Начало Услуги Магазин Портфолио Клиенти Youtube

Колело на живота

Как да проверите има ли баланс в живота Ви?

Как да използваме Колелото на живота? Тествайте! Имате ли нужда от промяна?

Приблизително време за четене: 1m 53s

Колелото на живота се върти...Неведнъж Ви се е случвало да се почувствате объркани и изгубени. Животът Ви завърта в шеметна вихрушка от събития и емоции, докато в един момент не знаете накъде да продължите. Усещате, че във Вас цари хаос, имате нужда да подредите мислите си. Уплашени сте.

Поспрете за момент. А сега поемете дъх. Успокоихте ли се? Сега ще Ви представим един прекрасен метод, който ще Ви помогне да внесете яснота в живота си. 

Чували ли сте за Колело на живота? Това е техника, чиято цел е да Ви даде нагледна представа за баланса във Вашия живот, оценен на база на Вашето чувство за удовлетвореност. По този начин ще можете да разпределите приоритетите си, ще Ви даде насока къде трябва да вложите повече усилия и енергия, какво трябва да подобрите. Колелото на живота има широко приложение в провеждането на семинари за личностно развитие. В зависимост от Вашите собствени нужди, то може да се пригоди за различни ситуации. Например да се използва за приотизиране на задачи и потенциални клиенти, какво е нивото на успех при реализирането на Вашите цели, до колко сте отдадени в работата си, какви са компетенциите Ви. Дайте свобода на въображението си и намерете точното приложение, което Ви е необходимо.

Как се използва Колелото на живота? Нека покажем.

Нарисувайте кръг. Разделете го на осем основни области – Вашите приоритети. Всяка една от тях можете да я замените с по-подходяща. В нашия пример това са:

  • Здравe
  • Бизнес/Кариера
  • Романтика
  • Семейство и приятели
  • Развитие - Личностно развитие
  • Забавления/Развлечения
  • Дарителство
  • Пари

Време е да оцените сферите със скалата от 1 до 10, съответно от най-ниската удовлетвореност към най-високата, като отбележите с точка степента. Бъдете честни. Смисълът на това упражнение е точно този – да се вгледате в самите себе си, да се вслушате във вътрешния си глас, който толкова често пренебрегвате. Само тогава ще имате ясни резултати. Когато направите своя избор, свържете точките. Ще получите форма. Колкото повече тя се доближава до окръжност, толкова повече баланс има в живота Ви. Ако е несъразмерна – това е ясен сигнал, че имате нужда от промяна. С времето стойностите се изменят. Всяка една стъпка, която сте направили по посока подобряването на определена област, ще се отрази в Колелото на живота. Ето защо е много полезно за Вас да извършвате това упражнение през определено време.

Имайте още малко търпение и запишете на един лист 2-3 начина за подобряването на ситуацията навсякъде, където сте поставили по-малко от 9 точки. Задайте си въпросите – Доволни ли сте от живота си или се самозаблуждавате? Търсите ли оправдания за сегашното си състояние? На какво сте готови в името на това да бъдете по-успешни и по-щастливи?

 А сега можете да използвате и нашето приложение - тест , с което можете да проверите дали е балансиран живота Ви: 

Подобен анализ в никакъв случай не е загуба на време. Напротив, той ще Ви даде силен тласък и мотивация да направите първата крачка към подобряването на Вашия живот.

Дерзайте!

 Предлагаме изработване на електронни обучения за корпоративни клиенти и фирми, разработване на маркетингови и рекламни игри. Пишете ни и ние ще Ви се обадим.