по мейл, телефон или предпочита да обсъждате въпросите очи в очи. Колкото повече се приспособявате към неговия предпочитан начин на работа, толкова по-голям е шансът да той да започне да ви слуша внимателно какво искате да кажете.

- Водете си подробни записи

Ако към вас проявяват лошо отношение или поведение, то е добре да си водите точни записи, но без да преувеличавате или украсявате случаите. Това ще ви е от полза, ако някога поискат вашето мнение например в резултат на оплакване от друг служител. Ще бъде добре когато може да предоставите факти за вашия опит. Ако тези факти могат да бъдат проверени, това ще подкрепи силно вашата позиция.

- Говорете с вашия шеф

Понякога шефовете не осъзнават, че се държат зле докато някой не им го каже. Вместо да мълчите при всяка проява на лошо отношение може да разговаряте с вашия шеф и да му обясните по спокоен и професионален начин за проблемите, които имате. Така ще му дадете възможност да отговори, да изкаже своето мнение и може заедно да разрешите проблемите.

- Напуснете работа

Ако сте опитали всичко и вашият шеф продължава да има лошо поведение, то вероятно може и да не се промени никога. Понякога единственото решение се оказва да напуснете работата и да си потърсите друга. Преди да започнете нова работа, проучете бъдещия си шеф, за да сте сигурни, че отново няма да попаднете на шеф „гадняр“.

Със сигурност не е никак лесно да работите с някой от изброените типове шефове. Пожелаваме ви никога да не се сблъсквате с тях, но предполагаме, че поне веднъж сте си имали работа с шеф „гадняр“. Най-неприятното в тези ситуации е, че те могат да направят атмосферата на работа толкова токсична, че колкото и да си обичате работата ще се замислите дали да не потърсите друга.

Най-силната страна на тези шефове е да стресират подчинените си на работното място. Открийте как може да се справите със стреса на работното място с нашето обучение „Управление на стреса“.

За да се справите с такива лоши шефове, ще трябва да се научите да отстоявате себе си на работното място и за това ще е необходимо да усвоите умението асертивност. Обучението „Асертивност: умението да отстояваш себе си“ е за да се научите на това умение.

Ако пък разпознавате себе си като един от типовете шефове „гадняри“ никога не е късно да се промените. Станете мениджърът, който всички харесват с нашето обучение „Управление на екипи“ или "Лидерски умения", което ще Ви помогне да развиете и подобрите мениджърските си умения.