+359 2 850 53 64

6 компютърни умения, които ще помогнат на студентите да си намерят работа

Помогнете на Вашите студенти да бъдат по-конкурентни на трудовия пазар

За да могат Вашите студенти да си намерят работа и да бъдат в крак със съвременните технологии, преди да завършат университет, трябва да владеят няколко задължителни компютърни умения, които не включват намиране на забавни мемета в интернет.

Списъкът, като цяло, може да бъде по-дълъг, но тук сме събрали 6-те най-важни.

Набиране на текст

Набирането на текст е умение, което е в основата на компютърната грамотност, тъй като е нужно в абсолютни всички ситуации - от писане на резюме и мотивационно писмо, до търсене в интернет и изпращане на имейли. Ако могат да набират текст, студентите ще комуникират по-добре и с по-малко грешки.

Microsoft Office

Завършващите студенти няма как да си намерят работа или да се справят добре с работните си задължения, ако не владеят Microsoft Office на прилично ниво, и най-вече – Word, Excel и PowerPoint.

Ако студентите Ви могат да работят с тези 3 инструмента, те ще бъдат подготвени за цялото писане, съставяне на таблици и презентации, което ги очаква след дипломирането.

Google Drive

Все повече и повече фирми започват да разчитат на Google Drive за обработване на текстове, организиране на данни и съставяне на презентации. Google Drive включва същите продукти като Microsoft Office, интерфейсът е подобен, но основната разлика е, че тези документи могат да бъдат споделени и редактирани от други потребители.

Графични умения

Сред компютърните умения, които студентите трябва да притежават, е и умението за работа със софтуер за графично оформление, било то Microsoft Publisher или Photoshop. Те трябва да могат да съставят и редактират базови графични проекти.

Търсене в интернет

За да бъдат успешни в кариерата си, студентите трябва да знаят как ефективно да търсят информация в интернет. Трябва да могат да оценяват надеждността на сайта и да извличат най-полезната информация.

Социални мрежи

Освен да качват снимки в социалните мрежи, студентите трябва да бъдат запознати с протоколите за безопасност и поверителност. Освен това, някои социални мрежи, като LinkedIn са професионално ориентирани и младите хора трябва да знаят как да направят, така че профилът им да привлече вниманието на специалистите по подбор на персонал.

Със сигурност, в настоящата статия не успяхме да включим всички компютърни умения, които студентите трябва да притежават, но ако им помогнете да придобият основни познания по 6-те, които изброихме тук, те ще могат сами да се научат на останалите, когато им се наложи. 

Източник: https://blog.iacademy.com/uncategorized/6-essential-computer-skills-a-student-must-know-before-graduating/.

Свързани статии

 • 10 модерни образователни технологии
  Терминът „образователни технологии“ се отнася до всяка форма на учене и преподаване, която използва някакъв…
 • За учители – безплатни разширения за Google Chrome
  Търсите начин да обогатите часовете си и да ангажирате вниманието на учениците си? Предлагаме Ви списък…
 • Педагогическите модели в дистанционното обучение
  Подобно на традиционното обучение, дистанционното използва утвърдени педагогически модели, намерили приложение…
 • Тайнaтa на успешния курс
  Най-важното за дистанционните обучения (онлайн обученията) е да разбираме хората, за които ги създаваме.…